Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır

Ağız bakımı doğru diş fırçası seçimi ve doğru fırçalama ile birlikte ara yüz ayrıca dil temizliğini de içeren bir bütün olmaktadır.

Bebeklerde ise ağız bakımı ilk süt dişinin çıkması ile başlamaktadır. Dişler sürmeye başlar başlamaz ya da en geç 1 yaşına kadar çocuğun diş hekimi ile tanışması bu noktada önemli olmaktadır.

Koruyucu diş hekimliği ile sürmüş ve sürmekte olan süt dişlerinin dolayısıyla daimî olarak gelecek dişlerin de sağlığının koruması sağlanmış olacaktır. Bu ziyaretler 6 aylık bir aralıkla sürdürülmesi de ayrı bir önem taşımaktadır.

Çocukluk çağında çocuklarımıza diş fırçalama alışkanlığını ve sorumluluğunu aşılamamız bu bakımdan önemli olmaktadır. Doğru diş fırçası seçimi için ise Oral-B Pilli Diş Fırçası 3 Boyutlu Beyazlık Pulsar 35 Yumuşak gibi genellikle pilli ya da şarjlı ve tabii ki de küçük başlı, sık kıllı, kıl uçları yuvarlatılmış, düz kesimli kıl demetleri olan yumuşak ya da orta sert fırçaların tercih edilmesi gerekmektedir. Özellikle molar dişlere yani büyük azılara ulaşmak için küçük başlı diş fırçası tercih etmek daha mantıklı olmaktadır.

Bunun yanı sıra ortalama 3 ayda bir diş fırçasının değiştirilmesi gerekmektedir. Diş fırçası ile hem dişler hem de diş etleri düzeltilmelidir. Nohut büyüklüğündeki Sensodyne Onarım ve Koruma Beyazlatıcı Diş Macunu parçası ile hem diş etlerinin hem de dişlerin yuvarlak hareketlerle temizlenmesi gerekmektedir.

Fırçalama işlemi, fırça kıllarının yarısı diş yüzeyinde diğer yarısı dişeti yüzeyinde konumlandırıldıktan sonra fırça başı 45 derece eğimlendirilerek aşırı kuvvet uygulamadan, fırça başının yerinden kaldırmadan ve belli bir sıra takip edilerek yapılması gereken bir işlem olmaktadır.

Sadece kılları hareket ettirerek minik yuvarlak dairesel hareketlerle bakteri biriktiği bu bölgeleri etkili olarak temizlemek mümkün olmaktadır. Dişler ve dişetleri günde 2 kez (sabah kahvaltıdan ve yatmadan önce) fırçalanarak temizlenmelidir. Fırçalama süresi ortalama 2- 3 dakika arasında değişebilmektedir.

Sert ve yanlış fırçalama tekniği (sağ-sol hareketler) ile dişeti çekilmesi, diş yüzeyinde madde kayıpları ve hassasiyet oluşmakta, ayrıca tam temizlik etkisi sağlanamadığından çürük ve dişeti hastalıkları önlenememektedir. Her ne kadar uygulaması yaygın olmasa da ara yüz temizliği ve dil temizliği ağız bakımının ayrılmaz parçaları olmaktadır. Diş fırçası dişler arasındaki doğal cep bölgesini temizleyememekte bu yüzden diş ipi ile ara yüz bölgesini yumuşak hareketlerle temizlemeniz gerekmektedir. Dil üzerinde biriken yemek artıkları ağız florasını bozduğundan temizlenmesi gerekli olmaktadır.

Protez kullanan hastaların protez bölgesine daha detaylı temizleme yapması gerekmektedir. Özel tasarlanmış diş ipleri ile sabit protez altı temizlenmektedir. Hareketli protez kullanan hastalar ise yemeklerden sonra dişlerini fırçalayıp hareketli protezlerini de temizlemelidirler. Gece yatarken protezlerini çıkarmalarında da fayda bulunmaktadır. Böylelikle koku, mantar gibi rahatsızlıkların oluşumu önlenmiş ve protezlerin ömrü de uzatılmış olacaktır.

https://www.dermoailem.com/

Etiketler: ağız bakımı, diş macunu, diş fırçası, ağız bakımı nasıl yapılır
Mart 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR