Probiyotik Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Probiyotik Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Probiyotikler insanlarda hastalığa neden olmayan, en fazla bağırsaklarda bulunan ve bağırsak florasını yenileyebilen faydalı bakteriler olarak tanımlanabilmektedir. Bağırsaklarda farklı çeşitteki bakteriler vücudun bağırsak florasını (mikrobiyota) oluşturmaktadır. Faydalı ve zararlı bakteriler bir düzen ve denge içerisinde vücudumuzda yaşamaktadır.

Dengesiz beslenme, aşırı alkol kullanımı, stres, yağlı ve şekerli gıda tüketimi gibi çeşitli faktörlerle bu denge bozulduğunda bağırsak florası hastalanabilmektedir. Probiyotikler de burada devreye girerek; sindirim sistemini çalıştırmaktadır. Bağırsak florasını düzenlemekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca metabolizmayı çalıştırarak, kilo kontrolüne yardımcı olmaktadır. Kanser riskini azaltmakta ve karaciğeri korumaktadır. Bu nedenle probiyotikler kullanmak gerekmektedir.

Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Probiyotik eksikliğini gidermek ve şikayetleri azaltmak için mutlaka beslenme düzeninde günde 2- 3 porsiyon probiyotik içeren besinlerin yer alması gerekmektedir. En güçlü probiyotik kaynağı olan besinler; kefir, ev yoğurdu, boza, tarhana, ayran, keçi sütü, turşu ve sirke olmaktadır.

Ayrıca daha fazla probiyotik ihtiyacınız varsa probiyotiklerin beslenmesini sağlayan prebiyotikleri de sofranızdan eksik etmemeniz ve Nutraxin Probiota Advanced gibi takviyeler kullanmanız önerilmektedir. Aksi takdirde bağırsaklarınızdaki dost bakteriler yani probiyotikler yeteri kadar çoğalamayacaktır. Hatta azalabilmeleri bile mümkün olmaktadır. Prebiyotik içeren besinler ise; yer elması, sarımsak, soğan, elma, muz, hindiba, keten tohumu, arpa ve yulaf şeklinde sıralanabilmektedir.

Bu Belirtilere Dikkat Edilmeli

Probiyotikler vücutta azalınca; kabızlık, ishal, gaz- şişkinlik, reflü, kronik yorgunluk, bilinç bulanıklığı, depresyon, mantar enfeksiyonları, egzama- akne gibi cilt problemleri, sersemlik hali, bulanık görme ve ritim bozukluğu gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Probiyotikler, besinler yoluyla ya da doktora danışılarak Orzax Ocean Milk Thistle gibi gıda takviyeleriyle de alınabilmektedir. Probiyotik içeren besinleri sadece ihtiyaç anında değil düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler olmaktadır.

Probiyotik Eksikliği Nasıl Giderilir?

Probiyotik takviyeleri kullanmak bir miktar endişe verici olabilmektedir. Çünkü, hiçbir şey sağlıklı bir diyetin yerini tutamamaktadır. Bu nedenle diyetinize probiyotikler açısından zengin gıdalar ekleyerek ilk adımı atabilmeniz mümkün olmaktadır. Örneğin, kefir, bildiğiniz gibi en iyi probiyotik kaynaklarından biri olmaktadır.

Hafif mayhoş ve koyu ayran kıvamında olan kefirin tadına alışkın olmadığınız için, ilk birkaç bardak sizi çok az zorlayabilmektedir. Ancak alıştıktan sonra her bardağı büyük bir zevkle ve tek sefer içebilir hale gelebileceksiniz. Kefir içmeye başladıktan birkaç gün sonra, bağırsaklarınızın daha iyi çalıştığına hayranlıkla şahit olmanız ise kaçınılmazdır.
Etiketler: probiyotik, probiyotik eksikliği
Nisan 23, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR