Menopoz Nedir?

Menopoz Nedir?

Menopoz Nedir?

Menopozun tanımı ve açıklanması.

Türkçeye Fransızcadan geçen menopoz sözcüğü 19. yüzyılın sonlarında modern Latincemenopausis sözcüğünden türetilmiştir. Meno- öneki, Yunancamen (ay) kelimesinden gelir ve 'menstrüasyon (âdet kanaması) ile ilgili' anlamında kullanılır. Poz kelimesi ise yine Yunanca pausein (durmak) sözcüğünden gelir[1].

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş. Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum[2].

Bu Politika; hastalarımız, refakatçilerimiz, ziyaretçilerimiz, kurum yetkilileri, çalışanlarımızın, işbirliği ve her türlü hukuki ilişki içinde olduğumuz kişi,kuruluş ve kurumların çalışanları, hissedarları ve yetkililerinin ve üçüncü kişilerin otomatik olan veya olmayan yollarla işlenen aşağıda tanımlı kişisel verilerini kapsar[3].

Menopozun fiziksel ve duygusal belirtileri.

Hormonal değişimler, ruhsal sıkıntılara neden olur Menopoz döneminde kadınlarda ruhsal olarak en sık görülen ve yaşanan belirtiler; özgüven kaybı ve hayattan zevk alamama, alınganlık, nedensiz ağlamalar, kendini beğenmeme, dikkat ve konsantrasyon güçlükleri, üzüntü veren hatıraları yeniden hatırlama ve yaşantılama, uyku döngüsündeki değişikliklerdir. Anksiyete belirtileri sebepsiz korkular, gerginlik, sinirlilik, huzursuzluk, panikler ve cinsel istekte azalma olarak tariflenebilir[2].

Menopozun birçok belirtisi vardır ancak bu belirtilerin kaynağı menopoz ile alakası olmayan rahatsızlıklar da olabilir: Gerginlik, baş ağrısı ve baş dönmesi bunlardan birkaçıdır. Ayrıca menopoz nedeniyle sıklıkla karşılaşılan "yaşlanma endişesi" de bir takım rahatsızlıklara yol açabilir[1].

Menopoz döneminde kendinizi rahatsız ve stres altında hissedebilir veya uykularınızın bozulduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu durumun bir geçiş dönemi nedeniyle olduğunu ve sağlığınızın özellikle de kendinizi iyi hissetme halinin düzeleceğini unutmayın. Sizin bu döneme kafaca hazırlanmanızın, yaşam şeklinizde değişiklikler yapmanızın uygun olacağını ve sorunlarınızın çözülebileceğini akılınızda bulundurun[3].

Tedavi seçenekleri ve menopoz semptomlarının yönetimi.

Menopoz semptomlarını yönetmek için kullanılacak tedaviler içerisinde öncelikle hormon tedavisi bulunmaktadır. Östrojen tedavisi, menopozda ile kişide ortaya çıkan sıcak basmalarını gidermek için en etkili tedavi yöntemidir. Ayrıca östrojen kemik kaybını önlemeye yardımcı olmaktadır. Doktor kişinin bireysel ve ailevi tıbbi geçmişine bağlı bir şekilde belirtilerin giderilmesi için gerekli en kısa süre boyunca en düşük dozda olan östrojen tedavisini önerebilir[4].

Menopozal hormon tedavisi, sıcak basması ve vajinal kuruluk gibi menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Menopozal hormon tedavisi kan pıhtıları, felç ve bazı kanserler için riskinizi artırabilir ve kalp hastalığı veya demansın (unutkanlık sorununun) önlenmesine yardımcı olmaz[5].

Menopoz herhangi bir tıbbi tedavi gerektirmez. Bunun yerine, menopoz tedavisi bireye rahatsızlık verecek olan belirti ve semptomları hafifletmeye ve yaşlanma ile ortaya çıkabilecek kronik durumları önlemeye veya yönetmeye odaklanır. Menopoz belirtilerini yönetme amacıyla kullanılacak tedaviler arasında öncelikle hormon tedavisi bulunur. Östrojen tedavisi, menopozdaki sıcak basmaları gidermek için en etkili tedavi seçeneğidir. Doktor bireyin kişisel ve ailevi tıbbi geçmişine bağlı olarak, semptomların giderilmesi için gerekli en kısa zaman dilimi boyunca en düşük dozda östrojen önerebilir[6].

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Kozmetik ve dermokozmetik ürünlerde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Referanslar

1. Menopoz. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren tr.wikipedia.org/wiki/Menopoz
2. Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir?. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren www.bayindirhastanesi.com.tr
3. Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri ve Tedavisi. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren www.florence.com.tr/menopoz
4. Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir?. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren www.cerrahi.com.tr
5. Menopoz ve Hormon Replasman Tedavisi. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren www.enginoral.com/menopoz/
6. Menopoz. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren www.acibadem.com.tr/tibbi-birim/menopoz/

Etiketler: menopoz, menopoz nedir, menopoz belirtileri
Nisan 23, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR