Magnezyumun Vücut Sağlığı İçin Önemi Nedir?

Magnezyumun Vücut Sağlığı İçin Önemi Nedir?

Magnezyum vücut için hayati önem taşıyan bir mineraldir. Birçok biyokimyasal süreçte yer alır ve sağlıklı yaşam için gereklidir. Magnezyumun sağlık açısından birçok faydası vardır. Bu yazımızda magnezyumun sağlığa etkileri ve magnezyumun faydaları hakkında sıkça sorulan soruların yanıtlarını bulacaksınız [1].

Magnezyum vücudunuzun düzgün çalışmasını sağlayan önemli bir mineraldir. Vücuttaki 300'den fazla kimyasal reaksiyon magnezyuma bağlıdır. Magnezyum olmadan kaslarınız istediğiniz gibi hareket edemez, sinirleriniz mesaj taşıyamaz, kalp ritminizi düzenleyemez, kan şekeri seviyenizi dengeleyemez ve eklem kıkırdağının sağlığını koruyamaz. Aynı zamanda protein, kemik ve DNA sentezine de yardımcı olur.

Magnezyum vücutta en çok bulunan minerallerden biridir. Elbette vücudun magnezyum ihtiyacı bazı gıdalar, magnezyum takviyeleri veya antiasitler ve müshil gibi ilaçlarla karşılanabilir. Protein sentezinden kemik sağlığının korunmasına, kan basıncının düzenlenmesinden kas ve sinir sistemi fonksiyonlarına kadar pek çok kimyasal reaksiyonda görev alan 300'den fazla enzimin yapısında yer alır. Aynı zamanda sinir iletiminden de sorumludur, kalp kasının kasılıp gevşemesine, böylece kalbin düzenli atmasına yardımcı olur. Vücutta büyük miktarda magnezyum kemiklerde depolanır. Uzun süreli magnezyum eksikliği kalp hastalığı, felç, diyabet ve osteoporoz gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca kandaki düşük magnezyum seviyeleri de kalsiyum ve potasyumun emilimini etkileyerek bu minerallerde eksikliklere yol açabilir. Magnezyumun faydalarından yararlanmak için her gün tüketmeniz gereken magnezyum miktarı yaşa ve cinsiyete göre değişmektedir: [6].

Vücudun magnezyum ihtiyacı yeterli ve dengeli beslenmeyle karşılanabilir. Aşırı içki tüketimi, böbrek hastalığı, bazı ilaçlar ve çölyak hastalığı gibi bazı durumlarda yeterli miktarda magnezyum alamıyor olabilirsiniz. Kronik olarak magnezyum eksikliğiniz olduğunda, genel sağlığınız iyi olsa bile magnezyum eksikliğine bağlı semptomlar geliştirebilirsiniz. Magnezyum eksikliğinin belirtileri şunlardır:

Bu mineral eksikliğini gidermek için koyu yapraklı sebzeler tüketin. Magnezyum ihtiyacınızın bu şekilde karşılanması yeterli değilse doktor kontrolünde magnezyum mineralini içeren damar içi ilaçlar verilebilir. İlacın mutlaka damar yoluyla verilmesi gerekmemektedir, ancak doktora danışılarak kullanılmalıdır. Çünkü bu ilaçlar insanlarda ishale neden olabiliyor. Ayrıca kişide böbrek yetmezliği gibi bir hastalık varsa magnezyum minerallerinin idrar yoluyla vücuttan atılması mümkün olmadığından kişinin kanında büyük miktarda magnezyum birikmektedir.

Evet, magnezyum vücudun sağlıklı işleyişi için gereklidir ve günlük olarak alınması önemlidir. Magnezyum, birçok biyokimyasal reaksiyonda rol oynar ve kas fonksiyonlarından sinir sistemi sağlığına, kemik sağlığından enerji üretimine kadar birçok önemli süreci etkiler[5].

Yeterli magnezyum tüketmek vücut fonksiyonlarının en iyi şekilde yerine getirilmesine yardımcı olabilir. Magnezyum eksikliğini önlemek ve magnezyum faydaları için diyetinizde magnezyum içeren besinler eklemeyi deneyebilirsiniz. Bu besinleri tüketmekte zorlanıyorsanız ya da düzenli bir beslenme programına sahip değilseniz magnezyum takviyesi kullanabilirsiniz. Magnezyum takviyesi faydaları aşağıdakileri içerebilir:[6].

Yeterli magnezyum alımını sağlamak için gıda kaynakları ve takviyeleri.

Magnezyum vücutta en bol bulunan minerallerden biridir. Doğal olarak bazı besinlerden, magnezyum takviyelerinden ya da antiasit ve laksatif gibi ilaçlardan vücudun magnezyum ihtiyacı karşılanabilir. Protein sentezlenmesinden kemik sağlığının korunmasına, kan basıncı ile kas ve sinir sistemi fonksiyonlarının düzenlenmesine kadar pek çok kimyasal reaksiyonda görevli 300’den fazla enzimin yapısına katılır. Ayrıca kalp kaslarının kasılıp gevşeme fonksiyonuna yardımcı olarak kalbin düzenli bir şekilde atmasını sağlayan sinir iletiminden sorumludur. Vücuttaki magnezyumun büyük bir miktarı kemiklerde depolanır. Uzun süreli magnezyum yetersizliği kalp krizi, inme, diyabet ve osteoporoz gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Ayrıca kanda düşük magnezyum seviyeleri kalsiyum ve potasyum emilimini de etkileyerek bu minerallerin de eksikliğine yol açabilir. Magnezyum faydaları için günlük olarak alınması gereken magnezyum miktarı yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterir:[6].

Yeterli ve dengeli bir diyet ile vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum karşılanabilir. Yüksek alkol tüketimi, böbrek hastalıkları, bazı ilaçlar, çölyak hastalığı gibi bazı durumlarda yeterince magnezyum alınmayabilir. Magnezyum eksikliği ile ilgili belirtiler, genel sağlık durumunuz iyiyse uzun süre magnezyum açısından yetersiz beslendiğinizde ortaya çıkar. Magnezyum eksikliği belirtileri şunlardır:[7].

Bu mineralin eksikliğini giderebilmek için koyu yaprakları olan sebzeler tüketilebilir. Bu şekildeki magnezyum ihtiyacını karşılama durumu yetersiz geliyor ise doktor kontrolünde damardan magnezyum minerali içeren ilaçlar vücuda verilir. İlaçların illa ki damar yolu ile alınması gerekmez ancak mutlaka bir doktora danışılarak kullanılmalıdır. Çünkü bu ilaçlar kişinin ishal olmasına yol açabilir. Ayrıca kişide böbrek yetmezliği gibi bir durum varsa magnezyum mineralinin vücuttan idrar ile atılması mümkün olamayacağından kişinin kanında fazla miktarda magnezyum birikmesi oluşur[8].

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Vitabiotics Ultra Magnesium 60 Tablet

Magnimore Threo PS Magnezyum ve Fostatidilserin 90 Kapsül

Wellcare Magnezyum ve Vitamin B6 30 Tablet

Referanslar

1. Magnezyumun Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.livhospital.com/liv-saglik-kosesi/magnezyumun-faydalari
2. Magnezyum ve Diğer Takviyelerin Sağlıklı Yaşlanmaya Etkileri. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.vitafenix.com
3. Magnezyumun önemi ve faydaları: Magnezyum faydaları ve zararları neler?. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.haberturk.com
4. Magnezyumun Önemi ve Bilinmesi Gerekenler. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren alicandemiroglu.com
5. Magnezyum Nedir? Eksiklik Belirtileri. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.koruhastanesi.com
6. Magnezyum Nedir? Magnezyum Takviyesi Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.youplus.com.tr
7. Magnezyum Nedir? Magnezyum Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.vitocco.com.tr
8. Vücudumuz İçin Öneminin Farkına Varamadığımız ‘’MAGNEZYUM’’. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.profdrorhansen.com

Etiketler: magnezyum,magnezyum içeren besinler,doğal magnezyum,hangi magnezyum, magnezyum eksikliği, magnezyum faydaları
Mart 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR