İyot Nedir? İyot Ne İşe Yarar? İyotun Faydaları Nelerdir?

İyot Nedir? İyot Ne İşe Yarar? İyotun Faydaları Nelerdir?

İyot, vücudun işleyiş düzenini sağlamak amacıyla genellikle deniz ürünlerinden elde edilmiş doğal bir mineraldir. İnsanların vücutlarında iyot eksikliği yaşanmaması için tuzlara iyot eklenir ve bu sayede insanlar günlük iyot alımını sağlamış olur.

İyot her yaşta önemli olsa da özellikle hamileler ve çocuklarda bir eksiklik meydana getirmemesi açısından hayati bir önem taşımaktadır. Çocukların ve hamilelerin gerekli iyot miktarını alması halinde zihinsel ve beyinsel gelişimlerinde önemli artış olur. SNT İyot Damla 25 ml 11 yaş üzerindeki çocukların kullanması için uygundur.

İyotun vücutta birtakım faydaları vardır. Örneğin; tiroidlerin düzenli çalışması açısından faydalıdır. Tiroid bezi vücudun işleyiş mekanizmasının düzgün çalışmasından sorumludur. Bunun dışında vücuda vermiş olduğu faydalar ise şöyledir:

İyotun Faydaları Nelerdir?

  • Prostat ve meme kanserinin oluşum riskinin azalmasını sağlar.
  • Zihinsel mekanizmanın işleyişine yardımcı olur.
  • Depresyon ve kaygı gibi durumların oluşmasının önüne geçer.
  • Saç dökülmesini önleyerek cansız saç probleminin giderilmesini sağlar.
  • Ciltteki solgun görüntünün oluşmasını engeller.
  • Metabolizmanın çalışmasını düzenleyerek hastalıkların önlenmesini sağlar.
  • Üreme sağlığına katkı sağlar.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Radyasyonun zararlı etkilerini ortadan kaldırır.

İyotun Zararları Nelerdir?

İyotun vücuda faydaları kadar zararları da vardır. Örneğin; bol miktarda iyot alındığında tiroid bezleri olması gerektiğinden daha fazla çalışır ve bu durum hpertiroide sorununa neden olur. Bu sorun vücudun beyni olarak tanımlanan tiroid bezlerinden salgılanan hormonların aşırı olması demektir. Hormonların az ve çok üretilmesi demek vücudun işleyişinde birtakım sorunların yaşanması anlamına gelecektir. Dolayısıyla vücut bu durumdan olumsuz olarak etkilenir. 

İyot Ne Zaman Alınmalı?

Vücutta iyot eksikliği olması halinde dilde genişleme, kaslarda zayıflama, aşırı uyku hali gibi sorunlar meydana gelecektir. Bebeklik döneminden itibaren yeterli miktarda iyot alınmaması bebeklikte ve ileride sorunların yaşanmasına neden olacaktır. Takviye edici gıdalar vücudun işleyişini sağlamak açısından önemlidir.

Yetişkinlerin günlük olarak alması gereken iyot miktarı 150 mikrogramdır. Özellikle hamilelik dönemindeki bayanların günlük 220 mikrogram alınması gerekir. 1-13 yaş arasındaki çocukların alması gereken iyot miktarı ise 90-120 mikrogramdır.

https://www.dermoailem.com/

Etiketler: iyot nedir, iyot ne işe yarar, iyotun faydaları nelerdir, takviye edici gıdalar, iyotun zararları nelerdir
Kasım 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR