Hyaluronik Asit Nedir? Hyaluronik Asit Faydaları Nelerdir?

Hyaluronik Asit Nedir? Hyaluronik Asit Faydaları Nelerdir?

Hyaluronik Asit Nedir? Hyaluronik Asit Faydaları Nelerdir?

Hyaluronik asidin ve vücutta nasıl çalıştığının anlaşılması.

Hyaluronik asit, vücutta doğal olarak bulunan ve çeşitli önemli işlevleri olan bir bileşiktir. Hyaluronik asit, cildin nemini tutma kapasitesine sahiptir. Cilt yüzeyine uygulandığında su moleküllerini çeker ve cildin nem dengesini korumasına yardımcı olur. Bu, cildin nemli, dolgun ve genç görünmesine katkı sağlar[1].

Hyalüronik asit, insan ve hayvan vücudunda doğal olarak bulunan bir aminoasit çeşididir. Hyalüronik asit, yüksek işlevli tüm vücut fonksiyonlarında aktif rol oynamaktadır. Kas ve kemik yapısı da dahil olmak üzere tüm vücut sistemleri, hyalüronik asit sayesinde sağlıklı bir şekilde çalışmaktadır[2].

Hyaluronik asit, vücudumuz için biyolojik olarak gerekli ve hayati bir moleküldür. Şeker ve proteinlerden oluşan bu bileşen, özellikle su tutma yeteneği ile tanınır. Hyaluronik asit, insan vücudunda doğal olarak bulunur ve kaslar, eklemler, göz sıvısı ve cilt gibi çeşitli dokularda önemli bir rol oynar[3].

Hyaluronik asidin cilt, eklemler ve genel sağlık için faydaları.

Hyalüronik asit içeren ve hyalüronik üretimini destekleyen besinlerin sık sık tüketilmesi; cilt sağlığı problemlerinin azalmasında son derece etkili olmaktadır. Kırışıklık, mor halkalar, ince çizgiler ve sarkık dokular; hyalüronik asidin mucizevi etkisi ile giderek azalmaktadır. Hyalüronik asidin cilde olan sayısız faydalarını sıralamak istersek:[2].

Cilt: Hyaluronik asidin en bilinen faydalarından biri cilt sağlığı ile ilgilidir. Zamanla vücuttaki hyaluronik asit miktarı azalır ve bu da cildin nemini kaybetmesine, kırışıklıkların oluşmasına ve yaşlanma belirtilerinin artmasına neden olabilir. Hyaluronik asit, cildin nem dengesini koruyarak cildin daha parlak, sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yara iyileşmesini hızlandırabilir ve cilt lekelerinin görünümünü azaltabilir[3].

Hyaluronik asit, bağlayıcı özelliği bulunan bir polimer çeşidi ve yoğun nemlendirici etkisiyle cilt sağlığının yapı taşlarından biridir. Vücudumuzda doğal olarak bulunan hyaluronik asit, dışarıdan takviye şeklinde de alınabiliyor. Hatta belli bir yaştan sonra alınması gerekiyor da diyebiliriz. Çünkü yaş ilerledikçe vücuttaki hyaluronik asit üretimi yavaşlıyor ve var olan asit miktarı da zamanla azalıyor. Bu durumda da cilt yumuşak ve elastik dokusunu kaybediyor[4].

Hyaluronik asidi günlük rutininize dahil etmenin farklı yolları.

Hyaluronik asit, doğal olarak vücudumuzda bulunsa da bazen ek takviyeler olarak alınabilir. Bu takviyeler tabletler, tozlar veya sıvılar gibi çeşitli formlarda bulunabilir. Ayrıca cilt bakım ürünleri olarak da kullanılırlar ve krem, merhem veya serum şeklinde bulunabilirler. Hyaluronik asit ayrıca göz operasyonları sonrası veya kontakt lens kullanımı sırasında göz kuruluğunu hafifletmek için göz damlası olarak da kullanılabilir. Hyaluronik asidin bu çeşitli uygulamaları, sağlığımızı ve güzellik bakımımızı destekleme konusunda önemli bir rol oynar[3].

Hyaluronik asidi dışarıdan takviye olarak ebette içeriğinde bu asidi taşıyan kozmetik ürünler aracılığıyla almak mümkündür. Bu asidi içeren ürünler düzenli olarak kullanıldığı takdirde ciltteki nemi en iyi şekilde sağlıyor. Gerekli nem sağlandığı takdirde ciltteki inci çizgi oluşumunun da önüne geçmek mümkün oluyor[4].

İçeriklerin bir çoğunda olduğu gibi Hyaluronik asitte çeşitli yan etkiler oluşturabilmektedir. Kullanımdan sonra çeşitli alerjik reaksiyonlar, şişlikler, döküntüler, ürtiker, morarma, ödem, kızarıklık, enfeksiyon gibi yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler çoğunlukla geçici olmaktadır fakat kişiden kişiye göre bu durum değişiklik gösterebilir. Bu nedenle içerik her ne olursa olsun rutin kullanıma geçmeden önce küçük bir bölgede test edilmeden kullanılmamalıdır. Ayrıca doktor tarafından uygun görülen dozların üzerine çıkılmaması gerekir. Gebe ve emziren annelerin kullanmadan önce bir doktora danışmanız tavsiye edilir[5].

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Solgar Hyaluronic Acid Collagen Complex 120 mg 30 Tablet

Garnier Hyaluronik Aloe Jel Günlük Nemlendirici Jel 50 ml

İntraVit Tip II Kollajen Hyaluronik Asit içerikli Sıvı 30ml 30 Oral Flakon

CeraVe Nemlendiren Hyalüronik Asit Serum 30 ml

Zederma Yoğun Hyalüronik B5 Serum 30 ml

Referanslar

1. Hyaluronik Asit Nedir?. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren npistanbul.com/hyaluronik-asit-nedir
2. Hyalüronik Asit Nedir? Cilde Faydaları Nelerdir? Hangi Cilt Tipleri Tercih Etmelidir?. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren www.maruderm.com/blog/icerik/hyaluronik-asit
3. Hyaluronik asit nedir? Hyaluronik asit faydaları nelerdir?. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren magnethastanesi.com.tr
4. Hyaluronik Asit Nedir? Hyaluronik Asit Faydaları ve Kullanımı. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren www.florence.com.tr/hyaluronik-asit

Etiketler: Hyaluronik, Hyalüronik, serum, krem, kapsül, asit, acid, asid
Nisan 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR