Günlük İyot İhtiyacı Ne Kadar? İyot Tüketiminin Faydaları

Günlük İyot İhtiyacı Ne Kadar? İyot Tüketiminin Faydaları

İyot, insan vücudu tarafından üretilmeyen yalnızca besinlerden alınabilen faydalı bir elementtir. Ağızdan alınan iyodun ömrü 10 saattir. Vücutta iyot eksik olması durumunda bu süre biraz daha uzar. Sağlıklı bir yetişkin insanın vücudunda %70-80 oranında troid bezlerinde toplanmış olan 15-20 gr iyot bulunmaktadır. Bu da iyotun vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu gösteren bir rakamdır.

İyot Vücutta Ne Yapar?

İyot, tiroid hormonunun üretiminde ve yeni doğan bebeklerin gelişimlerinde temel bir element olarak görev yapar, ancak yaşam boyunca vazgeçilmeyecek bir besin kaynağı olarak da bilinir. İyot sayesinde T3 ve T4 hormonlarının üretimi artırılmış olur.

Tiroid hormonları vücuttaki enerji optimum seviyede tutar, beynin gelişmesine, kalp ve kasların güçlenmesine ve doğru çalışmasına yardımcı olur. Tiroid hormonları ve iyot her yaşta önemlidir. Bunun için önlem amaçlı takviye edici gıdalar kullanılması faydalı olacaktır.

Vücudun Günlük İyot İhtiyacı Ne Kadardır?

Bir insanın günlük alması gereken iyot miktarı, hangi yaşta olduğuna ve ne kadar iyota ihtiyaç duyduğuna göre değişkenlik gösterir. Aşağıda Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş olan iyot miktarı yer almaktadır.

  • Bebekler 90 μg/gün (0-59 ay)
  • Çocuklar: (6-12 yaş): 120 mikrogram/gün
  • Çocuklar: (>12 yaş): 150 mikrogram/gün
  • Ergenler ve yetişkinler: 150 mikrogram/gün
  • Gebe ve emziren kadınlar: 250 mikrogram/gün

Vücutta İyot Eksik Olursa Ne Olur?

Vücutta iyot eksikliğinin olması durumunda tiroid hormonlarının sentezi azalarak tiroid bezinde büyüme olur. Dolayısıyla vücuttaki tüm metabolik faaliyetler açısından oldukça önemli olan tiroid ciddi problemlerin oluşmasına neden olacaktır.

Gebelik döneminde annenin vücudunda iyot eksik olması durumunda özellikle bebeklerde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin; fiziksel ve zihinsel büyüme iyot eksikliği sayesinde engellenecektir. EnaFoLL L-methylfolate Folik Asit İyot 90 Tablet vücudunuzda iyot eksikliğine çözüm amaçlı kullanabileceğiniz bir üründür.

İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

İyot eksikliği olması durumunda aşağıda sıralayacağımız durumlar ortaya çıkacaktır.

  • Boynun ön bölümünde şişlik ve guatr oluşabilir. Bu durum tiroid bezlerinin iyot eksiliğini gösterir.
  • Saçlarda dökülme ve ciltte kuruluk meydana gelecektir.
  • Kadınlarda adet düzensizliği olur.

Takviye edici gıda ürünlerimizi incelemek için https://www.dermoailem.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: günlük iyot ihtiyacı ne kadar, iyot tüketiminin faydaları, iyot vücuda ne yapar, takviye edici gıdalar, vücutta iyot eksikliği olursa ne olur
Aralık 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR