Günlük D Vitamini İhtiyacı Nedir? Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?

Günlük D Vitamini İhtiyacı Nedir? Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?

Günlük D vitamini ihtiyacı nedir?

D vitamininin özelliği vücudun kendisi tarafından üretilebilmesidir . Cilt güneş ışığına maruz kaldığı anda (bulutlu günlerde bile) D vitamini öncülünü üretmeye başlar. Günlük ihtiyacın %80 ila 90'ı vücudun kendi üretimiyle karşılanır.

Vücutları tek başına yeterli D vitamini üretemeyen kişiler için günde yaklaşık 20 mikrogram referans değeri geçerlidir . Bu, Alman Beslenme Derneği (DGE) tarafından belirlendi.

Bir yaşından önce bebeklerin D vitamini ihtiyacı daha düşüktür ( 10 µg ), ancak besin takviyelerine bağımlıdırlar . Henüz doğrudan güneş ışığına maruz kalamadıkları için vücutları henüz D vitaminini kendi başına üretememektedir. Eksikliği raşitizm hastalığına yol açabilir. Bu, düşük direnç veya kemiklerin deformasyonu ile kendini gösterir.

Fark etme
Bebeklere en az yaşamlarının ilk yılının sonuna (0-12 ay) kadar günlük yaklaşık 10 mikrogram D vitamini dozu verilmelidir.

65 yaş üstü kişilerin de D vitamini düzeylerine dikkat etmesi gerekiyor. Osteoporoz gelişme riski ileri yaşla birlikte artar . Sonuç olarak, minimum kuvvet altında bile kırılabilen gözenekli kemikler ortaya çıkar. Günlük gereksinim en az 20 µg'dır .

Bilim insanları, bugün önerilen seviyelerin çok düşük olabileceğine giderek daha fazla inanıyor. Bunlar ciddi kemik hastalıklarından kaçınmak için gerekli olan minimum değerlerdir. Dolayısıyla optimal değer sorunu devam ediyor.

D vitamini eksikliği nasıl teşhis edilir?

D vitamini eksikliğini teşhis etmek için doktor kapsamlı bir tıbbi öyküden sonra kan testi ister . Kandaki 25-hidroksivitamin D (kalsidiol) düzeyi belirlenir. D vitamini vücutta bu formda depolanır.

Kalsiyum seviyesinin arttığından veya D vitamini metabolizmasının bozulduğundan şüpheleniyorsanız, doktor kandaki kalsitriol seviyesini kontrol eder.

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Kaynak : Vitamin D: Welche Lebensmittel einem Mangel vorbeugen https://www.gesundheitswissen.de/ernaehrung/naehrstoffe/

MaxDefend Vitamin D3 K2 Oral 20 ml Damla

Dynavit Vitamin D3K2 10 ml Sprey

Venatura Kids Vitamin D3 400 IU Damla 20 ml

Etiketler: d vitamini, vitamin d, d3 vitamini, d3k2 vitamini
Nisan 09, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR