Güneş Kremi Kullanım Rehberi

Güneş Kremi Kullanım Rehberi

Güneş Kremi Kullanım Rehberi

Güneş koruyucunun cilt koruması açısından önemi.

Güneş kremi cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumada hayati bir araçtır. Doğru güneş koruyucuyu seçerek, doğru şekilde uygulayarak ve güneşten korunmaya yönelik diğer uygulamaları takip ederek cildinizi güneş yanıklarından, erken yaşlanmadan ve cilt kanseri riskinden koruyabilirsiniz. Sağlıklı ve genç görünen bir cilt için güneş koruyucunun cilt bakım rejiminizin ayrılmaz bir parçası olmasına izin verin[1].

Hem sağlıklı hem de genç bir cilt için güneşin zararlı ışınlarından korunmak en az cilt bakımı kadar önemli. Güneşten korunma söz konusu olduğunda da doğru güneş kremi seçimine dikkat edilmeli. İşte en iyi güneş kremi seçiminde dikkat edilmesi gereken detaylar:[2].

Cilt sağlığı için güneşten korunmak son derece önemli. Güneş kremi de bu aşamada en büyük yardımcı. Ancak güneş kremi cilde uygun seçilmediğinde istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Peki doğru güneş kremi nasıl seçilir? Bu aşamada nelere dikkat edilmelidir? İşte doğru güneş kremi seçiminde dikkat etmeniz gerekenler:[2].

Cilt tipinize uygun güneş koruyucuyu nasıl seçersiniz?

Cilt Tipine Uygunluk: Cilt tipinizi göz önünde bulundurarak güneş kremi seçmek önemlidir. Hassas ciltler için özel olarak formüle edilmiş ürünler tercih edilmelidir. Karma, yağlı veya akne eğilimli ciltler için yağsız ve hafif formüle sahip ürünler tercih edilmelidir. Atopi eğilimli, roza eğilimli ve kızarıklık eğilimli cilt tipine sahip bireyler, cilt tiplerine uygun alerjik madde içermeyen güneş kremlerini tecih etmelidir[3].

KORUMA FAKTÖRÜ: Güneş kremi seçerken cilt tipinize ve güneşte geçireceğiniz süreye uygun bir koruma faktörü seçmek son derece önemlidir. Eğer açık tenliyseniz ve uzun süre güneşte kalacaksanız en az SPF 30 veya daha yüksek bir koruma sağlayan güneş kremi kullanmanız gerekir. Daha koyu tenliyseniz SPF 15 ile 30 arasında bir koruma faktörü sizin için yeterli olabilir. Uzmanların güneş kremi önerisi cildiniz güneş karşısında güneş kremi 50 faktör olanları kullanmanızdan yana[2].

Güneş Koruyucu seçerken mutlaka dermatolog önerisi altında cilt tipinize uygun güneş koruyucu seçilmelidir. Yüz ve boyun için bir çay kaşığı miktarı, tüm vücut için iki yemek kaşığı miktar yeterli olacaktır. Cilt tipine göre seçilmiş en az 30 ve üzeri faktörü içeren güneş koruyucuları yılın her ayı kullanılarak sağlıklı bir cilt için gereklidir. Güneş koruyucular, dışarı çıkmadan 20 dakika önce sürülmeli, cilde eşit miktarda yedirilerek sürülmeli, terleme ve suya girdikçe yenilenmeli, bulutlu kapalı havalarda da kullanılmalıdır. Yüz ve ellere birlikte uygulanmalı ve mutlaka cilde yeterli miktarda yedirilerek sürülmelidir[4].

Maksimum etki için güneş koruyucunun doğru uygulanması ve yeniden uygulanması.

Bilinenin aksine güneş kremi yalnızca güneşlenme sırasında değil her mevsim ve günün her saatinde uygulanmalı, gerektiğinden de tazelenmelidir. Güneşten etkin bir şekilde kullanım için de kremi doğru zamanda uygulamak önemlidir. Uzmanların bu konudaki önerisi ise güneşe çıkmadan yaklaşık 30 dakika öncesi. Çünkü kimyasal güneş koruyucu özellikteki kremlerin etki düzeyine ulaşması için cilt tarafından emilmesi şart ve 30 dakika bunun için yeterli bir süre. Cilt tarafından tam anlamıyla emilmeyen güneş kremi etki göstermez ve üstelik terleme, su ile temas gibi etkenlerle cilt yüzeyinden uzaklaşabilir. Ancak fiziksel filtreli güneş kremi kullananlar için bu süre şartı bulunmamakta. Fiziksel filtreli güneş kremleri cilde uygulandıktan sonra etkisini hemen gösterir. Peki güneş kremi ne kadar sürede yenilenmelidir? Kremin yenilenmesi krem türüne ve kremin koruma faktörüne bağlıdır. En yoğun etkili güneş kremlerinin bile maksimum 2 saatte bir olacak şekilde yenilenmesi gerekir[5].

Güneş koruyucular fiziksel etkiler ve kimyasal etkiler olmak üzere iki grupta toplanmaktadır. Fiziksel etkiler cilt yüzeyinde bariyer oluşturarak ışınları deriden saçarak etki göstermektedir. Kimyasal etkiler, UVA’yı ya da UVB’yi soğurarak deriden emilimi azaltarak etki gösterirler[4].

Güneş kremi kullanımı, sadece sürmekle bitmiyor. Etkin koruma için, her iki saatte bir yeniden uygulama yapılması önerilir. Ayrıca, güneşe çıkmadan en az 20-30 dakika önce güneş kreminizi uygulamak, kremin cildinizde etkili bir koruma tabakası oluşturmasına yardımcı olur[6].

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Bebek Güneş Ürünleri için TIKLAYINIZ.

Bronzlaştırıcı Güneş Ürünleri için TIKLAYINIZ.

Güneş Sonrası Cilt Bakım Ürünleri için TIKLAYINIZ.

Vücut Güneş Ürünleri için TIKLAYINIZ.

Yüz Güneş Bakım Ürünleri için TIKLAYINIZ.

Referanslar

1. Cildime uygun Güneş Koruyucuyu nasıl seçerim ?. (n.d.) geri alındı May 15, 2024, itibaren vionine.com
2. Güneş Kremi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler. (n.d.) geri alındı May 15, 2024, itibaren www.buyukanadoluhastanesi.com
3. Cilt Tipinize Özel Güneş Koruma: Doğru Güneş Kremini Seçin | BIODERMA. (n.d.) geri alındı May 15, 2024, itibaren www.bioderma.com.tr
4. Güneş Kremini Doğru Uygulamanın Püf Noktaları. (n.d.) geri alındı May 15, 2024, itibaren www.buyukanadoluhastanesi.com
5. Güneş Kremi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler. (n.d.) geri alındı May 15, 2024, itibaren duaderm.com.tr

Etiketler: güneş, güneş kremi, güneş losyonu, güneş kremi kullanımı, güneş ürünleri
Mayıs 15, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR