Güçlü Bağışıklık İçin Probiyotiklerin Önemi

Güçlü Bağışıklık İçin Probiyotiklerin Önemi

Sağlıklı beslenme de bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli öğelerden biri de probiyotiklerdir. Bir insanın bağışıklık sisteminin güçlenebilmesi için de probiyotik takviyeleri çok önemli olmaktadır.

Sağlıklı beslenmede probiyotik ve prebiyotiğin rolü büyüktür. Mutlaka günlük beslenmemiz içinde yer verilmesi önem arz eden bir takviye olmaktadır. Probiyotikler; endojen mikroflorayı değiştirebilen, konakçıda pozitif etkiler oluşturan genellikle bakteri/maya ya da birkaç çeşit yaşayan organizma içeren kültürler olmaktadır.

Ancak kısaca tanımlamak gerekirse de bağırsağa ulaştıklarında pozitif etkileri olan canlı mikroorganizmalardır şeklinde açıklamak yanlış olmamaktadır. Bu grupta laktobasiller, bifidobakterler ve enterokoklar bulunmaktadır. Bu faydalı bağırsak mikropları dış ortamdan gelen toksik maddelere karşı bağırsak duvarında koruyucu bir tabaka oluşturmaktadır. 

Probiyotikler, bağırsak pH’ını düşürerek patojen mikroorganizmaların üremelerine engel olmaktadır.  Bağırsak florasında önemli düzeyde bulunan probiyotik mikroorganizmaların bağırsak rahatsızlıklarını önleyici etkilerinin de olduğu çeşitli araştırmalarla ortaya konmuştur.

İshal ve Karın Ağrısını Azaltıyor

Özellikle Enterogermina gibi ek probiyotik takviyelerinin irritabl bağırsak sendromunda ishali ve karın ağrısını azalttığı ortaya konmuştur. Ayrıca antibiyotik ishallerini önleme konusunda da etkileri oldukça yüksek olmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotikler, kansere yakalanma riskini de büyük oranda azaltmaktadır. Antimutajenik etkileri nedeniyle prokanserojenlerin kanserojenlere dönüşümünü engelleme noktasında aktif rol oynamaktadırlar. Pütrifaktif bakterilerin (kokuşma, çürümeye neden olan bakteriler) gelişmesini inhibe etmektedir.

Aynı zamanda da kanserojen bileşiklerin oluşmasını inhibe etmektedir. Çocuklarda alerjik semptomların engellenmesi konusunda aktif rol oynamaktadır. Kabızlık tedavisinde de etkileri olduğu çalışmalarla ortaya konmaktadır. Ayrıca probiyotik bakterilerin kan serumu kolesterol niceliğini azaltıcı etki yaptıkları, damar sertliği ve kalp damar hastalıklarını engelledikleri, iyi huylu (HDL, yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterol düzeyini arttırdıkları söylenmektedir.

Prebiyotikler de Yaygın Olarak Kullanılıyor

Prebiyotikler vücutta sindirilmeyen, ancak bifidobakterlerin kolonda gelişimini destekleyerek bağırsak florasının dengelenmesinde görev alan gıda destek maddeleri olarak isimlendirilebilmektedir. Probiyotik gıdaların üretiminde, probiyotik kültürlerin yanı sıra bunların etkinliğini arttırmak üzere prebiyotikler de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik denmektedir. Sinbiyotikler; prebiyotiklerle probiyotiklerin tek üründeki kombinasyonlarıdır.

Sonuç olarak sağlıklı beslenmede Newvit Probiyotik gibi ek probiyotik takviyelerinin ve prebiyotiğin rolü oldukça yüksek olmaktadır. Mutlaka günlük beslenmemiz içinde yer verilmesi gerekmektedir.

Hem kilo verme de hem de sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak için probiyotik ve prebiyotik tüketmeniz önerilmektedir.

https://www.dermoailem.com/

Etiketler: enterogermina, newvit probiyotik, probiyotik, probiyotik ne işe yarar
Mart 17, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR