Demir Eksikliğinde Vegan Beslenme

Demir Eksikliğinde Vegan Beslenme

Vegan diyetinde demir eksikliği anemisini anlamak.

Demir eksikliği hem veganlarda hem vegan olmayan bireylerde yaygındır fakat takviyenin dozunu kaçırmak da sağlığa zarar verebilmektedir. Kandaki demirle ilgili parametrelere bakılıp supplement gerekip gerekmediğine karar verilebilir veya bakılmaksızın doz aşımı yapılmadan supplement kullanılabilir. Ek olarak demir takviyelerinin mide-bağırsak yan etkileri rahatsızlık verici seviyede olabilir. Daha az yan etkisi olanlar için doktorunuza danışabilirsiniz[1].

Veganlarda demir eksikliği anemisini önlemek için demir açısından zengin çeşitli gıdaları beslenmenize dahil etmek önemlidir. Bazı örnekler arasında ıspanak, lahana, brokoli, fasulye, mercimek, nohut, bezelye, tatlı patates, mantar ve zenginleştirilmiş tahıllar bulunur. Ayrıca bu gıdaları demirin vücut tarafından emilmesine yardımcı olan C vitamini kaynaklarıyla birleştirmek önemlidir[2].

Demir Açısından Zengin Besinler: Demir eksikliği anemisi tedavisinde diyetin önemi büyüktür. Demir açısından zengin besinleri düzenli olarak tüketmek, demir düzeylerinin artmasına ve aneminin düzelmesine yardımcı olur. Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar gibi besinler, demir açısından zengin kaynaklardır ve diyetinize eklemeniz faydalı olacaktır[3].

Demir ihtiyacının bitki bazlı kaynaklardan karşılanması.

Demir, hayvansal ve bitkisel besin kaynaklarında yüksek miktarda bulunan önemli bir mineraldir. Vücudun protein sentezleyebilmek için ihtiyaç duyduğu demir, vücutta normal oksijen taşınımına yardımcı olmaktadır. Demir, ayrıca yorgunluğun, halsizliğin ve bitkinliğin azalmasına yardımcı olur. Demir eksikliğinin halsizliğe yol açmasının en önemli nedeni, hücrelere yeterli miktarda oksijen taşınamamasıdır. Dolayısıyla demir yönünden zengin beslenmek normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur[4].

Çilek, kivi, muz, kiraz ve dut günlük demir ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olan meyvelerin başında gelmektedir. Meyveler kuru olarak tüketildiğinde daha fazla demir almanıza yardımcı olur. Özellikle kuru erik, kuru dut ve kuru incir, gün içinde sağlıklı atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz önemli demir kaynaklarıdır[4].

Demir seviyesini dengede tutmak için demir takviyesi kullanmak hem pratik hem de sağlıklı bir çözümdür. Siz de Vitabiotics tarafından özel olarak geliştirilen Gentle Iron demir desteği ile çok daha sağlıklı ve aktif olabilirsiniz. Hayatı daha iyi yaşamak sizin elinizde[4].

Emilimi artırmak için vegan demir kaynaklarını c vitamini ile birleştirmek.

Vegan beslenmede demir emilimini artırmak için demir açısından zengin gıdaları C vitamini kaynaklarıyla birleştirmek önemlidir. Bazı etkili kombinasyonlar arasında fasulye ile biber, ıspanak salatası ile portakal veya çilek ve mercimek ile domates yer alır. Ayrıca yemek sırasında çay, kahve gibi demir emilimini engelleyen gıdaların tüketiminden kaçınmak önemlidir[2].

Özet olarak, vejetaryen veya vegan beslenirken de demirin iyi kaynaklarını bulabiliriz. Özellikle bu yemekleri yerken C vitamini ile kombine tüketmek önemlidir. Et tüketmeyen insanlar demirin geniş bitkisel kaynaklarını tüketmelidir. Eğer yeterli demir almadığınızı düşünüyorsanız doktorunuz veya diyetisyeninizle iletişime geçebilirsiniz[5].

Demir içeriği yüksek bir öğün tüketiyorsanız bu öğünü C vitamini ile taçlandırın! Çünkü bu vitamin vücudun demirden daha yüksek oranda yararlanmasını sağlayacaktır. Bol yeşillikli salatanızın üzerine limon sıkabilir, sabah kahvaltıda sarı biber tüketebilirsiniz! [6].

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Dynavit FerroKid Demir Damla 30 ml

Lipozone Kids Lipozomal Demir Damla 15 ml

Doppelherz Aktiv Demir + Vitamin C + L-histidin 30 Tablet

Osende Demir C - Ester C Vitamini 60 Kapsül

Referanslar

1. Yeşil Demir: 10 Güçlü Vegan Demir Kaynağını Keşfedin. (n.d.) geri alındı March 28, 2024, itibaren blog.cicloorganico.com.br
2. Demir Eksikliği Anemisi Nedir? 6 Beslenme Tedavisi Önerisi. (n.d.) geri alındı March 28, 2024, itibaren www.dytseydaertas.com
3. Demirden Zengin Vegan Beslenme Önerileri - Vitabiotics. (n.d.) geri alındı March 28, 2024, itibaren www.vitabiotics.com.tr
4. Vejetaryenlik, veganlık ve Demir minerali. (n.d.) geri alındı March 28, 2024, itibaren medilab.com.tr
5. Demir Gibi Veganlar İçin Bitkisel Demir Rehberi. (n.d.) geri alındı March 28, 2024, itibaren www.veganistasyon.com

Etiketler: Vegan demir takviyeleri, Vegan diyetinde demir alımı, demir, eksikliği, vegan
Mart 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR