Demir Eksikliği ve Sağlığınıza Etkisi

Demir Eksikliği ve Sağlığınıza Etkisi

Demir Eksikliği ve Sağlığınıza Etkisi 

Bununla Mücadele İçin Uzman Beslenme Önerileri, Demir eksikliğini ve nedenlerini anlamak.

Birçok insanda demir eksikliği vardır ve bu nedenle demir eksikliğinin farklı yöntemler ile giderilip giderilmeyeceği merak edilir. Demir eksikliğiniz eğer hafif düzeydeyse bunu demir açısından zengin besinleri tüketerek giderebilirsiniz. Fakat uzun süredir devam eden bir demir eksikliğiniz varsa ve vücudunuzdaki demir oranı çok düşükse demir odaklı beslenmeniz gerekebilir[1].

Özellikle demir takviyelerinin kandaki demir seviyesini artırmadığı vakalarda demir eksikliğinin altta yatan nedenlerini tedavi etmek gerekir. Bu vakalarda, anemi muhtemelen bir kanama kaynağından veya doktorunuzun araştırması ve tedavi etmesi gereken bir demir emilimi sorunundan kaynaklanmaktadır. Bu nedene bağlı olarak, demir eksikliği anemisi tedavisi sürecinde farklı adımların atılması gerekebilir[2].

Demir eksikliğinin neden olduğu halsizlik ve yorgunluk durumunu, günlük enerji yönetimi ile bir şekilde tolere ettiğimiz için demir eksikliği tespit edildiğinde genellikle ileri aşamalara gelmiş olur. Hücre aç kaldığından metabolizma hızı düşer, oksijen yetersizliği enerjinin düşmesine neden olur. Şeker ve tatlı yiyerek, kafein alarak başa çıktığımız şey demir eksikliği olabilir[3].

Demir eksikliğinin sağlığınız üzerindeki etkileri.

Demir, insan vücudunda hayati roller üstlenir. Demir eksikliği ise, vücuttaki demir düzeylerinin yetersiz olması durumudur. Bu eksiklik, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle, demir eksikliği anemisi (DEA), dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, demir eksikliği anemisi, küresel çapta en yaygın beslenme eksikliği hastalığıdır. Özellikle kadınlar, çocuklar ve yaşlılar bu durumdan etkilenme eğilimindedir[4].

Eğer demir eksikliğinin önüne geçmezseniz, demir içeren besinler tüketmezseniz ya da demir takviyesi almazsanız birçok problem ortaya çıkabilir. Demir eksikliğini engellemezseniz bağışıklık sistemi düşebilir, kalp rahatsızlıkları ortaya çıkabilir ya da hamilelikte sorunlar yaşayabilirsiniz. Demir eksikliğinin sebep olabileceği kalp hastalıkları arasında kalp büyümesi, kalp yetmezliği ve hızlı kalp atışı vardır[1].

Demir eksikliğinin nedenleri çeşitlidir. En yaygın nedenler arasında yetersiz beslenme, kronik kan kayıpları ve vücutta demir emiliminin azalması bulunur. Kronik kan kaybına neden olan durumlar arasında, hemoroid gibi gastrointestinal sorunlar önemli bir yer tutar. Hemoroidin demir eksikliğine katkısı, kanama yoluyla demirin vücuttan kaybedilmesidir[4].

Demir eksikliğiyle mücadele için uzman beslenme önerileri.

Eğer demir eksikliğiniz varsa doğru besinleri seçmeniz ve tüketmeniz çok önemlidir. Demir içeriği yüksek olan gıdaları tüketirseniz ve beslenme programınıza eklerseniz demir eksikliğinden kurtulabilirsiniz. Birçok besinde demir olduğundan herkesin kendine göre sevdiği besinleri seçmesi ve demir ihtiyacını karşılaması mümkündür[1].

Demir eksikliğinin önlenmesi, yeterli demir alımını içeren dengeli bir diyetle başlar. Demir açısından zengin gıdaların tüketilmesi, demir depolarının sağlıklı seviyelerde tutulmasına yardımcı olur. Demir zengini gıdalar arasında kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve mercimek gibi baklagiller yer alır. Ayrıca, demir emilimini artıran besinlerin (örneğin, C vitamini yönünden zengin meyveler) alımının artırılması da önemlidir[4].

Beslenme düzeninde yapılacak değişiklikler, demir eksikliğinin önlenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle kişilerin uzman bir diyetisyenle çalışması ve demir açısından zengin besinleri tüketmesi gerekmektedir. Demir açısından zengin besinlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir[5].

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Solgar Gentle Iron 17 mg 90 V-Kapsül

Wellcare Kidsfer Mikroenkapsüle Demir Damla 30 ml

Nutraxin Iron Max 17 Mg 30 Tablet

Referanslar

1. Demir deposu besinler! Demir eksikliğine birebir geliyor - Sağlık Haberleri. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.milliyet.com.tr
2. Demir Eksikliği Anemisi. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/demir-eksikligi-anemisi/
3. Demir Eksikliği Nasıl Giderilir? | Diyetisyen Pınar Demirkaya. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.pinardemirkaya.com.tr/demir-eksikligi-nasil-giderilir/
4. Demir Eksikliği Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.vitafenix.com
5. Demir Eksikliğine Karşı Doğru Beslenme. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.dytonurdemir.com/demir-eksikligi-beslenme

Etiketler: demir, demir vitamini, demir minerali, demir takviye edici gıda
Nisan 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR