D Vitamininin Sağlığımızdaki Hayati Rolü

D Vitamininin Sağlığımızdaki Hayati Rolü

Vitaminler vücudumuzda çeşitli biyokimyasal işlevler için gereklidirler. D vitamini, insan sağlığı için hayati öneme sahiptir. Son yıllarda yapılan araştırmalar ile önemi daha da önem kazanan D vitaminin insan vücudu aşısından çok önemli görevleri vardır[1].

D vitamini genel sağlık durumunda çok önemli bir rol oynar. D vitaminin kemik sağlığını ve sağlıklı kalsiyum metabolizmasını teşvik ettiği bilinmektedir.Ancak araştırmalar sonucunda D vitamininin vücudun tüm sistemleri için kritik olduğunu belirtilmiştir[2].

D vitamini takviyesi, raşitizmi önlemek veya tedavi etmede güvenilir bir yöntemdir. D vitamini takviyesinin iskelet dışı sağlık üzerindeki etkileri belirsizdir. Bir gözden geçirme, takviyenin, yaşlılarda mortalitede geçici bir azalma dışında, iskelet dışı hastalık oranları üzerinde herhangi bir etkisini bulmadı. D vitamini takviyeleri, miyokard enfarktüsü, inme veya serebrovasküler hastalık, kanser, kemik kırıkları veya diz osteoartritinin sonuçlarını değiştirmez[3].

Vücuttaki d vitamini düzeylerini etkileyen faktörler.

Birçok biyolojik ve fizyolojik yönü göz önüne alındığında, D vitamininin bağışıklık düzenleyici ve kuvvetlendirici etkileri çeşitli mekanizmalar yoluyla gerçekleşir (*). Hastalığın son 3 ayda görülmesi nedeni ile COVID-19 ve D vitamini, ya da herhangi bir mikrobesin ile bağlantısı üzerine çalışma yapılmasını zaten beklemiyoruz. Bu derlemenin hazırlanmasındaki amaç, D vitamini düzeyinin yeterliliğinin, bağışıklık sistemini düzenleyerek koronavirüs ve benzeri virüslerin hastalık risklerini ve şiddetini kontrol etmeye ve azaltmaya yardımcı olacağını düşünmemizdir. Ancak özellikle kış aylarında güneş ışığı maruziyetinin az olmasıyla D vitamininin düzeylerinin önemli ölçüde düştüğü günümüzde bu konu daha da önem kazanmaktadır. Neden böyle düşündüğümüzü dilerseniz akademik yayınlar ışığında inceleyelim[4].

Gıdalar büyük bir D vitamini kaynağı değildir. Bununla birlikte, D vitamini seviyesini destekleyen gıdalar; hormon dengesi için gerekli olan ve hücrelerdeki D vitamini ekspresyonunuzu optimize eden zengin bir dizi destekleyici mikro besin sağlayan çok sağlıklı gıdalardır[2].

Bazı araştırmalar, D3 vitamininin 25(OH)D kan seviyelerini daha hızlı yükselttiğini ve vücutta daha uzun süre aktif kaldığını bulurken, diğerleri, D2 vitamini kaynaklarının biyoyararlanımının eşit olduğunu ve D3 kadar etkili olduğunu iddia etmektedir. 25(OH)D'yi sürdürmek[3].

Yeterli D vitamini seviyesini korumanın ve hastalıkları önlemenin yolları.

Yeterli miktarda D vitamini almak; bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser ve kalp hastalıkları, kemikleri, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıklara karşı korur. D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizm gibi kemik deformasyonuna, yetişkinlerde kemik ve kas güçsüzlüğüne neden olabilir[1].

Genel olarak, D vitamini takviyelerinin osteoporozu önlemeye yardımcı olabileceğine dair iyi bir kanıt yoktur. Bu nedenle D vitamini eksikliği olmayanlarda bu hastalığın önlenmesi için genel kullanıma ihtiyaç duyulmaz. Osteoporozu olan yaşlı insanlar için kalsiyum ile D vitamini almak kalça kırıklarını önlemeye yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda bir miktar mide ve böbrek problemlerini artırır. Bir çalışma, 65 yaşından büyüklerde günlük 800 IU veya fazlası ile takviyenin "kalça kırığı ve vertebral olmayan kırığın önlenmesinde hafif bir olumlu etki gösterdiğini buldu". Etki, bağımsız yaşayan insanlar için küçüktür veya hiç değildir. Düşük serum D vitamini seviyeleri, düşmeler ve düşük kemik mineral yoğunluğu ile ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, fazladan D vitamini almak, riski değiştirmiyor gibi görünmektedir[3].

Toksisite kalsiyum ve vitamin takviyesinin kısıtlanmasıyla tedavi edilir. Böbrek hasarı geri döndürülemez olabilir. Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak normalde D vitamini toksisitesine neden olmaz. Deride üretilen D vitamini öncüllerinin konsantrasyonları bir dengeye ulaşır ve fazladan üretilen D vitamini bozulur[3].

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

İhtiyaç Duyduğunuz D Vitaminleri

Orzax Ocean Vitamin D3 400 IU Sprey 20 ml

Solgar Vitamin D3 1000 IU 100 Softgel

Referanslar

1. D Vitaminin Vücuttaki Önemi Ve D Vitamini Nelerde Bulunur. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren www.birunihastanesi.com.tr
2. D Vitamini Eksikliği Nedir? D Vitamini Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir? | Güven Hastanesi. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren www.guven.com.tr
3. D vitamini. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren tr.wikipedia.org/wiki/D_vitamini
4. D vitamini, bağışıklık sistemi ve enfeksiyon ile mücadele. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren kuanta.net/dvitamini/

Etiketler: d vitamini, d vitamini faydaları, d vitamini eksikliği, kalsiyum
Nisan 01, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR