D Vitamini Nedir? Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

D Vitamini Nedir? Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

D Vitamini Nedir?

D vitamini terimi, vücutta kalsiyum mineralinin işlenmesinde önemli rol oynayan çeşitli maddeleri kapsar. Diğer özelliklerinin yanı sıra sağlıklı, dayanıklı kemiklerin gelişmesini sağlar .

Bu arada, "D vitamini" terimi bu durumda tamamen doğru değildir. Vitamin, sağlıklı bir metabolizma için gerekli olan bir besindir. Vücudumuz vitaminleri kendisi üretemez. Bu yüzden yiyeceklerle birlikte tüketilmeleri gerekiyor.

Ancak yeterli miktarda güneş ışığına maruz kalındığı takdirde vücutta D vitamini üretilebilmektedir . Diyet alımı, arzda yüzde on ila yirmi civarında daha küçük bir rol oynar.

D2 Vitamini ve D3 Vitamini arasındaki fark nedir?

D2 vitamini ve D3, D vitamini kategorisine giren birçok maddeden ikisidir. İnsanlar için büyük önem taşıyorlar.

D2 Vitamini (ergokalsiferol)Bitkisel besinlerde ve mantarlarda bulunur.

D3 Vitamini (kolekalsiferol)Hayvan kaynaklarından elde edilir. Güneş ışığına maruz kaldığında ciltte oluşur.
    
Bunlar , etkili olabilmesi için öncelikle aktif form olan kalsitriole dönüştürülmesi gereken inaktif formlardır .

Kalsitriol organizmada bir hormon gibi davranır . Hormonlar vücutta sindirim gibi süreçleri tetikleyebilen, sonlandırabilen ve düzenleyebilen haberci maddelerdir. Kalsitriol kalsiyum metabolizmasından sorumludur ve örneğin kemiklere dahil edilmesini düzenler.

D vitamininin etki gösterebilmesi için öncelikle hormon benzeri kalsitriole dönüştürülmesi gerektiğinden prohormon olarak da bilinir .

D vitamininin vücuttaki görevleri nelerdir?

İnsan vücudunun öncelikle kemik gelişimi için D vitaminine ihtiyacı vardır . Vitaminin aktif formu olan kalsitriol, kalsiyum ve fosfat minerallerinin kemiklerimize dahil edilmesini sağlar. Bu, iskeleti sabit tutar ve kemik kaybını (osteoporoz) önler. Dişler ayrıca yeterli D vitamini desteğinden de yararlanır.

Besin, kemikleri güçlendirmenin yanı sıra kasların güçlü olmasını sağlar ve sinir hücrelerini korur . D vitamininin yardımıyla bağışıklık sistemi de patojenlere karşı kendini savunmak için daha donanımlı hale gelir .

Bebeklere ve küçük çocuklara güneş ışığı vitamini sağlamak özellikle önemlidir. Aksi halde raşitizm hastalığı ortaya çıkabilir . Yaşamın erken döneminde D vitamini veya kalsiyum eksikliği kemiklerin zayıflamasına neden olur. Ağır vakalarda kemikler yumuşar ve eğrilir.

Dengeli bir D vitamini kaynağının faydaları

Vücudunuzda yeterli miktarda D vitamini varsa korunan yalnızca kemikleriniz değildir. Yeterli malzeme ile uygarlığın hastalıkları da önlenebilir .

Alerjiler : D vitamini bağışıklık sistemi arızalarını önler
Multipl skleroz veya kronik bağırsak hastalıkları gibi otoimmün hastalıklar
Soğuk algınlığından tüberküloza kadar bulaşıcı hastalıklar : D vitamini bağışıklık sistemini harekete geçirir ve patojenlerle mücadelede onu destekler.
Kas zayıflığı: D vitamini kasların çalışmasını düzenler
Sinir bozuklukları : D vitamini, diğer şeylerin yanı sıra, sinir hücrelerine ve sinir yollarına sinyal iletiminden sorumludur.
Kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon : D vitamini kan basıncını ve vücuttaki mineral dengesini kontrol eder
Sedef hastalığı gibi cilt hastalıkları : D vitamini cildin yenilenmesini düzenler

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Kaynak : Vitamin D: Welche Lebensmittel einem Mangel vorbeugen https://www.gesundheitswissen.de/ernaehrung/naehrstoffe/

Nutraxin Vitamin D3 1000iu 120 Tablet

Orzax Ocean D3K2 Vitamin Damla 20 ml

Naturalnest Vitamin D3 600 IU Sprey 10 ml

Etiketler: d vitamini, vitamin d, d3 vitamini, d3k2 vitamini
Nisan 07, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR