D Vitamini Hakkında Merak Ettikleriniz. D vitamini nedir ve neden önemlidir?

D Vitamini Hakkında Merak Ettikleriniz. D vitamini nedir ve neden önemlidir?

D Vitamini Hakkında Merak Ettikleriniz. D vitamini nedir ve neden önemlidir?

D vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir vitamin olan ve çoğunlukla güneş ışığı tarafından sentezlenen bir bileşiktir. Doğal olarak D vitamini, vücudun cilt tarafından ultraviyole (UV) B ışınlarına maruz kalmasıyla sentezlenir. Ayrıca bazı yiyeceklerde ve takviye olarak da bulunabilir[1].

D vitamini ne için önemli ? Son zamanlarda D vitamini ile ilgili çokça araştırma yapılmakta. Bunların başında gelen çalışmalardan biriside kemik ve iskelet yapımızın dışında vücudumuzun bağışıklık sistemine önemli katkıları bulunan D vitamini kan hücrelerinde bulunan akyuvarların çalışabilmesi için hayati önem arz eden vitaminlerin başında geldiğini göstermektedir. Bu nedenle güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak isteniyorsa D vitamininin vücudumuzda yeterli miktarda bulunduğundan emin olmamız gerekiyor[2].

Vitaminler vücudumuzda çeşitli biyokimyasal işlevler için gereklidirler. D vitamini, insan sağlığı için hayati öneme sahiptir. Son yıllarda yapılan araştırmalar ile önemi daha da önem kazanan D vitaminin insan vücudu aşısından çok önemli görevleri vardır[3].

Yeterli D vitaminini nasıl alabilirsiniz?

Yiyeceklerden veya güneş ışığından yeterince D vitamini alınamadığında, takviye alımı denenmelidir. Takviye almadan önce D vitamini seviyenizi kontrol ettirmek, size uygun dozu seçmenin en iyi yoludur. Ayrıca vegan takviyeler de artık mevcuttur. D2 formundaki D vitamini bitki kaynaklı olduğundan, D2 takviyeleri tipik olarak vegan dostudur ve yaygın olarak bulunur[4].

D vitamini takviyelerinden maksimum verim alabilmek için öğünler ile birlikte ya da öğün sonrasında tüketilmesi önerilir. Yağda eriyen bir vitamin olması nedeniyle D vitamini su ile birlikte aç karnına tüketildiğinde emilimi daha düşük olur. En iyi emilim için yağ içeriği yüksek bir atıştırmalık ya da öğünler ile birlikte almanız önerilir.1[5].

D vitamini içeren besinleri tüketme: D vitamini doğal olarak sınırlı miktarda yiyeceklerde bulunur. Yağlı balıklar (somon, sardalye, uskumru), karaciğer, yumurta sarısı ve D vitaminiyle takviye edilmiş süt, yoğurt, tahıl ve meyve suları gibi gıdaları düzenli olarak tüketmek, D vitamini alımını artırabilir. Beslenme düzeninize bu D vitamini içeren gıdaları eklemek önemlidir[1].

D vitamini takviyesinin potansiyel riskleri ve faydaları.

D vitamini ile birlikte bazı ilaçların ve takviyelerin kullanımı sağlık sorunlarına yol açabilir ya da takviyelerin fonksiyonlarını etkileyebilir. D vitamini takviyesi kullanmadan önce mutlaka kullandığınız ilaçlar hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz[5].

Yeterli miktarda D vitamini almak; bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser ve kalp hastalıkları, kemikleri, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıklara karşı korur. D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizm gibi kemik deformasyonuna, yetişkinlerde kemik ve kas güçsüzlüğüne neden olabilir[3].

D vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğu için D vitamini içeren besinleri yağ içeren besinlerle birlikte kullanmak ve D vitamini takviyelerini öğünlerle birlikte almak vitaminin emilimini artırabilir. Ancak takviyenin gece mi yoksa sabah mı almanın daha etkili olabileceğine dair sınırlı araştırma yapılmıştır. Önemli olan D vitaminini günlük yaşamınıza dâhil etmek ve maksimum verim alabilmek için tutarlı bir şekilde kullanmaktır. Uykunuzu etkilemediği sürece, kahvaltının yanında veya yatmadan önce bir almayı deneyebilirsiniz. (8)[6].

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Vitabiotics Osteocare Kalsiyum Magnezyum Vitamin 30 Tablet

Orzax Ocean Vitamin D3 400 IU Sprey 20 ml

Wellcare Vitamin D3 600 IU 5 ml Sprey

Referanslar

1. D vitamini nedir, faydaları ve eksikliği. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren magnethastanesi.com.tr
2. D Vitamini Nasıl Alınır ?. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.ahmetburaksezgin.com/d-vitamini-nasil-alinir/
3. D Vitaminin Vücuttaki Önemi Ve D Vitamini Nelerde Bulunur. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.birunihastanesi.com.tr
4. Covid-19'a Karşı D Vitaminin Önemi. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.florence.com.tr/covid-19-d-vitamini
5. D Vitamini Nasıl Kullanılır? D Vitamini Ne Zaman İçilir?. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.youplus.com.tr
6. D Vitamini Nedir? D Vitaminin Faydaları. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren umkaturkiye.com

Etiketler: d vitamini, vitamin, besin takviyesi, takviye edici gıda
Nisan 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR