D Vitamini Eksikliği Ne Zaman Ortaya Çıkar? Belirtileri Nelerdir?

D Vitamini Eksikliği Ne Zaman Ortaya Çıkar? Belirtileri Nelerdir?

D vitamini eksikliğiniz ne zaman ortaya çıkar?

D vitamini eksikliği, gereksinim uzun süre karşılanmadığında ortaya çıkar ve vitamin eksikliği belirtileri ortaya çıkar. Çoğu durumda bunun nedeni vücudun yetersiz vitamin üretmesidir.

Kandaki D vitamini düzeyi ölçülürken, yetersiz tedarik ile eksiklik arasında bir ayrım yapılır . 20-35 ng/ml (nanogram/mililitre) D vitamini içeriğinin yetersiz olduğu kabul edilir. Bu ilk belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi uzun süre fark edilmeden de kalabilir. D vitamini düzeyi 20 ng/ml'nin altına düşerse sağlıkla ilgili sonuçlar beklenebilir.

Nedenleri ve risk grupları: D vitamini eksikliğinin nedenleri

Günlük D vitamini ihtiyacının büyük bir kısmı vücudumuz tarafından karşılanmaktadır. Önemli besin maddesini üretebilmek için organizmanın güneş ışığının cilt üzerindeki etkisine ihtiyacı vardır. Bu, daha sonra D vitamininin aktif, etkili formu olan kalsitriole dönüştürülen bir öncü üretir. Bulutlu bir gökyüzünde bulutların arasından süzülen güneş ışınları üretim için yeterlidir.

Bu, D vitamini eksikliğinin genellikle vücuda güneş ışığının “sağlanmaması” nedeniyle meydana geldiği anlamına gelir . Bu özellikle zamanlarının çoğunu dışarıda değil de iç mekanlarda geçiren insanları etkiler.

Bu risk grubu öncelikle şunları içerir :

Bebek
Hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler
Etrafta dolaşmakta zorluk çeken yaşlılar
Bakıma muhtaç insanlar
Kültürel veya dini nedenlerden dolayı cildini her zaman giysilerle kaplayan kişiler, daha yüksek pigmentli cilt rengine sahip kişiler kadar yüksek risk altındadır .

Koyu ten renginin güneş ışınlarını daha fazla engellediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu bir yandan zararlı radyasyona karşı korunma açısından avantaj sağlarken diğer yandan yeterli D vitamini üretimi için güneşte daha uzun süre kalmanız gerektiği anlamına da geliyor. Özellikle yüksek enlemlerde güneş ışınları koyu tenlere yeterince nüfuz edecek kadar güçlü değildir.

65 yaş üstü yaşlı insanlar da şunu unutmamalı: Vücudun D vitamini üretme yeteneği yaş ilerledikçe azalıyor . Bunun nedeni henüz yeterince açık değildir. Hem cilt kalınlığındaki azalmanın hem de öncülden aktif, etkili D vitamini üretme yeteneğinin azaldığına inanılmaktadır.

Fark etme
Risk gruplarından birine aitseniz ve D vitamini eksikliğinden etkilendiğinizden şüpheleniyorsanız aile doktorunuza danışın. Yetersiz tedariki teşhis edebilir ve uygun tedavi önlemleri konusunda tavsiyelerde bulunabilir.

D vitamini eksikliği açısından başka bir risk grubu da önceden belirli hastalıkları olan kişilerdir ; örneğin:

Kronik gastrointestinal hastalıklar
Böbrek zayıflığı
Yeme bozuklukları (zayıf ve fazla kilolu)
Son olarak , bazı ilaçları almak da D vitamini tedarikini etkileyebilir:

Epilepsi ilaçları
Glukokortikoidler (kortizon)
Kanser önleyici ilaçlar (sitostatikler, meme kanseri için anti-östrojenler)
HIV'e karşı ilaçlar
Belirtileri: D vitamini eksikliğini nasıl anlarsınız?
Uzun süreli, hafif ila orta şiddette D vitamini eksikliği, oldukça spesifik olmayan semptomlarla kendini gösterir . Ortaya çıkan semptomların birçok olası nedeni nedeniyle tanı için kan testi yapılması gerekir.

Bu belirtiler D vitamini eksikliğinin belirtileri olabilir :

Enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık
Yara iyileşmesinin yavaşlaması
Saç dökülmesi, kırılgan tırnaklar
Yorgunluk ve bitkinlik
Sırt, kemik veya uzuv ağrısı
Kas krampları ve ağrıları
Depresif ruh halleri ve hatta depresyon
D vitamini kalsiyum mineralinin kemiklere dahil edilmesinden sorumlu olduğundan, eksikliğin kemik sağlığı üzerinde uzun vadeli olumsuz etkileri vardır . Kemikler yumuşar , daha kolay kırılır ve osteoporoz (kemik kaybı) gelişebilir.

Fark etme
D vitamini eksikliği tanısı aile hekiminiz veya bir uzman tarafından kan tahlili sonucunda konur. Tedavi konusunda değerli ipuçları ve tavsiyeler verebilir.

Komplikasyonlar: D vitamini eksikliğinin sonuçları nelerdir?

Tedavi edilmeyen, tespit edilemeyen D vitamini eksikliği kemik sağlığını etkiler. Güneş ışığı vitamini eksikliği nedeniyle kalsiyum minerali kemiklere dahil edilmezse kemik yoğunluğu azalır. Bu da kemik ağrısına , daha sık kemik kırıklarına veya şekil bozukluklarına yol açar .

D vitamini takviyesi özellikle küçük çocuklar için önemlidir. Aksi halde raşitizm hastalığı gelişebilir . Bu durum, kemik büyümesinin bozulması, çarpık bacaklı bir duruşun gelişmesi ve diğer kemiklerin eğriliği ile kendini gösterir.

Yetişkin bir kişi uzun süre D vitamini eksikliğinden muzdarip olursa, bu durum osteomalazi (kemiklerin yumuşaması) olarak bilinen duruma yol açar. Etkilenenler kemiklerde donuk ağrıdan muzdariptir ve osteoporoz gelişme riski yüksektir.

D vitamini eksikliği , özellikle ileri yaştaki kişilerde ciddi sonuçlar doğurabilir . Genel sağlığın bozulması ve yürürken dengesizlik nedeniyle düşme olasılığı artar. Osteomalazi veya osteoporoz nedeniyle kemikler daha çabuk kırılıyorsa iyileşmenin daha uzun süreceği anlamına gelir .

D vitamini eksikliğinin diğer komplikasyonları ve ikincil hastalıkları şunları içerir:

Kas Güçsüzlüğü
diyabet
astım
yüksek tansiyon
Periodontal hastalık
depresyonlar
Kanser
Güncel bilimsel araştırmalar kardiyovasküler, solunum veya metabolik hastalıklar ile D vitamini eksikliği arasındaki bağlantıyla ilgilidir. Ayrıca kanser gelişimi ile güneş ışığı vitamini eksikliği arasında bir bağlantı olduğundan da şüpheleniliyor. Depresif ruh hallerine eğilim de bir eksiklikten kaynaklanabilir.

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Kaynak: Vitamin D: Welche Lebensmittel einem Mangel vorbeugen https://www.gesundheitswissen.de/ernaehrung/naehrstoffe/

Bee'o Up %15 Suda Çözünür Propolis + D3K2 Damla 20 ml

Nurse Harveys Previn ZNC Kids 150ml Şurup

Vitabiotics Osteocare Original 90 Tablet 3 Al 2 Öde 3 x 90 Tablet

Etiketler: d vitamini, vitamin d, d3 vitamini, d3k2 vitamini
Nisan 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR