Çocuk Sağlığı İçin Balık Yağı Takviyesi Kullanmanın Faydaları ve Riskleri

Çocuk Sağlığı İçin Balık Yağı Takviyesi Kullanmanın Faydaları ve Riskleri

Çocuk Sağlığı İçin Balık Yağı Takviyesi Kullanmanın Faydaları ve Riskleri

Balık yağı takviyelerinin çocuk sağlığına faydaları; örneğin beyin fonksiyonunun iyileştirilmesi ve inflamasyonun azalması gibi.

Balık yağının çocuklara faydaları, kalp sağlığının korunması ya da beyin fonksiyonlarının eksiksiz çalışması gibi durumları kapsar. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin doğru bir şekilde çalışmasına da önemli katkısı olan bu yağlar, çocukların ilerleyen yıllarda daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için hayati önem taşır. Çocuklar için pek çok açıdan gerekli olan balık yağı faydaları şöyle sıralanabilir:[1].

Çocuklarda balık yağının faydaları dendiğinde akla ilk bağışıklık sistemine ve gelişime olan katkıları gelir. Çocuklar için balık yağı faydaları arasında görme netliği, kalp sağlığı, beyin fonksiyonlarının gelişimi ve zihinsel gelişim üzerine katkıları yer alır (2). Balık yağı çocuklar için faydaları ile ön plana çıkan takviyelerdendir. Çocuklar için omega 3 faydaları şöyle listelenebilir:[2].

Balık yağının çocukların sağlıklı gelişimini ve büyümesini sürdürmesinin yanı sıra, olgunluk ve bilişsel gelişim için çok önemli faydaları vardır. Yetişkinler arasında balık yağı takviyeleri birçok hastalığın önlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Hafıza ve zekanın %75'i 3-7 yaş arasında oluşur. Bu oluşumun %90'ı 5 yaşına kadar tamamlanabilir. Bu dönemlerde çocukların beyin gelişimini destekleyen eğitimler almaları çok faydalı olabilir. Ek olarak, DHA içeriği yüksek balık veya balık yağı alımı entelektüel gelişimi teşvik edebilir ve beyin gelişimini hızlandırabilir. Her aşamada çocuklara beyin gelişimini destekleyen besinlerin verilmesi önemlidir. Çocuklar için balık yağı kapsül çeşitlerini deneyebilirsiniz. Balık yağının faydalarından detaylıca bahsetmek gerekirse;[3].

Potansiyel cıva kontaminasyonu ve bazı ilaçlarla olumsuz etkileşimler gibi balık yağı takviyeleriyle ilişkili riskler.

Balık yağı takviyelerinin kullanımı, bazı insanlar için yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler arasında balık kokusu, hazımsızlık, ishal ve hamilelik riskinin üzerinde yer alır. Bu nedenle, herhangi bir gıdayı çalıştırmadan önce çalıştırma hizmetleriniz önemlidir[4].

Bebeklik döneminde balık yağı kullanımı, potansiyel alerjik reaksiyonlar nedeniyle belirli bir risk taşıyabilir. Bu durum, balık yağının kullanımının mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğinin önemini vurgular. Balık yağı, çeşitli formlarda mevcuttur ve hangi formun en uygun olduğunu belirlemek genellikle uzmana bağlıdır. Özellikle bebekler için, balık yağı genellikle sıvı gıdalara eklenerek veya şurup formunda kullanılır. Bu yöntemler çocukların balık yağını daha kolay tüketmelerini sağlar[1].

Normal dozlarda (1000 mg EPA ve DHA) Omega-3 takviyesi alanlarda bariz bir yan etki görülmez. Başlıca yan etkiler balık kokusu ve çok nadiren görülen bulantı, ishal vb mide-barsak problemleridir. Safra kesesi alınmış olanlarda mide-barsak problemleri biraz daha fazla olabilir. Omega-3 yağ asitleri doz artışı ile paralel olarak kanama zamanını uzatır. Fakat şimdiye kadar omega-3 takviyesi yapılan kişilerde yüksek doz bile alsalar, hatta başka antikoagülanları kullansalar bile ciddi bir kanama bildirilmemiştir. Her gün 2 gr dan fazla omega 3 kullananlar beraberinde kan sulandırıcı ilaçlar da kullanılıyorsa her ihtimale karşı kanama zamanı ile ilgili tahlillerini ihmal etmemelidirler[5].

Çocuklar için balık yağı takviyelerinin güvenli ve etkili kullanımına yönelik öneriler.

Yani, balık yağı takviyeleri çocukların sağlığı için faydalı olabilir, ancak kullanmadan önce çalıştırma işlemleriniz ve uygun dozajı belirlemeniz önemlidir. Ayrıca, Avrupa balıkları gibi doğal olarak bulunan da omega-3 yağ asitlerini almaları teşvik edilmelidir[4].

Çocuklar için balık yağı kullanımı oldukça önemlidir. Uzmanlar tarafından sık sık önerilen bu yağlar, vücutta üretilmediği için dışarıdan alınmalıdır. Özellikle gelişim çağında olan çocukların vücudunun belirli fonksiyonlarını eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmesi için balık yağına ihtiyacı vardır. Omega 3 yağ asitlerinde bulunan EPA ve DHA, çocuklarda görme yetisi, kalp ve damar sağlığı ya da beyin sağlığı açısından gereklidir[1].

Ancak, çocukların balık yağı takviyelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Balık yağı takviyeleri kan inceltici ilaçlarla zararları sınırlandırma ve yaralanma riskinden korunma. Ayrıca, balık yağı takviyeleri bazı çocuklarda gastrointestinal yan etkiler veya balık kokusu nedeniyle hoş olmayan yan etkilere neden olabilir[4].

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Dinamis Omega 3 Multi-VM 150ml

Naturalnest Fishy Şurup 150 ml

EFA Pop - Çiğnenebilir Balık Yağı 30 Kapsül

EasyFishoil KİDS Omega 3 30 Çiğnenebilir Jel Tablet

Referanslar

1. Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren www.phytocenter.com.tr
2. Bebekler ve Çocuklar İçin Balık Yağı Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren www.youplus.com.tr
3. OMEGA 3. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren http://dratasoy.com/omega-3-1209

Etiketler: çocuk, balık, yağı, omega 3, omega3, krill oil, möller, easy fish oil
Nisan 01, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR