Bağışıklık Sistemi Güçlendirmenin Yolları

Bağışıklık Sistemi Güçlendirmenin Yolları

Bağışıklık Sistemi Güçlendirmenin Yolları

Dengeli beslenme ve düzenli egzersiz de dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzı izleyin.

Sağlıklı bir yaşama sahip olabilmek için dengeli beslenme, egzersiz yapma, stresten uzak durmaya çalışma, gıda takviyeleri kullanma gibi pek çok adım atıyoruz. Her yaptığımız aktivitede vücudumuzu daha zinde tutmayı, hastalıklara karşı korunmayı hedefliyoruz[1].

Sağlıklı beslenin: Besin açısından yoğun çeşitli yiyecekleri içeren dengeli bir diyet, kas ve eklem sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. Protein, kas dokusunu oluşturmak ve onarmak için özellikle önemliyken, C vitamini ve çinko gibi besinler eklem sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir[2].

Düzenli egzersiz yapmak: Egzersizin, yaşınıza ve kapasitenize uygun bir biçimde yaptığınızda sağlığınız üzerinde pozitif etkisi olur. Tansiyon ve diyabet hastalarında ise hastalığın kontrolüne yardımcı olur. Kalp ve damar hastalığı riskini azaltır ve halihazırda hasta kişilerde hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranını düşürür. Ayrıca düzenli spor yapmanın enfeksiyon riskini azalttığını gösteren çalışmalar vardır[3].

Yeterli uyku alın ve stres seviyelerini yönetin.

Yaşam tarzı değişiklikleri: Düzenli egzersiz yapmak, kafein ve alkol alımını azaltmak ve stresi yönetmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak uyku kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz, hormonları düzenlemeye yardımcı olurken, kafein ve alkol alımını azaltmak, sinir sistemini uyarmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir[2].

Yeterli uyku: Yetişkinler için en az 7 saat, çocuklarda ise en az 8-10 saatlik uykunun sağlam bir bağışıklık sistemi için çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Bebeklerde bu süre daha da uzayabilir. Uyku süresinin yanı sıra uyku kalitesinin de yeterli olması gerekir. Karanlıkta, telefon gibi elektronik araçlardan uzakta uyumak, uyku kalitenizi artırmaya yardımcı olur[3].

Bağışıklık sisteminizi desteklemek için ne kadar uyumalısınız? Pek çok yetişkin için ideal uyku süresi gecede yedi-sekiz saattir. Ergenler ve gençler gecede dokuz-on saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Okul çağı çocuklarının ihtiyacı ise 10 saat ve daha fazladır[4].

Bağışıklık sistemini güçlendirici vitamin ve minerallerle destekleyin.

Vitamin ve mineraller dengeli beslenmenin bir parçası olarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Özellikle C vitamini enfeksiyonlarla savaşan güçlü bir antioksidandır. Turunçgiller denilen mandalina, greyfurt, portakal gibi kış meyveleri, dolmalık biber, maydanoz, brüksel lahanası, ıspanak gibi sebzeler C vitamininden zengin besinlerdir[5].

Beslenme, bağışıklık sisteminin temel taşlarından biridir. Antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin besinler tüketmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin önemli bir yoludur. Özellikle C vitamini, D vitamini, çinko ve probiyotikler içeren gıdaları tercih ederek vücudunuzu destekleyebilirsiniz[6].

Sağlıklı yaşam için her zamankinden fazla özen göstermemiz gereken bugünlerde bağışıklığı güçlendirmek için vitamin ve mineralden zengin besinler dengeli olarak tüketilmelidir. Bununla birlikte dengeli beslenme kurallarına da uyulmalıdır. Aşağıdaki besinler bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilmektedir, ancak dengeli tüketilmesi gerektiği de unutulmamalıdır:[5].

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Centrum Immunity Kara Mürver Multivitamin ve Mineral 60 Kapsül

Argivit Immun C Şurup 150 ml

Vitabiotics İmmunace İmmune System 30 Tablets

Referanslar

1. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR? NASIL GÜÇLENDİRİLİR?. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.youplus.com.tr
2. AlchemLife – Kanıta Dayalı Fitoterapi Ürünleri. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.alchemlife.com.tr/blog_orj/
3. Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Yapılması Gerekenler. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.florence.com.tr/bagisiklik-sistemi-guclendirme
4. Uyku ve Bağışıklık - Türk Böbrek Vakfı. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.tbv.com.tr/bobrek-sagligi/uyku-ve-bagisiklik/
5. Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren rumelihospital.com.tr
6. Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Öneriler. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.cevrehastanesi.com.tr

Etiketler: bağışıklık, takviye edici gıda, besin gıda takviyesi, bağışıklık sistemi
Nisan 06, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR