B12 Vitamini Nasıl Kullanılır? B12 Vitamini Ne Kadar Süre Kullanılmalı?

B12 Vitamini Nasıl Kullanılır? B12 Vitamini Ne Kadar Süre Kullanılmalı?

B12 Vitamini Nasıl Kullanılır? B12 Vitamini Ne Kadar Süre Kullanılmalı?

B12 vitamininin faydalarını ve önemini anlamak.

B12 vitamini kullanımı, vücudun temel işlevlerini yerine getirebilmesi için oldukça önemlidir. Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, kırmızı kan hücreleri oluşturmanın yanı sıra birçok farklı biyolojik süreci destekler. Ancak veganlık, vejetaryenlik gibi beslenme tercihleri bu vitaminin yiyecekler aracılığıyla yeteri kadar alınmasını önleyebilir. Ayrıca çeşitli ilaçlar, operasyonlar ve sindirim sistemi rahatsızlıkları B12 vitaminin emilimini engelleyebilir. B12 vitamini seviyelerinin düşmesine neden olan durumlarda takviye edici gıda kullanımı gerekebilir[1].

B12 vitamini görüleceği üzere vücut için önemli işlevlere sahip bir vitamindir. Eksikliğinde de birçok sağlık problemi ortaya çıkabilir. Özellikle 65 yaş üstü yetişkinler, emilim problemi olanlar ve bitkisel kaynaklı besinlerle beslenen veganlar B12 eksikliği için risk altında olabilir. Düzenli muayene ile B12 seviyesini olması gereken aralıkta tutmak sağlığa katkı sağlayabilir. Eksikliği oluştuğunda B12 takviyesi almak önemli olabilir. Ayrıca B12 vitamininin dikkat dağınıklığı çözümü için faydasını da doktorunuza danışabilirsiniz[2].

Vitamin B12, genellikle diğer vitaminlerle birlikte de alınabilir. Mevcut araştırmalar, vitamin B12'nin vücudunuzun diğer besinleri emme yeteneğiyle etkileşime girdiğini ya da bu yeteneği engellediğini göstermemiştir.1 2 Yalnızca B 12 vitaminini C vitamini ile birlikte almak, vücudunuzdaki kullanılabilir B 12 vitamini miktarının azalmasına neden olabilir. Bu etkileşimi önlemek için B12 vitamini kullanımı sonrası iki saat veya daha fazla bekledikten sonra C vitamini takviyesi alabilirsiniz.5[1].

Takviyeler ve enjeksiyonlar da dahil olmak üzere b12 vitaminini kullanmanın farklı yolları.

B12 vitamini takviyeleri veya iğneleri genellikle eksiklik durumlarını düzeltmek veya belirli sağlık sorunlarına çözüm sağlamak için kullanılır. Ancak, kilo kontrolü amaçlı herhangi bir takviye kullanımı öncesinde bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir[3].

B12 eksikliği olan yetişkin bireyler günlük B12 takviyesi veya birçok vitaminin bir arada bulunduğu multivitamin kullanabilir. B12 vitamini oral tabletler olarak kullanılabilir. Eğer yüksek seviyede eksiklik görülüyorsa bireyler hekim tarafından değerlendirilip enjeksiyon yoluyla da B12 verilebilir[2].

B12 vitamini dozajı; kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve B12 vitamini seviyelerine bağlı olarak değişebilir. Doğru dozajı belirlerken mutlaka bir doktora danışmak ve gerekli kan tahlillerini yaptırarak B12 vitamini seviyelerini öğrenmek önemlidir.1 2[1].

Önerilen b12 vitamini kullanım süresi ve uzun süreli kullanımın potansiyel riskleri.

B12 vitamini eksikliği oluşmasının bazı risk faktörleri vardır. Bunlar arasında alkol kullanmak, sigara içmek, bazı reçeteli ilaçları kullanmak ( mide koruyucular ve bazı tip 2 diyabet ilaçlar ), diyabet veya tiroid bozukluğu gibi endokrin ilişkili bir otoimmün bozukluğa sahip olan kişiler, vejetaryen bireyler veya vegan diyeti uygulayanlar, Crohn hastalığı gibi bazı sindirim sistemi bozuklukları, obezite ameliyatları ( gastrik bypass veya midenin kısımlarının çıkarılması ) ve yaşlanma bulunmaktadır[4].

Diğer B grubu vitaminlerde olduğu gibi B12 vitamini de fazla alındığında toksik etki oluşturabilir. B12 vitamini yüksekliği besin kaynaklarının tüketilmesiyle meydana gelmeyebilir. Özellikle B12 vitamini besin takviyesi olarak alındığında görülebilir. B12 vitamini fazlalığı belirtileri şöyle sıralanabilir:[2].

B12 vitamininin, diyete bağlı olarak azalması ya da yaş aldıkça daha az emilmeye başlaması, eksikliğine sebep olabilmektedir. Bu nedenle özellikle ileri yaşlarda B12 takviyesine ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak gereğinden fazla alımının hafızaya olumlu etkisi olduğuna dair yeterli kanıt henüz yoktur (10)[5].

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Dinamis Vitamin B Complex 50 Tablet

Solgar Vitamin B12 1000 MCG 100 Dilaltı Tablet

Orzax Ocean Methyl B12 1000 Mcg Sprey 5 ml

Wellcare Vitamin B12 Sprey 5 ml

Referanslar

1. B12 Vitamini Nasıl Kullanılır? B12 Vitamini Ne Kadar Süre Kullanılmalı?. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.youplus.com.tr/vitaminler/b12-vitamini-nasil-kullanilir
2. B12 Vitamini Nedir? B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.vitocco.com.tr
3. B12 vitamini takviyesi almalı mıyım? Enerjiyi artırır mı, yorgunluğa iyi gelir mi, hafızayı güçlendirir mi? | 12 SORUDA B12 VİTAMİNİ DOSYASI. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.hurriyet.com.tr
4. B12 Vitamini Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılmalı, Yararları, Yan Etkileri?. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.drozdogan.com
5. B12 Vitamini ile İlgili Merak Ettiğiniz 14 Soru | Bikalite. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren bikalite.com/blog/b12-ile-ilgili-merak-ettiginiz-14-soru

Etiketler: b vitamin, b12 vitamini, vitamin b12
Nisan 04, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR