Akne ( Sivilce ) Nedir ? Akne ( Sivilce ) Nedenleri.

Akne ( Sivilce ) Nedir ? Akne ( Sivilce ) Nedenleri.

Akne ( Sivilce ) Nedir ? Akne ( Sivilce ) Nedenleri.

Akneyi ve cilt üzerindeki etkisini anlamak.

Sivilce oluşumunda bu faktörlerin bir araya gelmesi sonucunda cilt gözeneklerinin tıkanması, bakterilerin üremesi ve iltihaplanma meydana gelir. Bu nedenle sivilceler genellikle ciltteki yağ üretimi, gözenek tıkanıklığı, bakteri aktivitesi ve genetik yatkınlık gibi çoklu faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Sivilcelerin tedavisi, bu faktörlerin dikkate alındığı kişiselleştirilmiş bir yaklaşım gerektirebilir[1].

Ciltte sivilce oluşumu, pek çok kişinin etkilendiği bir sorun olarak bilinmektedir. Günümüzde, sivilce ve akne oluşumu için birçok tıbbi tedavi yöntemi bulunmaktadır. Buna rağmen bireyler sivilcelerini tedavi etmek için alternatif yollar aramaktadır. Bu nedenle sivilce tedavisinde doğal yöntemler ve geleneksel tedavilere başvurmak son yıllarda popülerlik kazanmaktadır[2].

Eğer sivilce (akne) tedavisi görüyorsanız ilaçların cildinizi güneş ışığına karşı daha hassas hale getirebileceğini de unutmayın. Bu yüzden 10.00 – 16.00 saatleri arasında güneş ışığından kendinizi korumaya çalışın. Güneş ışığına maruz kalmadan 20 dakika önce cildinize, en az SPF 15 veya daha yüksek koruma faktörlü bir güneş koruyucu uygulayın ve sık sık tekrarlayın! Seçtiğiniz güneş koruyucunun cildinizde yeni sivilcelere (aknelere) sebep olmaması için gözenekleri tıkamayan su bazlı yapıda olmasına dikkat edin[3].

Hormonal değişiklikler ve genetik de dahil olmak üzere sivilcenin yaygın nedenleri.

Sivilce (akne) oluşumunu tetikleyen bir çok sebep olsa da asıl nedenin androjen hormonunun seviyesindeki artış olduğu düşünülmektedir. Ergenlikle beraber androjen hormonunun seviyesi yükselir. Yükselen hormon seviyesi, cildin altındaki yağ bezlerinin büyümesine yol açar. Büyümüş yağ bezleri daha fazla sebum üretir ve aşırı sebum, gözeneklerin tıkanmasına ve bakterilerin çoğalmasına neden olabilir[3].

Sivilceler genellikle ergenlik döneminde hormon değişiklikleriyle başlar, ancak her yaşta ortaya çıkabilirler. Ayrıca, beslenme, stres, cilt bakım ürünleri ve genetik faktörler gibi çeşitli etkenler sivilce oluşumunu etkileyebilir. Sivilceler tedavi edilebilir ve dermatologlar veya cilt uzmanları tarafından önerilen tedavi yöntemleri arasında ilaçlar, topikal kremler, temizlik alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve diyet değişiklikleri bulunabilir. Tedavi planı, sivilcenin şiddeti ve türüne bağlı olarak kişiselleştirilir[1].

Hormonlar: Hormon seviyeleri, sivilce oluşumunda önemli bir rol oynar. Ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler sivilceye yol açabilir. Ayrıca, adet dönemi, hamilelik ve stres gibi durumlar da hormonal değişikliklere neden olabilir ve sivilcelerin ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir[1].

Diyet ve stres gibi sivilceye katkıda bulunabilecek diğer faktörler.

Stres de cilt sağlığı ve akne üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Uzun süreli stres altında olan kişilerde kortizol adı verilen bir hormonun salgılanması artar ve bu da ciltte yağ üretiminin artmasına sebep olur. Bu durum ise aknenin ortaya çıkmasına zemin hazırlar[4].

Stresli dönemlerde sivilcelerin (aknelerin) çıktığı doğrudur. Stres sivilce (akne) oluşumunun asıl nedeni olmasa da mevcut sivilcelerinizin (aknelerinizin) artmasına ve durumunun kötüleşmesine yol açabilir. Çünkü endişe ve stres hormonal dengeyi bozabilir[3].

Bazı diyet türleri sivilce oluşumunu tetikler Aknede hedef organ, kıl ve yağ ünitesidir. Hastalığın gelişiminden sorumlu faktörler, anormal foliküler keratinizasyon, aşırı yağ üretimi, Propionibacterium acnes kolonizasyonu ve yangısal reaksiyon olmak üzere dört ana başlık olarak sayılabilir. Yakın zamanda bu faktörlerden, foliküler keratinizasyon yani kıl köklerinin uygun olmayan keratinizasyonu ve yağlanmadaki artış mikrokomedon yani siyah ve beyaz nokta oluşumundan sorumlu tutulurken, yağ bezlerinin lipid yapısı ve yangısal reaksiyonun da üzerinde durulmuş, aknenin başlangıcında ve ilerlemesinde bağışıklık sistemi değişikliklerinin ve immunolojik yanıtın da önemli rol oynadığı gösterilmiştir[5].

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Akne ve Sivilce Bakım Ürünleri

La Roche Posay Effaclar Jeli 200 ml - Yağlı Ve Hassas Ciltler İçin Sabun İçermeyen Temizleyici Jeli

Sebamed Clear Face Sivilce Karşıtı Temizleme Köpüğü 150 ml

Vichy Normaderm Phytosolution Günlük Bakım Kremi 50 ml

Referanslar

1. Sivilce Nedir?. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren www.alifesaglikgrubu.com.tr/sivilce-nedir
2. Sivilceleri Doğal Yollardan Giderme Rehberi. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren www.maruderm.com/blog/icerik/sivilce-gidermenin-dogal-yolu
3. Akneye (Sivilceye) Sebep Olan Faktörler Nelerdir?. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren propia.com/blog/sivilce-olusmasinin-sekiz-onemli-nedeni
4. Akne (Sivilce) Nedir? Neden Oluşur?. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren www.buyukanadoluhastanesi.com
5. Akne Neden Olur? Sivilceler Nasıl Geçer?. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren www.bayindirhastanesi.com.tr

Etiketler: akne, sivilce, cilt bakım, cilt temizleme
Nisan 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR