Tansiyon Aleti Nedir? Nasıl Kullanılır?

Tansiyon Aleti Nedir? Nasıl Kullanılır?

Damarlar ve atardamar içindeki kan basıncına tansiyon denir. Büyük tansiyon, kalbin kanı atardamara pompaladığında meydana gelen kan basıncını gösterir. Kan dolaşımının düzenli olması için damarlardaki kanın basıncının yüksek olması gerekir. Küçük tansiyon ise kalp dinlenmeye geçtiğinde ortaya çıkan basıncı tanımlar. Yani en basit ifadeyle kalp kasıldığında büyük tansiyon, dinlenmeye geçtiğinde ise küçük tansiyon oluşur.

Yukarıda bahsettiğimiz düzen tüm insan vücudunda aynı şekilde işler ve hatasız olarak çalışması gerekir. Eğer bu sistemde bir hata olursa bu durumda kalbe bağlı olarak birtakım problemler ortaya çıkmaya başlayacaktır.

Tansiyon Nasıl Ölçülür?

Tansiyon ölçmek için farklı cihazlar kullanılsa da bunların hepsi aynı görevi yapar. Tansiyonun net ölçülebilmesi için kişinin koluna manşon bağlanır. Manşon herkesin koluna uygun boyutta olması gerekir. Manşonun içerisi hava dolmaya başladığında kalbin kasılmaları ve gevşemeleri stetoskop aracılığı ile duyulur. Bunun yerine bazı durumlarda cihaz kendisi de otomatik olarak ölçüm yapar. Bazı tansiyon aletleri ölçümü kendi yaptığı gibi çıkan sonucu da Türkçe konuşarak duyurur. Örneğin; Nimo Türkçe Konuşan Tam Otomatik Tansiyon Aleti Model No: HKDK-01 bu işlevi yerine getirebilen piyasadaki en iyi markalardan bir tanesi olarak bilinir.

Tansiyonun en doğru ölçüldüğü yer sol kol ve dirsek bölgesidir. Sağ kol kalbe daha uzak olduğundan dolayı ±1mmHg bir oran fark edebilir. Eğer manşon yeteri kadar şişirilmezse sonuç yine tam olarak okunamaz. Manşon şişirildikten sonra içindeki hava yavaş yavaş boşaltılırken ölçümde başlatılmış olur. Eğer hava boşaltma eylemi hızlı yapılırsa bu durumda ses duyulması zor olabilir. Tansiyon aleti net sonucu verebilmesi için ölçümün mutlaka kuralına göre yapılması gerekir.

Tansiyon Çeşitleri Nelerdir?

Tansiyon ölçümü sırasında ortaya çıkan sonuçlar 3 farklı çeşittedir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  1. Normal Tansiyon
  2. Hipotansiyon ( Düşük Tansiyon)
  3. Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)

Saydığımız bu üç tansiyonun da kendi içerisinde bazı sıkıntıları vardır. Bunun için tansiyon düzenli olarak yukarıda bahsettiğimiz başlıklardan birini kapsıyorsa doktor kontrolünde olmak ve bazı durumda ilaç kullanmak gerekir.

Tansiyon aleti çeşitlerini https://www.dermoailem.com/ adresimizden inceleyebilirsiniz.

Etiketler: tansiyon aleti nedir, tansiyon aleti nasıl kullanılır, tansiyon çeşitleri nelerdir, sağlıklı yaşam
Aralık 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR