Sporcular İçin Besin Takviyesi Rehberi

Sporcular İçin Besin Takviyesi Rehberi

Rekabetçi bir sporcu olsanız da çalışmalarınızdan aldığınız sonuçlar sadece salonda harcadığınız vakte bağlı olmamaktadır. Hatta birkaç besin takviyesi ile besleyici bir beslenme düzenini kombine etmek, gücü, metabolizmayı ve kas kütlesini arttırarak performansınızı yükseltecektir ve rakiplerinize karşı bir avantaj elde etmenizi sağlayacaktır. Böylelikle salonda geçirdiğiniz vakitten daha verimli yararlanmanıza yardımcı olunacaktır. Ancak bunu yapabilmek için öncelikle sporcu besinleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu nedenle de sizler için kısaca sporcu besinlerini derledik.

Kolajen

Kolajen vücudumuzda en yaygın bulunan proteindir. Kemiklerde, kaslarda, bağlarda ve tendonlarda bulunmaktadır. Ancak, ne yazık ki yaşlandıkça vücudumuzdaki kolajen üretimi azalmaktadır. Bu da eklem ağrıları, cilt problemleri ve daha yavaş iyileşme ve toparlanma gibi belirtiler ortaya çıkarabilmektedir. Bu nedenle kolajen takviyesi almak yaşlanmanın doğal işaretleri ile savaşmakta iyi bir yol olmaktadır. Daha hızlı sonuç almak için bedeninizdeki kolajen düzeylerini yükseltmenize yardımcı olması bakımından önemli olmaktadır.

Whey Protein

Whey protein, sporcular için en popüler besin takviyeleri arasında yer almaktadır. Çalışma sonrası öğün olarak yahut bir atıştırmalık olarak almak kas sentezini uyararak çalışma rutininizi bir sonraki düzeye taşınmasına yardımcı olmaktadır. Protein tabletleri gibi diğer takviyelere de iyi bir alternatiftir.

Multivitamin

Multivitaminler rutininize ekleyebileceğiniz en önemli sporcu takviyelerinden bir tanesi olmaktadır. XL-S Nutrition gibi vitamin, proteinler ya da multivitaminler dengeli bir beslenmeye ince ayar çekmenizi sağlamakta ve eksik alma ihtimaliniz olan bazı temel gıdaların boşluğunu doldurmanıza yardımcı olmaktadır.

D Vitamini

Bazı kaynaklar ABD nüfusunun %41,6’sının bu vitaminin eksikliğine sahip olduğunu söylemektedir. D vitamini sporcular için en önemli temel mikro gıdalar arasında yer almaktadır. D vitamini birkaç gıdada bulunmakta ve cildin güneşe maruz kalması sonucunda üretilebilmektedir. Ancak yaşlı bireyler, aşırı kilolu olanlar, ten rengi koyu olanlar ve güneşe pek çıkamayanlar için eksiklik riski daha yüksek olmaktadır.

Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asitleri, sağlığa potansiyel faydaları bakımından uzun bir listeye sahip kalbe faydalı bir yağ türü olmaktadırlar. Kolesterol düzeylerini kontrol altında tutarak kalp sağlığını iyileştirmelerinin yanında, bağışıklığı da güçlendirmekte ve inflamasyonları hafifletmektedir.

Glutamin

Glutamin dayanıklılık gerektiren sporları yapanlar için en iyi takviyelerden birisi olarak kabul edilen önemli bir amino asit türüdür. Sağlıklı bir iyileşme sürecini desteklemekte ve bağışıklık sisteminde hücrelere güç sağlamak için kullanılmaktadır.

Kreatin

Kreatin ya da diğer adıyla kreatin monohidrat, güç elde etmek isteyen ve kas kütlesini hızlıca geliştirmek isteyenler için en iyi takviyelerden birisi olmaktadır. Baylor Üniversitesi tarafından yayınlanan bir değerlendirmede, kreatin desteği üzerine yapılan 500’den fazla çalışma incelenmiş ve %70’inde kreatinin performansı, dayanıklılığı ve iyileşme sürecini iyileştirici özellikleri ortaya konmuştur.

https://www.dermoailem.com/

Etiketler: sporcu besini, sporcu besin takviyesi, besin takviyesi, omega 3, kolajen, multivitamin
Nisan 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR