Selenyum Nedir? Selenyumun Faydaları Nelerdir?

Selenyum Nedir? Selenyumun Faydaları Nelerdir?

Selenyum, diyetiniz ile alınması gereken temel bir mineral olmaktadır. Yunanca “selene” kelimesinden türemiştir. Bu sözcüğün anlamı Yunancada "Ay” anlamına gelmektedir. Vücut için az miktarda gerekli olmasına rağmen metabolizma ve tiroid fonksiyonu da dahil olmak üzere oldukça önemli süreçlerde rol almaktadır.

Farklı gıdalarda selenyum bulunmaktadır ve günlük beslenmeye destek olarak selenyum takviyeleri kullanılabilmektedir. Selenyum bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücuttaki birçok sistem için önem taşımaktadır.

Selenyum Faydaları Nelerdir?

Selenyumun faydaları oldukça fazla olmaktadır. Kısaca değinmek gerekirse şu şekilde ifade edilebilmektedir.

Selenyum, güçlü bir antioksidan görevi görmekte ve kalp hastalıklarına karşı korumaya yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra ise zihinsel düşüşü önlemeye yardımcı olmaktadır. Tiroid sağlığı için önemli olmakta, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Astım semptomlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Selenyum Günlük Alım Miktarı Ne Kadardır?

4 yaş ve üzeri sağlıklı bireylerde günlük selenyum alım miktarı 55 microgram olmaktadır. Orzax Ocean Selenyum gibi selenyum takviyeleri kullanırken kutu üzerindeki değerlere dikkat edilmesi ve doktorun önerdiği şekilde kullanılması gerekmektedir.

Selenyum Nerelerde Bulunmaktadır?

Selenyum toprakta bulunan bir mineral olmaktadır. Selenyum, suda ve bazı yiyeceklerde de vardır. Selenyum, metal sülfit cevherlerinde bulunmaktadır. Ticari olarak selenyum, çoğunlukla üretim sırasında bu cevherlerin rafine edilmesinde bir yan ürün olarak üretilmektedir. Saf selenid ya da selenat bileşikleri olan mineraller olarak bilinmektedir.

Selenyum tüm hayvanlar dahil olmak üzere birçok organizmada hücresel işlev için eser miktarlarda bulunmaktadır. Selenyum bir tiroid hormonunu diğerine dönüştüren üç deiyodinaz enziminde de bulunmaktadır. Bitkilerde selenyum gereksinimleri türlere göre farklılık göstermekte, bazı bitkiler nispeten büyük miktarlarda ve kimilerinde de hiç gerektirmeyen şekilde farklılaşmaktadır.

Selenyum Hangi Alanlarda Kullanılır?

Selenyum, selenyum eksikliğini tedavi etmek ya da önlemek için kullanılmaktadır. Alternatif tıpta Hashimoto tiroidi (tiroid otoimmün bir hastalığı) tedavi etmek ve yüksek kolesterol tedavisinde yardımcı olarak kullanılmaktadır. Selenyumun tüm kullanımları FDA tarafından onaylanmamaktadır. Bu nedenle doktor tarafından reçete edilen ilaçların yerine kullanılmaması gerekmektedir. Ancak, selenyumun yanı sıra multivitaminler takviyelerinin alınması oldukça önemli olmaktadır.

Selenyum Vücutta Depolanır mı?

Vücutta bulunan selenyum miktarı 13-30 mg arasında değişiklik göstermektedir. Bunun yaklaşık %28-46'sı iskelet kasında depolanmaktadır. 8 ug/dL ya da daha yüksek plazma veya selenyum konsantrasyonları genellikle selenoprotein sentezi ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Etiketler: selenyum, selenyum nedir, multivitaminler, selenyum faydaları, selenyum ne işe yarar
Nisan 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR