Propolis Nedir? Propolisin Faydaları Nelerdir?

Propolis Nedir? Propolisin Faydaları Nelerdir?

Arıların bitkilerden elde ettiği ve kovanlarının temizliğinin yanı sıra kovanın yalıtımında da kullandıkları propolis, içerdikleri ile de oldukça faydalı bir maddedir. Bünyesinde barındırdığı vitamin ve mineraller ile tam bir şifa kaynağı olan propolisin faydaları da saymakla bitmemektedir.

Propolisin rengi elde edildiği bitkisel kaynağa göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak, propolis genellikle koyu kahverengi renkte olmaktadır. Propolisin kullanım geçmişi oldukça eski olmakla beraber, M.Ö. 350'ye kadar gittiği de tahmin edilmektedir. Yunanlılar'ın apseler için, Asurlular'ın ise yara ve tümör tedavisinde propolisten yararlandığı düşüncesi hakim olmaktadır.

Antibakteriyel, antiviral, antifungal, antioksidan, antiparazitik özelliklere sahip yapışkan ve reçinemsi bir madde olan propolisin faydaları oldukça fazla olmaktadır. İçeriğinin önemli bir bölümünü flavonoitlerin oluşturduğu propolisin yapısında, polifenoller, fenolik asitler ve bunların esterleri, terpenler, steroitler, B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller ve aminoasitler bulunmaktadır. Bu nedenle de propolis takviye edici gıdalar arasında oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır.

Dünyanın En Ünlü Antibiyotiği, Propolis

Arılar kovandaki delikleri kapatarak bu deliklere çeşitli parazitlerin, mikropların, virüslerin girmesini engellemektedir ve böylelikle kendilerini bakterilerden korumak için en büyük kalkanın oluşmasını sağlamaktadırlar. Bu yüzden de Dynabeille Propolis Ekstratlı gibi propolisler çok etkili antibiyotikler olmaktadır.

Propolisin Faydaları Nelerdir?

Önemli bir bitkisel şifa kaynağı olan propolis, insan sağlığına etkileriyle de adından sıklıkla söz ettiren bir besin olmaktadır. Tıpkı arı kovanını mikroplardan arındırması gibi, insanın bakteri ve mikroplardan da uzak durmasını sağlamaktadır. Bundan kaynaklı olarak da sizler için propolisin faydalarını kısaca derledik.

Propolis, oldukça zengin bir içeriği sahip olmasından kaynaklı olarak da hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırarak yaraların iyileşmesini kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda da kansere karşı oldukça etkili olmakta, düzenli kullanımda ve uzun vadeli bir süreçte olası kanser tehlikelerini en aza indirgemektedir.

C vitamini açısından zengin bir kaynak olan bu madde, kanser hücrelerinin oluşmasına engel olmaktadır. Güçlü bir antioksidan olmasından kaynaklı olarak cilt sağlığı üzerinde de oldukça iyi etkilere sahip olmakta ve cildin yenilenmesini sağlamaktadır.

Propolis, mikrop ve bakterilere karşı koruma kalkanı oluşturmaktadır. Arı kovanını mikroplardan arındırdığı gibi, insan vücudunda da mikrop ve bakteri oluşumuna engel olmakta ve hastalıklara yakalanma tehlikesinin düşürmektedir. Uçuk ve ağız yaralarını iyileştirmektedir. Ağız kenarında oluşan yaralar başta olmak üzere, çeşitli bölgelerde oluşan uçukların tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra güçlü içeriği ile bağışıklık sisteminin düzenli ve sağlıklı olmasını da sağlamaktadır.

https://www.dermoailem.com/

Etiketler: propolis, propolis nedir, propolis faydaları, antibiyotik
Mart 23, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR