Probiyotiklerin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Probiyotiklerin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Probiyotiklerin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler vücutta bulundukları yerlere göre farklı etkilere sahiptir. Bu yararlı bakteriler; sindirim sistemi, ağız, vajina, idrar yolları, deri ve akciğerlerde yer alır. Her bakteri kolonisi içinde bulunduğu sistemin dengesini korumakla yükümlüdür[1].

Probiyotik bakterilerin yapışma aktiviteleri için gerekli olan mekanizmaların türler arasında farklılık gösterdiği ortaya konmuştur. Bakteriyel yapışmaya kollagen, laminin, fibronektin, hücre yüzeyindeki bileşimler ya da proteoglikanlar gibi ekstraselüler matriks bileşenlerinin aracılık ettiği belirlenmiştir[2].

Probiyotik takviyeler, besin zehirlenmesi veya çeşitli bakteri/virüslere bağlı ishal geliştiği durumlarda tedavide kullanılır. Uzun süren antibiyotik kullanımı sonrası zaman zaman bağırsak floramızın bozulmasına bağlı ishal gelişebilmekte ve bu durumlarda probiyotikler faydalı olmaktadır. Ancak günümüzde gelişigüzel kullanım da çok fazladır. Oysa her probiyotik ürün herkes için uygun değildir. İshal, kabızlık, Dolayısıyla doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Bu destekler çocuklara da sadece doktor önerisiyle verilmelidir[3].

Probiyotiklerin sindirim ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarının iyileştirilmesi gibi sağlığa faydaları.

Probiyotikler, bağırsak bakterilerinizin dengeye sokmaya yarar, bunun sağlığa faydaları da çok fazladır. Bunlara, kilo kaybı, sindirim sistemi sağlığı, bağışıklık fonksiyonu ve daha fazlası da dahildir (2,3). Bu makale probiyotiklerin faydalarına ilişkin genel bir bakışı içermektedir[4].

Probiyotiklerin vücuda birçok olumlu etkisi vardır. Probiyotiklerin öncelikli etkisi, bağırsak sağlığını iyileştirerek sindirim sistemi problemlerini azaltmaktır. Ayrıca, sindirim sistemindeki iyi bakteri sayısını artırarak, zararlı bakteri ve mikroorganizmaların çoğalmasını önlerler. Bu dengeyi sağlayarak bağırsak florasının sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar. Ek olarak, probiyotiklerin bazı araştırmalarla ilişkilendirilen farklı faydaları da vardır. Bunlar arasında alerji riskinin azalması, kalp sağlığının iyileştirilmesi ve hatta mental sağlık bütünlüğünün desteklenmesi gibi etkiler yer almaktadır[5].

Probiyotikler sindirim sistemi sağlığını korur ve düzenli tüketildiğinde bağırsak sağlığını geliştiren birçok faydaya sahiptir. Bu nedenle, dengeli bir diyet ve sağlıklı bir sindirim sistemi için probiyotik açısından zengin gıdaları (örneğin; yoğurt, kefir, turşu vb.) beslenme programınıza dahil etmek önemlidir. Bağırsak florasında zararlı mikroorganizmaların üremesini engellemede büyük bir rolü olan probiyotikler, bağırsak sağlığını iyileştirir. Bu, sindirim sisteminin dengesini koruyarak kabızlık, ishal ve gaz gibi kronikleşmiş sindirim sorunlarının önüne geçer[5].

Farklı probiyotik türleri ve bunların spesifik sağlık yararları.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, probiyotikler genellikle gıda maddesi, ilaç veya diyet takviyesi olarak satılmaktadır. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) bunların her birini farklı şekillerde regüle ederken, çoğu gıdanın ve besin takviyesinin piyasaya sürülmeden önce onaylanması gerekmez[6].

Vücuttaki iltihabın azalmasına yardım eder: Bazı probiyotik türleri, vücuttaki iltihaplanmayı (inflamasyon) azaltabilir. Kronik iltihaplar, birçok sağlık sorununun temelinde yatar, bu nedenle probiyotiklerin iltihaplanma ile savaşmada rol oynayabileceği düşünülmektedir[3].

Şimdiye kadar ortaya çıkan bulgular umut verici olsalar da, probiyotiklerin sağlığa yararları hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bazı araştırmacılar probiyotiklerin olumsuz etkileri olabileceğinden şüpheleniyorlar ve probiyotik içeren ürünlere regülasyon yapılması çağrısında bulunuyorlar[6].

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

NBL Probiotic Gold 20 Saşe

Enterogermina Yetşkin (Family) 10 Flakon

Wellcare Provim Daily 30 Kapsül

Referanslar

1. Probiyotik Nedir?. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.enterogermina.com
2. Probiyotiklerin İnsan Sağlığına Etkileri. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren selmanturker.com.tr
3. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren yeditepehastaneleri.com
4. Probiyotik’lerin Sağlığa 8 Faydası. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren habit.com.tr/probiyotik-lerin-8-faydasi/

Etiketler: probiyotik, prebiyotik, probiotic, probiotics, bağırsak sağlığı,
Nisan 04, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR