Oleik Asit Omega 9 Nedir ?

Oleik Asit Omega 9 Nedir ?

Oleik Asit Omega 9 Nedir ?

Oleik Asidin Cilt İçin Kullanımları ve Faydaları 

Asitler size nasıl yardımcı olabilir!

"Asit" terimi, cildinizi yakabilecek test tüplerindeki tüyler ürpertici kimyasalları hatırlatıyor olmalı. Evet! Asitler yanlış şekilde kullanıldığında zararlı olabilir, ancak aynı zamanda doğru konsantrasyonda kullanıldığında cildinize harika faydalar sağlayabilir.  

Cilt Bakımında Asitler 

Asitler cilt bakım dünyasında trend bir bileşen haline geldi.

Kullandığınız cilt bakım ürünlerinde E vitamini, C vitamini, aloe vera ve elma sirkesi gibi bileşenler göreceksiniz. Bazılarının Benzoyl Peroxide , Hyaluronic Acid , Kojic Acid ve Alpha Arbutin gibi daha bilimsel görünen isimleri vardır . 

Asitler cilt sorunlarına nasıl yardımcı olabilir?

Asitler, akne, pigmentasyon, lekeler, ince çizgiler ve kırışıklıklar, düzensiz cilt tonu, yaşlılık lekeleri ve yara izlerini tedavi etmenize yardımcı olan sihirli bir araçtır . Piyasada birçok yüz asidi bulunmaktadır ve her birinin cilt sorunlarınız için faydalı olabilecek faydaları vardır. Herhangi bir şeye karar vermeden önce, her zaman cildinizin gereksinimlerini ve hangi tür bileşenin size istediğiniz sonuçları vereceğini aklınızda bulundurun.

Tüm bu bilgilerle boğulmadan önce, adım adım ilerleyelim ve Oleik asit olarak bilinen Tanrı vergisi bir bileşen hakkında bilgi edinelim. 

Biliyor muydunuz:

İnsan vücudu doğal olarak temel yağ asitleri üretmez, bu nedenle cilt bakım rutininize dahil edilmeli veya bir şekilde alınmalıdır.

Ancak, temel olmayan asitler insan vücudu tarafından doğal olarak üretilir ve cildiniz için bazı harika faydalı özellikler kullanmak üzere çevremizde de bulunabilir.

Oleik Asit Nedir? 

Omega-9 yağ asidi olarak da bilinen oleik asit, insan vücudunun doğal olarak ürettiği anlamına gelir.

Ayrıca birçok bitkisel yağda (deniz iğdesi, üzüm çekirdeği ve zeytinyağı gibi), hayvansal ve bitkisel yağlarda da bulunabilir. Oleik asidin doğal özellikleri kokusuz ve renksiz olmasıdır. Oleik asidin kuru ve yaşlanan cildi önlemek veya onarmak için harika bir bileşen olduğuna inanılmaktadır.  

Daha kimyasal bir bakış açısından, bu asitler tekli doymamış yağ asitleridir, yani tek bir çift bağ oluşturur ve bu asidi linoleik asit olarak bilinen kardeşlerinden daha zengin ve daha kalın hale getirir. Araştırmalar, oleik asidin linoleik asit gibi diğer yağ asitleriyle karıştırılmasının cildi sakin, beslenmiş ve nemli tutmada şaşırtıcı faydalar gösterdiğini göstermiştir.

Oleik asit, yağ asitlerinin daha kararlı formu olarak kabul edilir. Bu nedenle, dokuyu geliştirmek ve antioksidanlar gibi diğer bazı hassas bileşenleri çok fazla ışık ve havaya maruz kalmaktan korumak için birçok kozmetik ürününe de dahil edilir.

Oleik asidi tek başına veya zeytinyağı formunda topikal olarak kullanmak cildinizin bariyerinde bozulmaya yol açabileceğinden cildinize zarar verebilir.  

Biliyor muydunuz:

Oleik asit açısından zengin yağlar canlı, kadifemsi ve dolgun bir dokunuşa sahiptir.

Oleik asitin faydaları

1. Oleik asit mükemmel bir nemlendirici görevi görür

Zeytinyağı, avokado yağı, badem yağı ve diğerleri gibi oleik asit açısından zengin bazı yağlar cildinizde muazzam bir nemlendirici mühür görevi görür ancak kuru olmayan ciltli kişiler için riskli olabilir. Yaşla birlikte doğal olarak oluşan kaybolan nemi geri kazandırır. Cildimiz nemden

yoksunsa , donukluğa, pullanmaya, aknenizin kötüleşmesine ve koruyucu tabakanın yok olmasına yol açabilir. Nemlendirilmiş cildin kuruması, tahrişe, hassasiyete, kaşıntıya, sivilcelere neden olma olasılığı daha düşüktür ve cildinize daha fazla zarar veremez.

Makyaj görünümünüz için kusursuz bir temel istiyorsanız, o zaman gidebileceğiniz tek en iyi yol budur. 

2. Serbest radikallerle savaşır

Serbest radikaller cildinizin DNA hücrelerine zarar vererek yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Hasar ayrıca cilt renginde değişikliklere, cilt dokusuna , kırık kan damarlarına ve koyu lekelere neden olabilir .

Ayrıca kolajen ve elastin seviyesini bozarak cildi sarkık ve gevşek bırakır. Cildimiz elastikiyetini ve sıkılığını kaybeder ve bunun sonucunda ince çizgiler ve kırışıklıklar ortaya çıkar.

Oleik asit, kuru ve olgun cildi derinlemesine tedavi etmeye yardımcı olan popüler bir bileşendir. Ayrıca mevcut yaşlanma belirtilerini yönetmede de yardımcı olur . Oleik asidin sürekli kullanımıyla yaşlanma sürecini geciktirmeye yardımcı olabilirsiniz. 

3. İltihap önleyici ve iyileştirici özellikler

Zaten açıkça görüldüğü gibi, oleik asit onarım, dengeleme, sakinleştirmeye yardımcı olur ve cilde doğal bir koruyucu bariyer görevi görür. Sadece nemi hapsetmek için mükemmel bir bileşen olmakla kalmaz, aynı zamanda cildi iklim, kirlilik, güneşe maruz kalma, çevresel hasar vb. gibi tüm dış etkenlere karşı korur. Oleik asit ayrıca cildin stresli durumlardan kurtulmasına yardımcı olmak için hücre zarlarının bütünlüğünü güçlendirmesiyle bilinir. Oleik asit ayrıca sedef hastalığı, egzama ve gül hastalığı gibi aşırı cilt rahatsızlıklarını yatıştırmaya yardımcı olabilir.  

4. Penetrasyon arttırıcı olarak oleik asit

Topikal olarak uygulandığında, oleik asit ölü deri hücreleri ve doğal yağ katmanlarından oluşan cildin doğal lipid bariyerini (cilt bariyeri veya nem bariyeri olarak da bilinir) düzenleyebilir. Hasarlı lipid bariyerleri ciltte tahrişe, hassasiyete, kuruluğa, sivilceye, kızarıklığa ve kaşıntıya neden olabilir. Bu, ürünlerdeki tüm antioksidanların, nemlendirmenin ve besin maddelerinin cilt katmanlarına kolayca nüfuz edebileceği anlamına gelir. Cildinizi içeriden onarabilir ve besleyebilir, cilde gerekli tüm dengeyi ve nemlendirmeyi ve genç ve sağlıklı görünümü sağlayarak cildi yumuşak, esnek, pürüzsüz ve parlak bırakır.

Biliyor muydunuz?

Kuru cilde sahip kişiler oleik asit açısından zengin yağlardan önemli ölçüde faydalanabilirken, yağlı cilde sahip kişiler ise linoleik asit açısından zengin yağları kullanarak daha fazla fayda görebilirler. 

5. Yaşlanma karşıtı ve antioksidan özellikler

Daha önce bahsettiğimiz gibi, oleik asit kaybolan nemi korumak için hızla cilt katmanlarına daha derin nüfuz eder. Yağlar olmadan cildimiz kurumaya eğilimlidir ve bu da onu ince çizgilere, kırışıklıklara, sarkık ve gevşek cilde karşı savunmasız hale getirir. Oleik, gözeneklerinizi tıkamadan cildin yağları geri kazanmasına yardımcı olur.

Öte yandan, oleik asitteki antioksidan bileşikler, gençliği, pürüzsüzlüğü ve sıkılığı daha uzun süre korumak için serbest radikallere karşı hasarı korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca cildinizi daha fazla hasardan kurtarabilir ve geçmiş hasarı onarabilir. 

Oleik asit açısından zengin yağlar 

1. Zeytinyağı
  
Zeytinyağı, yemek pişirmede bulunan ve farklı kozmetiklerde, sabunlarda, ilaçlarda ve diğer şeylerde kullanılan popüler bir bileşendir. Zeytinyağının %55 ila %80'i oleik asitten yapılır. Oleik asit gibi, zeytinyağı da antioksidanlar açısından zengindir ve cildi hasara karşı koruyan tekli doymamış yağ asitleri içerir.  

2. Avokado Yağı

Avokado yağı neredeyse %70 oranında bir omega-9 yağ asidi olan oleik asitten oluşur. Avokado yağı, yağ ve sağlıklı yağlar üretme yeteneği nedeniyle cilt bakım ürünlerinde ve sağlık bakım ürünlerinde kullanılır. Ayrıca cildinizi nemlendirmede ve zararlı serbest radikallerden korumada yardımcı olur ve ayrıca kolajen metabolizmasını artırmaya yardımcı olur.  

3. Macadamia Yağı

Macadamia yağı ayrıca cildi yenileme, yumuşatma ve nemlendirme avantajlarına sahip olan tekli doymamış yağ asitleri veya omega-9 yağ asitleri açısından da zengindir. Cildin su kaybını geri kazandırmaya ve lipit bariyerini bazı harika anti-inflamatuar özellikleriyle onarmaya yardımcı olur. Anti-inflamatuar, cildimize zarar veren iltihaplanmaya, kaşıntıya ve tahrişe karşı çalışır. 

Sıvı hatası (bölümler/pf-b9d61d4d satır 96): Ürün formuna bir ürün verilmelidir 

4. Marula Yağı

Marula yağı %78 oranında oleik asitten oluşur. Yağ asitleri ve amino asitlerden oluşan antioksidanlar açısından zengindir. Marula yağı, akneye meyilli cilt, yaşlanma, yağlı ve kuru ciltlere yardımcı olan faydalı özellikleri nedeniyle cilt bakım ürünleri arasında iyi bilinen bir bileşendir. Yumuşak ve nemlendirici etkileri için birçok saç bakım ürününde bile bulunabilir. 

5. Emu Yağı

Emu yağı %42 oranında oleik asitten oluşur. En çok cilde nasıl emildiğiyle bilinir ve en iyi yanı da beraberinde başka bileşenler taşımasıdır. Emu yağı yaraları, izleri, güneş hasarını onarmak , saç uzatmak, tırnak uzatmak, cilt yaşlanmasını önlemek, nemlendirmek ve iltihabı azaltmak gibi birçok şey için kullanılır. 

Sıvı hatası (bölümler/pf-b9d61d4d satır 97): Ürün formuna bir ürün verilmelidir

Biliyor muydunuz:

Linoleik asit eksikliği olan kişiler, sebumu yapışkan hale getirmek için oleik asit kullanırlar ve bu da akneye neden olur. 

Oleik asidin diğer sağlık yararları

Oleik asit açısından zengin olduğu düşünülen zeytinyağı, kan basıncını düşürmeye yardımcı olarak kardiyovasküler sağlık için faydalıdır. Oleik asit, vücuttaki G proteininden sorumlu olan zar lipit yapısını kontrol eder.

Oleik asit açısından zengin bir diyet, sağlığınız üzerinde bazı harika faydaları olabilecek HDL kolesterol seviyelerini koruyarak kolesterolün etkilerini düşürür.

Kilo kaybı için merkezi unsur, sağlıklı tekli doymamış yağ asitlerinin bir sonucu olarak kabul edilir. Oleik asit, kilo kaybı için gerekli olan aşırı insülinin kontrolünde önemli bir unsurdur.

Oleik asit ayrıca Alzheimer'ın tedavisinde de yardımcı olabilir. Çalışmalar, düşük oleik asit seviyelerinden muzdarip kişilerin hafif bilişsel bozukluğa sahip olduğunu göstermiştir. 

Oleik yağın yan etkileri

Oleik asit tek başına veya zeytinyağı formunda topikal olarak uygulandığında cildin bariyerini bozabilir.

Cildinizde herhangi bir hassasiyet, tahriş, kaşıntı, kızarıklık veya donukluk sorunuyla karşılaşırsanız doktorunuzdan uzman tavsiyesi alın.

Oleik asit genellikle aşırı duyarlılığı olan kişiler için uygun değildir.

Kan sulandırıcılar kullanırken oleik asit takviyelerinin kullanımı kan basıncında artışa ve kanamaya neden olabilir.

Oleik asidin tüm faydalı yönlerine rağmen, oleik asidin saf halde uygulandığında cildinizi tahriş edebileceğini unutmamak önemlidir. Ancak, oleik asit açısından zengin bitkisel yağları dahil ederek cilt bakım rutininizi geliştirebilirsiniz.  

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda, vitamin ve mineral ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Referanslar : https://beminimalist.co/blogs/skin-care/the-uses-and-benefits-of-oleic-acid-for-skin

Etiketler: omega9, omega 9, oleik asit
Temmuz 06, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR