Metilkobalamin Nedir? Nasıl Kullanılır?

Metilkobalamin Nedir? Nasıl Kullanılır?

B12 vitamini olarak da ifade edilen kobalamin temel anlamda B12 vitaminindeki etkileri ortaya çıkaran suda çözünebilen bir vitamindir.

Kobalamin vitamini vücudumuzda meydana gelen pek çok reaksiyonun ortaya çıkabilmesi için ihtiyaç duyulan, sinir hücreleri, alyuvarlar ve DNA için gerekli olan bir vitamindir. Aynı zamanda B12 vitamini insan vücudunun kendiliğinde üretemediği bir besin olması bakımından takviye edici gıdalar ile alınabilen bir vitamindir.

B12 vitamini kimyasal yapısı açısından incelendiğinde en karmaşık vitaminlerinden biridir. Bu bakımdan diğer vitaminlere kıyasla daha farklı bir yapılanmaya sahiptir. Çünkü B12 içerisinde metal bir iyonun yanı sıra kobaltta vardır. Bu sebeple de formları kobalaminler olarak isimlendirilir.

Kobalaminlerin kendi içerlerinde farklı türleri vardır ve bu türler arasından en büyük faydayı sağlayan metilkobalamindir. Metilkobalamin aslında B12 vitamininin en aktif formlarından biridir ve sentetik formuna kıyasla siyanokobalamin emilimi daha yüksek bir orandadır.

İlerleyen yaşlarda B12 seviyesi düştüğü için B12 eksikliği erken teşhis edilebilir. Böylelikle de tedavisi daha kolay bir hale gelir. B12 eksikliği erkenden teşhis edilmezse ilerleyen evrelerde nörolojik ve zihinsel bozuklukların oluşmasına sebep olabilir.

B12 Vitamini Eksikliğinde Meydana Gelebilecek Durumlar

B12 eksikliğinin pek çok durum meydana gelebilir. Bu durumlar, zayıflık, yorgunluk, düşük enerji düzeyi, ishal, kabızlık, sık sık kanama, kansızlık, depresyon, ruh halinde ani değişimler, algıda bozukluk, hafıza kaybı, kafa karışıklığı ve bunama şeklinde sıralanabilir. Ancak bunun önüne geçmek oldukça kolaydır. Venatura Metilkobalamin Sprey Takviye Edici Gıda gibi çeşitli takviye edici gıdaların kullanılması B12 eksikliği ile mücadele de çok önemlidir.

B12 ya da Metilkobalamin Eksikliği Nasıl Giderilir?

B12 ya da metilkobalamin eksikliği ile mücadele etmek sanıldığının aksine çok kolaydır. Çünkü, her ne kadar insan vücudu kendi kendine B12 üretemiyor olsa da ilaç piyasasında satılan pek çok B12 takviyesi ile karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle de aslında B12 ya da metilkobalamin eksikliği erken tanı konduğu takdirde oldukça kolay çözülebilen bir vitamin eksikliğidir. Ancak ilerleyen süreçlerde geç kalınma ihtimalinin olması sorunun çözümü daha zor bir hale gelebilir.

https://www.dermoailem.com

Etiketler: metilkobalamin nedir, metilkobalami nasıl kullanılır, metilkobalaminin faydaları, takviye edici gıdalar, besin takviyeleri
Ekim 22, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR