Likopen Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Likopen Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Likopen denilen madde bir bitki besin maddesi olarak bilinmektedir. Domates, karpuz, pembe greyfurt gibi kırmızı ve pembe meyvelerde bulunmaktadır. Bu besinlere rengini veren karotenoit pigment görevi üstlenmektedir. Aynı zamanda da çokça bilinen çeşitli özelliklere de sahip olmaktadır.

Likopen Nedir?

Likopen maddesi çeşitli meyve ve sebzelere kırmızı rengi veren doğal bir kimyasal madde olmaktadır. Likopen karotenoidler adlı pigment grubunda bulunan önemli maddelerden biri olmaktadır ve kişilerin severek tükettiği pek çok üründe bulunmaktadır.

Likopenin Bulunduğu Besinler Nelerdir?

Günümüzde pembe ve kırmızı renge sahip olan pek çok doğal yiyecekte likopen bulunmaktadır. Bu besinler arasında ise domates çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Üstelik domates ne kadar olgunlaşırsa o kadar yoğun likopen barındırmasıyla da önemli olmaktadır. Ancak elbette bu maddeyi Zade Vital Likopen Hdpe gibi multivitamin takviyelerinden de almanız mümkün olmaktadır.

100 gramlık bir oranda yüksek likopen içeren yiyecekleri sizler için derledik. Bu ürünler kurutulmuş domates, domates püresi, guava, karpuz, taze domates, konserve domates, papaya, pembe greyfurt ve pişmiş tatlı kırmızı biber şeklinde sıralanabilmektedir.

Günümüz şartlarında likopen tüketimi konusunda bilim insanları tarafında net bir tüketim oranı belirlenmemiştir ve bu nedenle de kesin bir tüketim aralığı vermek doğru olmamaktadır. Bu nedenle de likopeni tüketimi konusunda daha çok bilimsel çalışmanın yapılması gerektiği ifade edilebilmektedir. Likopeni tüketimi söz konusu olduğunda kişilerin besinler dışında takviye edici gıdalar alması da doktor kontrolünde gerçekleştiği takdirde önerilmektedir.

Hamilelik ya da emzirme söz konusu olduğunda kişilerin genetik yapıları, yaşları, genel sağlıkları gibi pek çok noktanın detaylandırılması ve incelenmesi gerekmektedir. Bu nedenle de kişilerin ihtiyaçlarına göre likopeni tüketimi farklılık göstermektedir.

Gıdalardan doğal yollarla alınabilen likopeni tüketimi yapılırken her gıdada geçerli olduğu gibi aşırıya kaçmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü, bir ürünün doğal yollarla elde edilebiliyor olması o maddenin kesinlikle güvenli ve sınırsız tüketilebilecek bir ürün olduğu anlamına gelmemektedir. Bu nedenle de doğal yollarla elde edilen ürünlerde bile kontrolün sağlanması önerilmektedir.

https://www.dermoailem.com

Etiketler: likopen nedir, likopen ne işe yarar, likopen nasıl kullanılır, likopenin faydaları nelerdir, likopenin bulunduğu besinler nelerdir
Eylül 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR