Kara Mürver Nedir? Kara Mürverin Faydaları

Kara Mürver Nedir - Kara Mürverin Faydaları

Antioksidan bakımından zengin olan kara mürver, bağışıklık sistemini koruma ve güçlendirmede etkili bir besindir. Özellikle C vitamini açısından zengin olan kara mürver içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde virüse karşı koruma sağlar.

Bilimsel adı Sambucus nigra olan kara mürver bir tür kırmızı orman meyvesidir. Türkiye’de birçok bölgede yetişen kara mürverin kökleri, yaprakları ve çiçeklerinden yararlanılır. Meyve ve yapraklarından elde edilen özlerin vücut sağlığına birçok faydası vardır. 

Kara mürver, C vitamini açısından zengindir. 100 gram mürver bitkisinde 35 gram C vitamini bulunur. Kara mürver antioksidan bir madde olan flavonoid açısından zengindir. Yüksek antioksidan özelliği nedeniyle koyu mor renge sahiptir.

Kara Mürverin Faydaları

Kara mürver, C vitamini açısından zengin olması nedeniyle güçlü bir antioksidandır. Kara mürver içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuttaki virüs ve enfeksiyonları kısa sürede etkisiz kılar.

Kara mürver, iltihap kurutucu özelliğe sahiptir. Bu nedenle geniz ve boğazda biriken balgamın kolayca sökülmesine yardımcı olur. İdrar yolu enfeksiyonunu önler. Aynı zamanda kanda oluşabilecek enfeksiyonun önüne geçer. Vücudu toksinlerden arındırarak hücrelerin yenilenmesini sağlar.

Sindirim sisteminin düzenlenmesinde de etkili olan kara mürver, bağırsak florasının dengesini korumasında etkilidir. Mide duvarını güçlendirir. Reflü ya da ülser gibi mide rahatsızlıklarının oluşmasının önüne geçer. Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle bağırsak fonksiyonlarının artmasına yardımcıdır.

Kara mürver kolajen üretimine katkı sağlar. Kemik, diş ve kas kayıplarının önlenmesinde etkilidir. İleri yaşlarda görülen eklemlerde su kaybı, romatizma hastalıklarının gecikmesine yardımcı olur.

Kadınların adet döngüsünün düzene girmesine yardımcı olur. Hormon bezlerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkı sağlar. Adet boyunca kadınların kaybettiği vitamin ve minerallerin eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur.

Kara mürverin ayrıca kolesterolü düşürücü özelliği vardır. Kan basıncının dengelenmesinde etkilidir.

Kara mürverin ayrıca cilt sağlığına da katkıları bulunur. Hücre yenileme özelliği sadece organların değil aynı zamanda cildin alt tabakasını yenileyerek deforme olmasına engel olur. Cildin uzun süre parlak ve canlı kalmasına yardımcı olur.

İmubest Kara Mürver Ekstresi beta glukan, C vitamini, koenzim Q10 ve çinko içerir. Takviye edici gıdalar arasında yer alan kara mürver ekstrası günde 1 kapsül olacak şekilde tüketilebilir.

Etiketler: kara mürver, kara mürver nedir, kara mürver faydaları
Nisan 06, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR