Kan Bağışının Vücuda Faydaları Nelerdir?

Kan Bağışının Vücuda Faydaları Nelerdir

Kan, insan vücudundaki en önemli bileşenlerden biridir. Kan bağışlama kararınız aynı anda bir hayat, hatta birkaç hayat kurtarabilir. Yani kan vermek, sadece sizin için yararlı değildir,

Aşağıda kan bağışının faydalarına göz atalım istedik. İşte bilmeniz gereken kan bağışı avantajlarından bazıları:

  1. Kalp Hastalığı Riskinin Azaltılması

Vücutta akan kan ne kadar kalın olursa, kan ve damarlar arasındaki sürtünme şansı o kadar yüksek olur. Damarlarda oluşan sürtünme damar duvarındaki hücrelere zarar verebilir ve bu da damar tıkanması riskini daha da artırabilir. Kan bağışı ile vücuttaki demir seviyeleri daha stabil hale gelebilir ve kalp hastalığı ve kan damarları riskini azaltabilir.

  1. Kanser Riskinin Azaltılması

Kan bağışı yaparken vücudunuzdaki fazla demirin azalması kanser olma riskini azaltabilir. Kandaki aşırı demir seviyeleri, vücutta kanser ve yaşlanma için bir risk faktörü olabilirken, artan serbest radikaller kanseri riskinden biri olarak kabul edilir. Yapılan bir araştırmaya göre kan bağışının kanser riskine karşı faydalı olduğu belirlendi. Yılda iki kez kan bağışı yapan grubun, kan bağışı yapmayan gruba göre kanser riski daha düşük olduğu görüldü.

  1. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kan bağışı yapmanın bir diğer yararı da kilo vermenize yardımcı olmasıdır. Ortalama bir yetişkin 450 ml kana sahipken 650 kalori yakabilir.  İdeal vücut ağırlığına ulaşmak için düzenli beslenme ve egzersize dikkat ederek sağlıklı bir yaşam tarzı uygulamanız gerekir.

İlginizi Çekebilir: Multivitaminler

  1. Ciddi Hastalıkları Tespit Etmek

Her kan bağışında bulunduğunuzda, ağırlık, sıcaklık, nabız, kan basıncı ve hemoglobin seviyeleri gibi rutin temel kontrollerden geçersiniz. Ek olarak, HIV, hepatit B ve hepatit C gibi hastalıkların varlığını veya yokluğunu tespit etmek için bir kan testinden geçmeniz istenir. Kan bağışı sırasında yapılan muayene bazı hastalıkların erken tespitini sağlayabilir.

  1. Psikolojik Durum

Psikoloji alanında yapılan bir araştırmada, başkalarına yardım etmek amacıyla kan bağışı yapan kişilerin, kendi çıkarları için kan bağışlayan ve hatta hiç kan bağışlamayan insanlara kıyasla daha düşük bir ölüm riskine sahip olduklarını açıklandı.  Ayrıca, ihtiyaç sahiplerine kan bağışlamak psikolojik olarak sizin kendinizi tatmin hissetmenizi sağlayacaktır.

https://www.dermoailem.com/  

Etiketler: kan bağısı, kan bağışı faydaları, kan bağışı vücuda faydaları
Haziran 25, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR