Kalori Nedir, Günlük Önerilen Kalori Miktarı Ne Kadar?

Kalori Nedir, Günlük Önerilen Kalori Miktarı Ne Kadar

Kalori bir enerji ölçüsüdür. Her yiyeceğin bir kalorisi vardır. Yani, besinler vücuda enerji sağlar ve sindirim sırasında parçalandığında açığa çıkar. Enerji, hücrelerin vücut tarafından ihtiyaç duyulan yapı proteinleri ve diğer maddeler dahil olmak üzere tüm işlevlerini yerine getirmesini sağlar.  

Vücuda alınan yiyeceklerin tamamı sindirilmeyebilir. Doğal olarak vücut aldığı bu gıdalardaki kalorileri depolar ve enerji olarak kullanmak ister. Ancak vücudun kullanmadığı enerji kilo olarak ortaya çıkar.

Bir örnek vermek gerekirse sağlıklı bir kişinin 10 gün boyunca aldığı kalori miktarından 200 kalorinin depolanması 10 gün sonrasında 1–2 kilo fark demektir.

Eğer vücuda giren kalori miktarı çok az ise bu durumda karaciğer ve kaslarda depolanan karbonhidratlar kullanılmaya başlanır bu da kişinin hızla kilo vermesine neden olur.  Vücuda alınan az miktardaki kalori hemen biter, vücut ise ihtiyacı olan kaloriyi sağlayabilmek için depolanmış olan yağları kullanır planlı ve bilinçli yapılan bir diyette kalori kontrolü sağlanmış olduğu için zayıflama daha yavaş, ancak daha etkili olur.

Bir insanın vücudunda depolanmış olan yağ miktarı çok fazladır. Yani insan gerekli olan kaloriyi almasa bile uzun süre kendisine yeterli olacak enerjiye sahip olabilir.

Bunu bir örnekle açıklayacak olursak. Genel olarak sağlıklı bir insan 8–10 gün hiçbir şey yemeden hayatta kalabilir.

Wellcare Provim Kids Fast Melt Probiyotik Takviye Edici Gıda 4–10 yaş grubu çocuklar ile 11 yaş ve üstü yetişkinler için günde 1 saşe kullanılması tavsiye edilir

Önerilen Kalori Miktarı Nedir?

Günlük olarak alınması gereken enerji miktarı yaşa, cinsiyete, kiloya, fiziksel aktiviteye, mevcut rahatsızlıklara ve metabolizmanın hızına göre değişiklik gösterir. Bu da bir genellemeyle birlikte 1000 ile 3000 arasında kalori alımı demektir. Daha az ya da daha yüksek kalori almak günlük ihtiyaç duyulan enerji miktarını karşılamayabilir.

Vücut ağırlığını korumak için günlük gereken kalori miktarı yaklaşık şöyledir:

  • Küçük çocuklar için: 1.000 – 1.800
  • Büyük çocuklar ve ergenler için: 1.200 – 3.200
  • Yetişkinler için: 1.600 – 3.000

Yukarıda belirtilmiş olan rakamlar günlük aktivite hızına göre değişiklik gösterir. Özellikle erkeklerin kadınlara göre daha fazla kaloriye ihtiyaçları vardır.

https://www.dermoailem.com/
Etiketler: kalori, kalori nedir, takviye edici gıda, probiyotik, takviye edici gıdalar
Kasım 23, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR