K Vitamini Nedir? K Vitamininin Faydaları

K Vitamini Nedir? K Vitamininin Faydaları

K vitamini olarak bilinen bu vitamin grubu yağda çözünebilen bir yapıya sahip olmaktadır. Aynı zamanda da kan pıhtılaşmasıyla ve kandaki kalsiyum düzeyinin dengelenmesiyle görevli olan gıda takviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda da K vitaminini eksikliği genellikle az rastlanan bir vitamin eksikliğidir. Çünkü K vitamini yeşil yapraklı bitkilerde bulunmaktadır.

Filokinon olarak da adlandırılan ve bitkisel kaynaklardan elde edilen K1 vitamini, diyet K vitamininin temel türüdür. K vitamininin diğer türü ise K2 vitaminidir ve activator X adıyla anılır.

K Vitamini Ne İşe Yarar?

K vitamininin temel görevi, protrombin üretimine katkı sağlamaktır. Protombin adı verilen bu protein ise kemik metabolizmasında ve kan pıhtılaşma süreçlerinde etkin rol almaktadır. Ayrıca kalsiyum birikimini düzenlemekte, kemik kalsifikasyonunu desteklemektedir. Kan damarlarında ve böbreklerde kalsiyum birikimini önleyici özelliğe sahip olmaktadır. Yani kısaca vücudumuzdaki kalsiyum miktarını dengeleyici bir öğedir.

K vitamininin diğer bir sorumluluğuysa kalp sağlığının korunmasında etkin rol alarak koruyucu proteinleri etkinleştirmektedir. Bilimsel çalışmalara göre, Solgar Vitamin K2 gibi K2 vitamin takviyelerinin kemik ve kalp sağlığını önemli ölçüde desteklediği görülmektedir.

K Vitamininin Faydaları

K vitamininin pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar kemik sağlığını koruması, diş sağlığını koruması, bilişsel sağlığı güçlendirmesi, kalp sağlığını koruması ve kanser ile savaşması şeklinde özetlenebilmektedir. Bu nedenle bu faydaları sizler için kısaca açıkladık.

Kemik Sağlığını Korur

Yapılan pek çok bilimsel araştırma sonucunda K vitamininin eksikliği ile osteoporoz (kemik erimesi) arasında sıkı bir ilişkiden söz etmek mümkündür. K2 vitamini, kemik ve dişlerin yapısında bulunan temel minerallerden olan kalsiyum metabolizmasında yaşamsal bir sorumluluğa sahip olmaktadır. Kemik yoğunluğunu iyileştirmekte, güçlü kemik oluşumunu da belirli oranlarda desteklemektedir. Aynı zamanda da New Life MENA K2 gibi takviyelerin alınması durumunda daha sağlıklı bir kemik gelişiminin olacağı tahmin edilmektedir.

Diş Sağlığını Korur

K2 vitamininin diş sağlığına katkılarının olduğu düşünülmektedir. Ancak bu konu kapsamında çeşitli araştırmalar günümüzde de devam etmektedir. Bazı araştırmacıların görüşüne göre K2 vitamini, dişlerin daha güçlü ve sağlıklı olması konusunda etkin rol oynamaktadır.

Bilişsel Sağlığı Güçlendirir

K vitamini, epizodic hafızayı güçlendirmektedir ve unutkanlığa iyi gelmektedir. Başta Alzheimer ve Demans gibi hastalıklar olmak üzere pek çok beyin hastalığının gelişmesini önleyici bir etkiye sahip olmaktadır.

Kalp Sağlığını Korur

Kalp çevresinde bulunan arterlerde kalsiyum birikmesi, kişinin kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır. K vitamini ise bu kalsiyum oranının damarlarda birikmesinin önüne geçerek kalp sağlığını korumaktadır.

Kanserle Savaşır

K2 vitamini, karaciğer kanserinin tekrarlamasını önleyici bir etkiye sahip olmaktadır. Ayrıca gerçekleştirilen bazı araştırmalara göre prostat kanserinde de önleyici bir etkisi bulunmaktadır.

Etiketler: k vitamini nedir, k vitamininin faydaları nelerdir, k vitamini ne işe yarar, k vitamini hangi besinlerde bulunur, sağlıklı yaşam, takviye edici gıdalar
Haziran 23, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR