Hatmi Çiçeği Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Hatmi Çiçeği Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Kış aylarına girmeye başladığımız bugünlerde pek çok kişi doğal bitkiler ve sağlıklı yağlar gibi doğal içerikli ürünlere yönelmektedir. Bu bitkilerden biri de hatmi çiçeğidir. Bu çiçek bazı yörelerde, hire, devegülü, silindir çiçeği, gülhatmi gibi isimlerle de anılmaktadır. Ancak bilimsel anlamda ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çok yıllık otsu, çiçekli bir bitki olarak ifade edilebilir.

Hatmi bitkisi 2 ile 2,5 metre arasında büyüyebilir ve beyaz, pembe, mor, sarı, kırmızı çiçeklere sahip olabilir. Aynı zamanda çiçekler çizgili veya lekeli bir yapıya da sahip olabilir ve geniş ve yuvarlak yaprakları kalp biçimindedir.

Hatmi çiçeği güneşli, rüzgâr almayan yerlerde çok daha iyi bir gelişim gösterebilir. Aynı zamanda da killi ve besin maddelerince zengin olan iyi gübrelenmiş topraklarda yaşamayı sever. Hatmi çiçekleri genellikle temmuz ve ağustos aylarında toplanırken köklerinin toplanması genellikle sonbaharı bulur.

Hatmi bitkisinin anavatanı Batı Asya olarak kabul edilir. Ancak zamanla Avrupa ve Doğu Asya’ya kadar yayılım göstermiştir. Bitkinin şifalı kısımları kök, yaprak ve çiçekleridir yani neredeyse bitkinin tamamı şifalıdır.

Hatmi bitkileri bünyelerinde nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin bulundurur. Eski Mısır uygarlığında ise kökleri ve yaprakları sağlık için kullanılmıştır.

Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Hatmi çiçeğinin pek çok faydası vardır. Bu nedenle sizler için bu faydalar arasında en çok bilinenlerini derledik.

Hatmi çiçeği halk arasında kuru öksürük olarak bilinen rahatsızlığın giderilmesinin yanı sıra gastrit, peptik ülser, gastroözofageal reflü gibi mide rahatsızlıklarına karşıda oldukça etkili bir bitkidir. Enfeksiyonlara karşı iyi bir savaşçı olan hatmi çiçeği, özellikle soğuk algınlığında ve grip gibi hastalıkların iyileştirilmesi içinde tercih edilir.

Hatmi çiçeğinin diğer özelliklerinden en önemlisi ise Newvit Kekik Hatmi Çiçeği gibi ürünlerin yaygın olarak kullanılması durumunda ağrı giderici bir etkiye sahip olmasıdır. Özellikle de yaprakların ağrı kesici olduğu kabul edilmiştir. Sakinleştirici etkiye sahip olması bakımından hatmi çiçeği çay olarak tüketildiğinde uyku sorunlarının çözümünde önemli ölçüde yarar sağladığı tespit edilmiştir.

https://www.dermoailem.com

Etiketler: hatmi çiçeği nedir, hatmi çiçeği ne işe yarar, hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir, vitamin takviyesi, takviye edici gıdalar
Kasım 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR