Hamilelik ve Emzirme Dönemlerinde Balık Yağı Kullanımı

Hamilelik ve Emzirme Dönemlerinde Balık Yağı Kullanımı

Hamilelik ve Emzirme Dönemlerinde Balık Yağı Kullanımı. Hamilelik ve emzirme döneminde balık yağının faydaları.

Gebelikte balık yağı kullanımı nasıl etki eder, bu konuda anne adaylarının hem gebelikte, hem de emzirme döneminde omega 3 almaları uzmanlar tarafından önerilmektedir. Eğer omega 3 az alınırsa, bunun sağladıkları faydalardan yararlanmak mümkün olmaz. Bu yüzden gebelikte balık yağı kullanımı uzmanlar tarafından mutlaka önerilmektedir. Bu ihtiyacında daha çok doğal besinlerden karşılanması tavsiye edilmektedir. Eğer tabletlerden omega 3 alınacaksa bunun doktorun önerisiyle olması en doğrusudur[1].

Hamilelik döneminde balık yağı tüketmeniz bebek için ne kadar önemli ise, bebeğiniz doğduktan sonra da bebeğinizi balık yağı ile beslemeniz o kadar önemli. Ancak bebek balık yemekten hoşlanmıyor ise doktor kontrolü ve tavsiyesi ile balık yağı takviyesi kullanabilirsiniz[2].

Gebelikte yetersiz balık yağı kullanımı bebeğin daha düşük doğum ağrılığında doğmasına neden olabilir. Bunun tam tersi yeterince omega 3 almış annelerin bebeklerinde fiziksel ve zihinsel becerilerin ileri safhalarda olduğu görülmüştür. Ayrıca bebeklerin sonraki yaşamlarında prostat kanseri, meme kanseri gibi rahatsızlıkların daha az görüldüğü belirtilmektedir[1].

Hamilelik ve emzirme döneminde balık yağı kullanırken riskler ve dikkat edilmesi gerekenler.

Hamilelik ve emzirme döneminde derinsu balıklarından elde edilerek hazırlanan omega 3 takviyelerinin kullanımı zararlı olabilir. Köpekbalığı gibi büyük canlılardan alınan omega 3 kaynakları, içerisindeki civa sebebiyle bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Gebelik ve emzirme döneminde ya da küçük çocuklarda omega 3 desteğinin alınma miktarı doktorlar tarafından belirlenmelidir. Bu takviye ürünleri seçerken küçük balıklardan elde edilen omega 3 kaynaklarına yönelmek faydalıdır[3].

Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin balık yağı kullanmadan önce doktora danışmaları önerilmektedir. Balıktan elde edildiği için balık ürünlerine karşı hassasiyeti olan kişilerde alerjik reaksiyon yapabilir. Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktorunuza danışınız[4].

Burada bir hususu hatırlatmakta yarar görüyorum. Omega-3 yağ asidi formülasyonlarını hamilelik ve emzirme dönemlerinde kendi başınıza kullanmaya kalkmayın, bir hekim kontrolünde önerilen şekilde kullanın. Diyabet hastası olanların ve kan sulandırıcı ilaç kullananların balık yağı kullanırken mutlaka dikkatli olması gerekir. Omega-3 yağ asitlerinin kan sulandırıcı etkisi nedeniyle ameliyatlar öncesinde, hamilelerde bilhassa sezaryen ameliyatları öncesinde gerekli önlemlerin alınması önemlidir[5].

Hamile ve emziren kadınlar için önerilen balık yağı dozajı ve kaynakları.

Gerek hamilelik ve gerekse emzirme dönemlerinde anneye Omega-3 yağ asitleri verilmesinin bu kadar dikkati çekici yararlarının ortaya konulması şüphesiz insanları bu tip ürünleri kullanmaya yönlendiriyor. Ancak ne kadar miktarda kullanılmalı? Bu dönemlerde kullanılması güvenilir mi? Şüphesiz her zaman tekrarlamakta yarar gördüğüm gibi her şeyin fazlası zararlı olabilir[5].

Özellikle gebeliğin ilk aylarında balık karaciğerinden üretilenlerin tercih edilmesi uygun değildir, zira balık karaciğeri bir A vitamini deposu olduğundan bu tabletler zengin Omega 3 yağ asidi içermeleri yanında bolca A vitamini de içermekte ve A vitamininin fazlası rahim içinde ilk 3 aylık gelişme döneminde olan bebeğe toksik etkilerde bulunabilmektedir[6].

Anne adayları için önerilen günlük doz 300mg DHA içeren hayvansal omega 3’tür. Her gün balık eti tüketmeden gerekli olan dozu almak isteyen anne adayları, doktor kontrolünde, gebeler için formüle edilen balık yağı tabletlerini kullanarak doğru yağ asitlerini almış olurlar[2].

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Exeltis Regenesis Max 30 Kapsül

iMom Omega 30 Kapsül

Previt Positive Omega 3 60 Kapsül

Vitabiotics Pregnacare Breast-Feeding 56 Tablet

Referanslar

1. Gebelikte balık yağı ve vitamin haplarının anne ve bebeğe faydaları. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren www.medikalakademi.com.tr
2. Hamile ve Bebeklerde Balık Yağı Kullanımı. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren www.bebedepo.com
3. Omega 3 ve Kalp Sağlığına Dair Bilmeniz Gerekenler. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren www.phytocenter.com.tr
4. Merak Edilenler. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren www.mollers.com.tr/mollers-balik-yagi-sss
5. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren www.erdemyesilada.com
6. Hamilelikte balık tüketimi, balık yağı ve Omega 3 tabletleri. (n.d.) geri alındı March 29, 2024, itibaren www.gebelik.org

Etiketler: hamilelik, balık yağı, omega 3, omega3, krill oil, emzirme,
Nisan 01, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR