Günlük Yaşamda Neden Multivitamin Kullanmalıyız?

Günlük Yaşamda Neden Multivitamin Kullanmalıyız?

Vitamin ve mineraller, normal yaşamın sürdürülebilmesi ve sağlıklı nesiller için gerekli olan bileşikler ve elementler olarak karşımıza çıkmaktadır ve üstelik kalori değerlerinin olmaması da kilo aldırıcı bir durum yaratmamaları açısından oldukça önemli olmaktadır.

Vitaminlerin bazıları hücrelerimizi oksidatif strese karşı korumakta, bazıları koenzim şeklinde, bazıları da hormonlara benzeyen etkinlik gösterebilmektedir. Vücudumuz vitaminleri kendisi yapamadığından dışarıdan almak gerekmektedir. Günlük vitamin gereksinimi yaşa, cinsiyete ve bazı özel durumlara bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yeterli düzeyde almadığımız takdirde bedenimizde aksaklıklar görülebilmektedir.

Vitaminlerin hepsinin kendine özel önemli görevleri bulunmaktadır. Vitaminlerin herhangi biri vücuda alınmazsa o vitaminin yardımcı olduğu kimyasal tepkime yürümeyeceğinden dolayı büyümede ve vücudun çalışmasında aksamalar oluşabilmektedir. Bu nedenle Orzax Efervit Multivitamin ve Mineral gibi ek takviyelerin alınması gerekebilmektedir.

Vitaminler, çocuklarda büyüme ve gelişmeye, besin ögelerinin elverişli kullanılması ve vücut direncine, sinir ve sindirim sistemlerinin normal çalışmasına ve bunun gibi birçok göreve yardımcı olmaktadır.

Mineraller ise vücut dokularının yapısal ögeleri olmaktadır. Kemik ve diş gibi sert dokuların yapı taşlarını oluşturmaktadırlar. Enzimlerin ve hormonların yapısına girmekte, serbest iyonlar olarak vücuttaki hücre içi ve dışı sıvıların dengesini sağlamaktadırlar.

Minerallerden bazıları vücut için elzem olmaktadır ve çoğu hücre çalışması için gereklilik teşkil etmektedir. Mineraller vücutta gereksinim duyulan miktara göre makro mineraller ve mikro mineraller (iz elementler) olmak üzere iki grupta incelenmektedir. İnsan için elzem olan makro mineraller kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, sülfür, sodyum ve klordan meydana gelmektedir. Mikro mineraller ise demir, bakır, selenyum, molibden, iyot, kobalt, çinko, manganez, flor ve kromdan meydana gelmektedir.

Multivitaminlere Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulabilir?

Multivitaminlere, yeterli ve dengeli beslenemeyenlerde (psikolojik veya ekonomik nedenlerden dolayı), öğün atlayanlarda, düşük kalorili diyet yapan bireylerde, hayvansal besin tüketmeyen vejetaryen, vegan bireyler ve tek tip beslenen bireylerde, menopoz dönemindeki kadınlar ve menopoz sonrası kemik kaybı fazla olan kadınlarda, yeterince güneşten yararlanamayan ve süt ürünleri tüketimi az olan bireyler gibi gruplarda ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak bunların dışında birçok grubunda aynı şekilde multivitamin desteğine ihtiyaç duyması normal olmaktadır.

Diğer gruplar ise bebek, çocuklar ve ergenlerden, bazı hastalık durumlarında (diyaliz tedavisi gören, besin alımını engelleyen alerjik hastalıkları vb.) kişilerden, gebelik ve emziklilik dönemindeki kadınlardan, demir yetersizliği ve anemisi olanlardan, bir hastalığa bağlı beslenme tedavisi alanlar, doğum kontrol hapları kullananlar ve uzun süre ilaç tedavisi alanlardan oluşmaktadır ve Nutraxin Multivitamin gibi takviyelerin bu gruplar için alınması gerekmektedir.

Ancak, sporcular ve yaşlılarda, sigara içenlerde, aşırı alkol kullananlarda, menstrüasyon dönemindeki kadınlarda da multivitamin alınımı oldukça önemli olmaktadır. Çünkü bu yukarıdaki grupların hepsi belirli bir kotanın altında hayatlarını idare eden kişilerdir ve vücudun ihtiyaçlarının karşılanması için multivitamin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat yine de multivitaminler mutlaka uzman kontrolünde, multivitamin ya da ihtiyaca göre belirlenmiş vitamin ya da mineral takviyelerine ihtiyacı olan kimseler tarafından kullanılması gerekmektedir.

 

Etiketler: vitamin, mineral, multivitamin, mineraller, orzax efervit vitamin, orzax efervit multivitamin
Mayıs 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR