Dezenfektan Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dezenfektan Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm dünya olarak içerisinde bulunduğumuz Covid-19 kaynaklı olağanüstü durum sebebiyle virüs ile mücadele sürecinde bazı soru işaretleri ile karşılaşılmaktadır. Bunlardan biri de dezenfektanların amacının ne olduğu, nasıl kullanılması gerektiği, dezenfektanın amacı dışında kullanıldığında karşılaşabileceği sorunlar ve benzeri gibi birçok soru ve sorunla karşılaşılmaktadır.

Bu nedenle de sizler için dezenfektan kullanılırken dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğunu kısaca derledik.

Dezenfektanlar biyosidal ürünler olmaktadır. Ruhsatlandırılmayla denetimleri Biyosidal Ürünler Yönetmeliğine uyularak gerçekleştirilmektedir. Ruhsatlı biyosidal ürünlerin kullanım usul ve esasları Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerinde açıkça ifade edilmiş olup, Sağlık Bakanlığı tarafınca yürütülmektedir. Dezenfektanlar ruhsatlandırılırken aktif maddenin kullanım alanları etki mekanizmasının ve ürün tiplerinin dikkate alınması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı bugüne kadar dezenfeksiyon yerlerinde insanların doğrudan temas edeceği hiçbir ürüne ruhsat verilmemiştir ve genel olarak uçak, tren, otobüs, metro, dolmuş gibi toplu taşımaların dezenfeksiyon süreçlerinin de kimse yokken yapılması tavsiye edilmektedir.

Ancak bireylerin kendi kişisel temizliklerine dikkat etmeleri için piyasada birçok minimal ürün bulunmaktadır. Örneğin, B-Good Dezenfektan El Sprey gibi kişilerin el temizliklerinde kullanabilmeleri için ürünler üretilmiştir.

Bu ürünlerde, ruhsatlı ürün etiketi üzerinde yer alan zararlılık ve önlem ifadeleri ile kullanım talimatları da ayrı bir önem kazanmakta, amacı dışında kullanılan ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiği, havayı, suyu ve toprağı kirlettiği tespit edilmiştir. Bundan kaynaklı olarak dezenfektanları kullanmadan önce etiketlerini iyi okumak ve SuperOX Hipokloröz El Ve Cilt Dezenfektan gibi kaliteli, sağlıklı dezenfektanlar kullanmak gerekmektedir.

Dezenfeksiyon Uygulaması Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Dezenfektan kullanılacağı zaman Sağlık Bakanlığı tarafından Biyosidal Ürün Ruhsatı ve onaylı etiketi olan ürünlerin kullanılması, ruhsat ve etikette yer alan kullanım talimatlarına göre uygulama yapılması gerekir. Ürün etiketinde belirtilen gerekli önlemler alındıktan sonra gerekirse cilt temizleme ürünleri kullanmak ve ardından da kişisel koruyucu ekipman, donanım kullanılarak ürünlerin uygulanması oldukça önemlidir. Çünkü direkt olarak insan sağlığı ile ilişkili olan ve cilde uygulanan dezenfektanların bireyin sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde kullanılması dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır.
Etiketler: dezenfektan, cilt temizleme ürünleri, dezenfektan el spreyi, dezenfektan kullanımı
Mayıs 25, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR