D Vitamini İçeren Besinler ve D Vitamini Emilimi

D Vitamini İçeren Besinler ve D Vitamini Emilimi

D vitaminini nasıl emebiliriz?

D vitamininin çoğunluğu (neredeyse %90'ı) vücudun kendisi tarafından üretilir . Bunun için güneş ışığına ihtiyacı var . Bu arada doğrudan güneş ışığına da gerek yok. Gökyüzü kapalı olsa bile D vitamini üretimi için yeterli ışığa sahibiz.

Güneşin UV-B radyasyonu yoluyla cilt, etkili D vitamininin öncüsünü üretir: kolekalsiferol veya D3 vitamini . Üretildikten sonra kan dolaşımına salınır ve hem karaciğerde hem de böbreklerde aktif form olan kalsitriole dönüştürülür . D vitamini gelişiminin yalnızca bu aşaması, kalsiyum ve fosfatın kemiklere katılmasına ve böylece kemiklerin güçlenmesine neden olur.


Yaz aylarında haftada üç kez ellerinizi ve yüzünüzü 10-15 dakika kadar güneşe maruz bırakırsanız kışa hazırlanmak için bol miktarda D vitamini üretmiş olursunuz.

İnsanlar D vitamini gereksinimlerinin geri kalanını yiyeceklerden alarak karşılarlar . Ancak gıdalarımızın içeriği oldukça düşüktür. Sadece güneş ışığının az olduğu ülkelerde, özellikle kış aylarında, D vitamini ile zenginleştirilmiş bazı ürünler bulunmaktadır.

Hangi besinler D vitamini içerir?

D vitamini açısından zengin gıdaların listesi kısadır. Hayvansal kökenli gıdalar grubundan balıkları da belirtmek gerekir. D vitamininin klasik kaynağı , birçok insanın kendi çocukluklarından aşina olabileceği morina balığı karaciğeri yağıdır . Morina, mezgit balığı ve morina balığının karaciğerinden elde edilen bir yağdır. Aynı zamanda A ve E vitaminlerinin yanı sıra sağlıklı doymamış yağ asitleri de sağlar.

Tavuk, kuzu veya sığır etinin karaciğeri de nispeten yüksek oranda D vitamini içerir . Yumurta sarısının yanı sıra süt, yoğurt veya tereyağı gibi süt ürünleri de bu önemli besin maddesini içerir veya bunlarla zenginleştirilmiştir.

Bu gıdalar özellikle yüksek miktarda D vitamini içerir :

Balık: füme yılan balığı, rollmops, somon, ringa balığı, uskumru ve sardalya
Tavuk yumurtası, özellikle yumurta sarısı
Et ve Kümes Hayvanları: Kıymanın yanı sıra tavuk, kuzu eti ve dana karaciğeri
Mantarlar: mantarlar, Cantharellus cibarius ve porcini mantarları
Meyve: avokado
Süt ürünleri: Süt, yoğurt, tereyağı ve margarin

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Kaynak : Vitamin D: Welche Lebensmittel einem Mangel vorbeugen https://www.gesundheitswissen.de/ernaehrung/naehrstoffe/

Lipozone Lipozomal D3+K2 Damla 60 ml

Ocean Imunol Defence 20 Saşe C Vitamini Çinko D3 Vitamini

Vitabiotics Ultra Vitamin D D3 1000 IU 96 Tablet

Etiketler: d vitamini, vitamin d, d3 vitamini, d3k2 vitamini
Nisan 08, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR