Çocuklarda Göz Tembelliği

Çocuklarda Göz Tembelliği

Çocuklarda göz tembelliği, çocukların görme keskinliğinde tek taraflı ya da çift taraflı azalmaya denir. Genellikle şaşılıkla birlikte rastlanan bir durum olup, tedavi edilmemesi durumunda derinlik algısında bile sorunlar yaşanmaya başlanacaktır.

Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda göz tembelliği, şaşılık, iki gözün hipermetrop dereceleri arasında çok büyük bir fark olması, göz kaymasının ya da doğumsal kataraktın varlığı, göz kapağında düşüklük ile korneal skar gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.

Görme öğrenilen bir işlemdir. Göz, bebek ilk doğduğu zamanlarda çok az şey görür. Beyin geliştikçe, görme algısı da artar. Bu sırada şaşılık ya da hipermetrop derecedeki farklılık gibi nedenlerle iki göz beyne iki ayrı görüntü gönderirse, beyin ikisi de değişik olan bu görüntülerden birini yok saymaya başlar. Çünkü normalde her iki göz de aynı görüntüyü göndermelidir. Beynin görüntülerden birini yok saymaya başlamasıyla, o görüntüyü gönderen göz algısı gelişmez ve tembelleşmeye başlar. Bu da çocuklarda göz tembelliği ile sonuçlanır.

Çocuklarda Göz Tembelliği Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda göz tembelliği görme azlığı, çift görme ve görmede bulanıklık olması durumlarında şüphelenilebilecek bir durumdur. Şaşılığı olan ya da gözü kayan çocuklarda da göz tembelliği olabilir. Risk grupları, ailesinde göz tembelliği, şaşılık gibi problemler bulunanlar, prematüre bebekler ve nörolojik rahatsızlıkları olanlardır.

Çocuklarda Göz Tembelliği Tedavisi

Çocuklarda göz tembelliği 8-9 yaşlarına kadar etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Bu yaşlar çok kritik yaşlardır. Çünkü bu yaştan sonra tedavi eskisi gibi imkansız olmasa da zorlaşır. Günümüzde nörovizyon denilen bilgisayarlı yöntemlerle bu yaştan sonra da tedavi mümkünse de tam etkili sonuçlar almak daha zordur.

Cerrahi Müdahale ve Gözlük

Tedavi için öncelikle göz tembelliğinin nedeni tespit edilir. Göz tembelliği şaşılıktan veya göz kapağının düşük olmasından kaynaklanıyorsa durum cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Hipermetrop tedavisinde ya da yine şaşılık halinde gözlük kullanılması da mümkündür.

Sağlıklı Gözü Kapama Tedavisi

Gözlükten sonra, sağlıklı gözü kapama yoluyla bir tedavi uygulanır. Bu tedavide, iyi gören, sağlıklı göz özel göz pedleriyle kapatılır. Burada amaç, az gören gözün daha çok iş yapmak zorunda kalarak, tembellikten kurtarılmasıdır. Ne kadar süreyle ve aralıklarla tek gözün kapatılacağı göz doktorunuz tarafından belirlenir. Belli bir süre sonra ölçümler yapılarak problemli gözdeki görme artışı saptanır. Kapama tedavisine hangi düzenle, nasıl devam edileceği bu artışa göre belirlenir.

Bilgisayarlı Tedaviler

Günümüzde gerek pedle sağlıklı gözü kapama tedavisine ek olarak, gerekse kritik yaş sınırını geçmiş çocuklar için nörovizyon adı verilen bilgisayarlı tedaviler uygulanır. Bu tedavilerde kişi bir bilgisayar ağına entegre edilmiş testleri kendi kendine yapar ve beynin görme algısı genişletilir.

Çocuklarda Göz Tembelliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bu durumda, tembel gözde görme keskinliği iyice azalabileceği gibi, zamanla sağlıklı olan gözde de kayıp riski oluşur. Gözün görme algısı gelişmediğinden, zamanla derinlik algısı da yok olmaya yani üç boyutlu nesneleri görmede de problemler yaşanmaya başlanabilir.

Ne Yapmak Gerekir?

Çocuklarda göz tembelliği sorununu engellemek ve zamanında tedbir almak için, çocukluk döneminde, özellikle ilk yıl altıncı ay ve bir yaş arası ile, üç ve altı yaşlarında göz muayeneleri mutlaka yapılmalı, risk grubuna giren bebeklere, ve şaşılık ve göz kayması yaşayan çocuklara dikkat edilmelidir.

Dermoailem’de Bulunan ve Göz Tembelliği Tedavisinde Kullanılan Ürünler

B-Good Desenli Göz Pedi 5,7cm x 7,2 cm / Kız

B-Good Desenli Göz Pedi 5,7cm x 7,2 cm / Kız

Göz çukurunun yapısına uygun dizayn edilmiş olan göz pedi, çentikli yapısı ile şaşılık ya da göz tembelliği tedavisi gören çocuğunuzun rahat etmesini sağlar. Gözlük altından da rahatlıkla kullanılabilir. Tekli olarak paketlenmesi hijyenik yapısını daha da güçlendirir. Hipoallerjenik yapışkana sahiptir ve cildi tahriş etmez. Kız çocuklarına uygun 3 farklı deseni bulunan bu ürün ile tedavi süreci çocuklarınız için bir eğlence olacak.

B-Good Desenli Göz Pedi 5,7 cm x 7,2 cm / Erkek

B-Good Desenli Göz Pedi 5,7cm x 7,2 cm / Erkek

Göz çukurunun yapısına uygun çentikli formuyla erkek çocuklarının da rahat edeceği, 3 değişik desene sahip bu ürün ile çocuklarınız göz tembelliği ve şaşılık sorunlarının üstesinden gelecekler. Ürün, hijyenik olarak tekli paketlerde ambalajlanmıştır. Hipoallerjeniktir, cildi tahriş etmez. Lateks içermeyen ürün, hava geçirgendir ve cildin nefes almasını sağlar.

Tüm ürün çeşitlerimiz için lütfen web sitemizi inceleyiniz : www.dermoailem.com

Etiketler: göz tembelliği, çocuk göz tembelliği, göz pedi, desenli göz pedi
Aralık 20, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR