Çinko Eksikliği Nedir? Çinko Eksikliği Nasıl Giderilir?

Çinko Eksikliği Nedir - Çinko Eksikliği Nasıl Giderilir

Çinko Nedir?

Çinko, birtakım gıdalarda doğal olarak bulunan vücudun almak zorunda olduğu temel bir mineraldir. Metabolizmada görevi olan çinko, enzimlerin aktivitesi içinde gereklidir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden, yaralarının iyileşmesine varıncaya kadar birçok görevi bulunan çinko, hamilelik döneminde çocuğun gelişimini de destekler.

Çinko Eksikliği Neden Olur?

Bir insanın vücudunda çinko eksikliğinin dengesiz beslenmeyle yakından alakası vardır. Özellikle hayvansal ürünler, sebzeler, tahıllar ve deniz ürünleri çinko yönünden zengin olan besinlerdir. Dolayısıyla bu tür besin yönünden eksik beslenen kişilerin çinko eksikliği yaşaması normaldir. Hayvansal ürünlerdeki çinko miktarının fazla olması vegan kişilerin çinko eksikliği riski ile karşı karşıya kalmasına neden olur.

Çinko eksikliği nedenleri arasında yoğun spor yapmak ve çok fazla alkol tüketimi de vardır. Nutraxin Zinc 15 mg 100 Tablet, normal makro besin öğeleri metabolizmasına ve protein sentezine katkıda bulunarak çinko eksikliğini giderir.

Çinko Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Vücutta çinko eksikliği durumunda yeni hücrelerin oluşumu engellenmiş olacağından özellikle çocuklarda büyüme ve gelişmenin zayıf olmasını sağlar.

Nedeni belli olmayan kilo kaybı olur.

Tat ve kokuda azalma meydana gelir.

Açık olan yaraların iyileşmesi yavaş olur.

İştahsızlık meydana gelir.

İshal olur.

Saçlarda dökülmeler meydana gelir.

Sık enfeksiyonlu hastalıklarla karşı karşıya kalınır.

Gelişim gerili yaşanır.

Ruhsal değişimler meydana gelir.

Ciltte sararma olur.

Cinsel isteksizlik olur.

Çinko Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz hususlar yalnızca çinko eksikliğinden kaynaklanmadığı için kesin bir tanıdan bahsedebilmek için öncelikli olarak muayene ve testlerin yapılması gerekir. Vücuttaki mineral miktarının tespit edilebilmesi için yalnızca testler yeterli olmayabilir. Bu nedenle plazma ve serum çinko seviyelerine de bakmak gerekir.

Kimlerin Takviyeye İhtiyacı Vardır?

Multivitaminler dışarıdan da alınabilir. Bunun için aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurularak multivitamin takviyeleri kullanılabilir.

Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunu yaşayanlar

Alkol kullananlar

Sindirim sistemi problemi yaşayanlar

Gelişim ve büyümenin yavaş olduğu çocuklar

Vücut için çok önemli olan çinko, mutlaka yeterli miktarda alınması gerekir. Eğer bahsettiğimiz sorunlardan şikayetçiyseniz, bu durumda mutlaka doktor kontrolünüzü de ihmal etmemelisiniz.
Etiketler: çinko, çinko eksikliği, çinko eksikliği belirtileri, çinko eksikliği nedir
Nisan 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR