Beyazlatıcı Diş Macununda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyazlatıcı Diş Macununda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde over the counter (tezgâh üstü ürün) kullanımında büyük bir artış yaşanmaktadır. Over the counter (OTC) olarak ifade edilen bu tezgâh üstü ürünler, diş hekiminin kontrolü olmaksızın, hastaların marketlerden ve eczanelerden satın alarak kullandıkları ürünlerdir. Bu ürünleri ise genellikle diş beyazlatma yöntemleri olarak kullanmaktadırlar.

Bu amaçla, beyazlatma bantları, diş macunları, diş ipi, gargaralar, sakızlar ve vernikler sıklıkla tercih edilmektedir. Bu nedenle kullanılan ürünlerin bazıları etkili olabilmektedir. Ancak diş hekimi kontrolü dışında olduğu için bu ürünlerin kullanımı kimi zaman problemleri de beraberinde getirebilmektedir.

Sensodyne Onarım ve Koruma Beyazlatıcı Diş Macunu gibi beyazlatıcı diş macunları, OTC içinde nispeten daha güvenilir ürünler olarak değerlendirilebilmektedir. Beyazlatıcı diş macunları ile içeriğindeki farklı formülasyonlarla hem etkili bir temizlik hem de etkili bir beyazlık beklenebilmektedir. Beyazlatıcı diş macunları içeriğine göre; aşındırıcı içerikliler, kimyasal beyazlatma ajanı içerikliler, optik özellikte olanlar ve aktif karbon içerikliler olarak değerlendirilebilmektedir.

Beyazlatıcı Diş Macunları Nasıl Etki Gösteriyor?

Dışsal renklenmeleri uzaklaştırmak ve tekrar oluşmasını önlemek için abraziv partikül içeren diş macunları sıklıkla tercih edilmektedir. Abraziv içerikli macunların günlük kullanımı, diş renklenmesine neden olan kromoforları uzaklaştırmakta, diş yüzeyine yapışmasını ve böylece renklenmeyi de düşürmektedir.

Macun içeriğindeki abraziv partiküller boyutu büyüdükçe aşındırıcılık ve leke çıkarıcı etkinliğinin de artacağı bilinmektedir. Kimyasal içerikli beyazlatıcı diş macunları, dişleri renklendiren pigmentleri kimyasal olarak değiştirerek renklenmeyi engellemektedir. Optik özellikteki beyazlatıcı diş macunları ise ‘‘blue covarin’’ gibi pigment içerikleri sayesinde etki etmektedir.

Fırçalama sonrası mavi, ince, yarı transparan bir film tabaka diş yüzeyinde birikebilmektedir. Bu ince film tabakası ve ışık etkileşimi ile dişler daha beyaz ve parlak bir hal alabilmektedir. Son zamanlarda aktif karbon içerikli beyazlatıcı diş macunları da sıklıkla tercih edilmektedir.

Bugün piyasaya sunulan diş macunlarındaki kömür, oksitlenen aktif kömürün ince bir toz formu olmaktadır. Florit içeren ürünler olduğu gibi, flor içermeyen aktif karbon içerikli beyazlatıcı diş macunları da bulunabilmektedir. Bu nedenle de diş macunu seçerken Parodontax Tam Koruma Beyazlatıcı Diş Macunu gibi bilinen markaların seçilmesi daha doğru olacaktır. Çünkü piyasada çok fazla farklı özellikle diş macunu olmaktadır ve bu durum kafa karışıklığına neden olabilmektedir.

Bunların yanı sıra kömürün, flor üzerinde inaktive edici etkisi ve çürük önleyici etkinliğinin araştırılması önerilmektedir. Aktif karbon içerikli diş macunlarının etkinliğinin değerlendirildiği bilimsel çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Literatürde, kimyasal ajan içerikli diş macunlarına, hidrate silika gibi abraziv (aşındırıcı) içerik ilavesinin beyazlatma etkinliğini arttırdığı söylenmektedir.

https://www.dermoailem.com

Etiketler: diş bakımı, ağız sağlığı, diş macunu, beyazlatıcı diş macununda dikkat edilmesi gerekenler, bakım önerileri, kişisel bakım ürünleri
Haziran 25, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR