Bebeklerde Pişik

Bebeklerde Pişik

Bez bölgesi ve çevresinde görülen kızarıklık ve yumuşak görünümlü döküntü pişik olarak adlandırılır. Bebeklerde pişik sık rastlanan bir sorundur. Genelde nedeni bebeğin uzun süre altının bağlı ve nemli kalmasıdır.

Pişik Hangi Sebeplerle Oluşabilir?

Tahriş Nedeniyle

Kaka ve çiş fazla miktarda olduğunda ve sık alt değiştirilmediğinde bebeğin cildi tahriş olur. Bu yüzden pişik sık kaka yapan bebeklerde daha çok ortaya çıkar. Özellikle sık kaka ve çiş yapan bebeklerin altı daha sık değiştirilmelidir. Fazla titiz davranarak bebeğin cildini sıkı bir şekilde temizlemek de iyi değildir. Bebeğin cildini tahriş edecek hareketlerden uzak durmak gerekir.

Bebeğin altının sık değiştirilmemesi bir hijyen sorunudur. Özellikle bezlerin emiciliğine güvenerek uzun aralarla alt değiştirmekten kaçınmak gereklidir.

Sıcak Havalar

Sıcak havalarda bebek cildi bez içinde hapsolduğundan ve ortam da çok nemli olduğundan terleme ile pişik ihtimali çok artar.

Besin Geçiş Dönemleri

Bebekler ilk 6 aydan sonra ek gıda almaya başlarlar. Bu dönemde aldıkları gıdalar kakanın niteliğini değiştirir. Katı besinlerle birlikte kaka da daha farklı bir hale gelir. Bu da aşınma ve tahrişlere neden olabilir. Bazı besinlere verilen alerjik tepkiler de pişiğe neden olabilir. Özellikle geçiş döneminde, inek sütü, fındık, ceviz, domates, kivi gibi gıdalar ve annenin tükettiği bol baharatlı ve asitli gıdalar alerjiye ve pişiğe neden olabilir.

Alerjik Reaksiyonlar

Bezlerin ya da değişim sırasında kullanılan temizleme ürünleri ile kremlerin alerji yapması durumunda da pişik oluşabilir.

Mantar Enfeksiyonları

Pişiğin nedeni mantar enfeksiyonları da olabilir. Kızarıklığın yanı sıra yaralar da varsa mantardan şüphelenilebilir. Özellikle bebeğin ya da annenin antibiyotik kullanıyor olması durumunda, antibiyotik zararlı bakteriler yanında yararlı bakterileri de öldürdüğünden bakteriyel enfeksiyon oluşması muhtemeldir.

Sımsıkı Yapışan Bezler ve Giysiler

 Bebeğe çok sıkı külotlar giydirilip, bezleri sıkı sıkıya bağlamak da özellikle yaz aylarında pişiğe neden olur.

Pişik İçin Neler Yapılmalı?

Pişiği önlemek ve gidermek için bebeğin cildi daima temiz ve kuru tutulmalıdır.

Bebeğin altını kirletme sıklığına da bağlı olarak günde en az 5-6 kez altı değiştirilmelidir.

Alt değiştirmeden sonra bebeğin poposu suyla ve sabun kullanmadan temizlenmelidir. Ayrıca silmek için katkı maddesi ve parfümlü ıslak mendiller kullanılmamalıdır. Pudra da kaçınmanız gereken bir üründür.

Bez bağlamadan önce bebeğin poposu iyice kurutulmalıdır. Yeni kaka yaptıysa bir süre yapmayacağı düşünülerek altının açık tutulup havalandırılması özellikle sıcak yaz aylarında önemlidir.

Daha sonra bez bağlanmalıdır. Bez bağlanmadan önce cilde ince bir tabaka halinde pişik önleyici ve giderici krem sürülmelidir. Kremi çok yoğun olarak sürmek de iyi değildir. Fazla sürülen kremin kuruyup birikmesi de cilde zarar verebilir.

 Bez çok sıkı bağlanmamalı, plastik külotlar ve vücuda yapışan bez kılıfları kullanılmamalıdır. Doğru numaralı bezin kullanılması ve çok sıkılmaması gerekir. Bazen bebeğin rahat etmesi için bir numara büyük bez takılması da tavsiye edilmektedir.

Pişik İçin Ne Kullanılmalıdır?

Pişik için mutlaka cildi yakmayan, toksik etkisi olmayan ve onarıcı nitelikte çinko oksit içeren pişik kremleri kullanılmalıdır. Pek çok yerde pişik için bazı doğal olduğu söylenen besin maddeleri uygulanması tavsiye edilir. Doktora danışmadan bu tavsiyelere uymak doğru değildir. Bu maddelerin, zeytinyağı da dahil büyük bir kısmı iddia edildiği kadar doğal olmayabilir ve bebeğinizin cildine kötü de gelebilirler.

Yenidoğan döneminde kullanılan pişik kreminin çinko oksit oranı %10-15’i aşmamalıdır. Pişik kremleri tabii ki koruyucu madde ve parfüm içermemelidirler.

Ayrıca yine doktora danışmadan kortizonlu kremler de kullanılmamalıdır.

Dermoailem’de Bulunan Pişik Kremleri

Sebamed Baby Pişik Önleyici Krem 100 ml

Sebamed Baby Pişik Önleyici Krem 100 ml

Sebamed’in bu ürünü PH 5,5 değeri ve anti alerjik yapısıyla bebeklerde güvenle kullanılabilir. Pişiği önlerken, cildi rahatlatır ve yatıştırır. Mikrobiyolojik kontrolden geçirilmiş olan Sebamed Baby Pişik Önleyici Krem cildi tahriş etmez, devamlı kullanıldığında pişik oluşumunu engeller. Paraben içermeyen ürünün yan etkisi de yoktur. Bu yüzden Sebamed Baby Pişik Önleyici Krem’i nemlendirici bir pişik önleyici olarak her bez değişiminde bebekleriniz için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Mustela 1 - 2 - 3 Pişik Önleyici ve Giderici Krem 50 ml + Şampuan

Mustela 1 - 2 - 3 Pişik Önleyici ve Giderici Krem 50 ml + Şampuan

Bebek ürünlerinin öncüsü Mustela’dan pişiği önleyen ve gideren bu krem, doğumdan itibaren kullanılmak üzere, alerjik reaksiyon risklerinin en aza indirgenmesi için formüle edilmiştir. Cilt dışkı ve idrar ile temas ettiğinde oluşan rahatsızlıkları en üst düzeyde giderir. Pişik kremlerinde mutlaka bulunması gereken çinko oksit içeren ürün, patentli ayçiçeği yağı distilatı ile de cildi rahatlatır. İshal ve diş çıkarma hallerinde de güvenle kullanılabilir. Mustela’nın bu ürününün yanında şampuan da sunulmaktadır.

Tüm ürün çeşitlerimiz için lütfen web sitemizi inceleyiniz : www.dermoailem.com

Etiketler: bebeklerde pişik, pişik önleyici krem, pişik giderici krem, pişik sebepleri
Aralık 25, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR