Aşırı Dozda D Vitamini Alırsanız Ne Olur?

Aşırı Dozda D Vitamini Alırsanız Ne Olur?

Aşırı dozda D vitamini alırsanız ne olur?

Vücudun kendi D vitamini üretimi ve beslenme yoluyla emilmesi, aşırı dozun oluşmayacağı anlamına gelir. Vücut üretimi kendisi düzenleyebilir.

Ancak yapay preparatlar (takviyeler) alınarak aşırı miktarda tedarik sağlanırsa uzun vadede zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Günlük 100 mikrogramdan fazla D vitamininin sürekli alımından semptomlar beklenebilir .

Vücuttaki yüksek miktarda D vitamini, yiyeceklerden daha fazla kalsiyum emilmesine neden olur . Ek olarak aşağıdaki belirtiler de gelişebilir:

İştah kaybı, bulantı, kusma
Yüksek susama hissi, artan idrara çıkma
Yorgunluk ve halsizlik hissi
Sinirlilik, baş ağrısı
Ağır vakalarda böbrek taşı oluşumu kalıcı hasara ve böbrek yetmezliğine neden olur.

Önemli
Bir doktora danışmadan kalıcı olarak aşırı dozda D vitamini alınması ciddi sonuçlara yol açabilir.

Güneş ışığı D vitamini ile ilgili sonuç

D vitamini hayati önem taşıyan bir maddedir. Diğer vitaminlerden farklı olarak vücudun kendisi tarafından üretilebilir. Günlük ihtiyacımızın ancak yüzde onunu balık, tavuk yumurtası veya karaciğer gibi besinlerden karşılıyoruz.

D vitamini olmasaydı organizmamız kalsiyum mineralini kemiklere dahil edemezdi. Eksiklik, yumuşak, gözenekli kemikler ve artan kırık riski anlamına gelir. Bu nedenle özellikle küçük çocuklara ve yaşlılara yeterli miktarda D vitamini sağlanmalıdır.

Güneş vitamininin üretimi, güneşin ciltteki radyasyonu ile tetiklenir. Burada oluşan öncü, karaciğer ve böbreklerde aktif forma dönüştürülür. Bu mekanizma çalıştığı sürece D vitamini takviyesi almanıza gerek yoktur. Tam tersine: aşırı dozun ciddi sonuçları olabilir. Bu nedenle D vitamini eksikliği şüphesi öncelikle aile doktorunuzla görüşülüp açıklığa kavuşturulmalıdır.

Kaynak : https://www.gesundheitswissen.de/ernaehrung/naehrstoffe/

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Imuneks Vitamin D3 400 IU 20 ml

Magnimore Pro Magnezyum ve Vitaminler 90 Kapsül

Magnimore Threo PS Magnezyum ve Fostatidilserin 90 Kapsül

Etiketler: d vitamin, d vitamini, vitamin d, d3 vitamin, d3k2 vitamin
Nisan 12, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR