Anne Sütü Ve Annenin Beslenmesi

Anne Sütü Ve Annenin Beslenmesi

Emzirme dönemi bebekler için son derece önemlidir. Çünkü bebeklere özellikle ilk 6 ayda verilecek anne sütü, yetişkinlik dönemlerinde kronik hastalıklara yakalanma risklerini büyük ölçüde azaltır. Emzirme döneminde annenin de doğru beslenmesi gerekir. Bu dönemde doğru beslenmeyi ek gıdalar ve vitaminler almak şeklinde abartmaya da gerek yoktur. En önemli kural dengeli beslenmektir.

Anne Sütü Neden Değerli?

Anne sütü, yağ, protein, laktoz, vitaminler ve mineraller içerir. D,E,K,B12,B6,C vitaminleri ile sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko, selenyum içeriğindeki maddelerin bazılarıdır.

Böylesine zengin bir gıda olan anne sütü daima sterildir ve ideal ısıdadır. Koruyucu etmenler içerir. Anne sütündeki koruyucu etmenler, devam ürünlerine ancak belli ölçüde konabilir. Hiçbir devam ürünü anne sütü kadar koruyucu olamaz.

Bunun dışında anne sütü sindirime yardımcı maddeler ile enfeksiyonu önleyen Ig’ler içerir. İçinde büyümeye yardımcı hormonlar da vardır. Çene ve diş gelişimine olumlu etkileri olan anne sütü, diyabet, çölyak, obezite gibi hastalık risklerini de azaltır.

İlk Anne Sütü

Doğumdan sonra ilk 5 günde salgılanan ve koyu sarı renkteki süt, bebeğin anne karnından dış dünyaya geçerek alışma döneminde enfeksiyonlardan korunmak adına en büyük destekçisidir. Bu süt, A vitamini, sodyum ve çinko açısından çok zengindir. Bu süt, 5-10 gün arası geçiş sütü ve 10 günden sonra olgun süt halini alır.

İlk 6 Ayda Anne Sütü

İlk 6 ayda bebeği mutlaka ve sadece anne sütü ile beslemek gerekir. Annenin sütü olmaması ya da az olması gibi durumlarda, içeriği mümkün olduğu kadar anne sütüne benzetilen devam sütü ürünü kullanılmalıdır. İnek sütü ya da soya sütü gibi yetişkinlerin de kullandığı sütler alternatif olamazlar.

Bebek Ne Zamana Kadar Emzirilebilir?

Bebek 6 aydan sonra ek besinlere başlasa da emzirilmeye devam edilebilir. Çocuğu iki yaşına kadar emzirmek mümkündür.

Emzirme Döneminde Anne Nasıl Beslenmeli?

Et, Balık, Tavuk Tüketilmeli

En az bir öğünde hayvansal gıdalara yer vermekte fayda vardır. Haftanın belli günleri et, belli günleri tavuk ve balık tüketebilirsiniz. Anne sütü için, balık çok önemli bir gıdadır ve yeteri kadar balık tüketemiyorsanız ek gıda olarak Dermoailem’de yer alan balık yağı takviye ürünlerinden de faydalanabilirsiniz. Ceviz ve soyalı ürünlerle de destek sağlayabilirsiniz.

Bol Sebze ve Meyve Tüketilmeli

Özellikle yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesine çalışılmalı. Ancak gaz yapan sebzelere dikkat ederek onları tüketmekten de uzak durmak gerekiyor. Çünkü bu gıdaları tüketmeniz, anne sütü ile bebeğe geçiş nedeniyle bebeğinizde de gaza neden olabilir.

Baklagil Tüketilmeli

Haftada ortalama 1-2 kez baklagil tüketme fayda vardır. Ancak bunlar da gaz yapıyorsa tüketimini azaltmak gerekir. Baklagilleri C vitamini açısından zengin, domates, biber, maydanoz, soğan, turunçgiller ile birlikte tüketmelidir.

Süt, Yumurta, Peynir Gibi Gıdalara Yer Açılmalı

Kahvaltıda mutlaka yumurta yiyin. Sıvı tüketmeniz gerektiğinde tercih edeceğiniz içecekler arasında süt ve ayran bulunsun. Özellikle pastörize veya UHT sütleri tercih etmelisiniz. Peynirin az tuzlu olanını tercih edin.

Sıvı Besinler Tüketilmeli

Günde en az 12 su bardağı kadar sıvı tüketin. Su başta olmak üzere, süt, ayran, limonata, şekersiz komposto, ıhlamur, nane, papatya, ısırgan, kuşburnu ve rezene çaylarını tercih edin.

Kuruyemiş, Kuru Meyve ve Pekmez ile Demir Depolanmalı

Demir eksikliği emzirme döneminde sık karşılaşılan bir sorun. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için kırmızı et ve yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra, ceviz, badem gibi kuruyemişler,  üzüm, kayısı, erik pestili gibi kurutulmuş meyveler ve pekmez tüketebilirsiniz. Demir anne sütü ile bebeğe geçer ve kan yapımında kullanılır.

İyotlu Tuz Kullanılmalı

İyot bebeğin gelişimi açısından önemlidir. Tuzunuzun iyotlu olmasını tercih edin.

Diyet Yapılmamalı

Hamilelik sırasında alınan kiloların lohusalık döneminde diyet yapılarak verilmeye çalışılması doğru olmaz. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenme zaten 6 ay içinde fazla kiloların kendiliğinden azalmasına ve zamanla yok olmasına neden olacaktır. Bu dönemde, balık yağı ve probiyotikler dışında ek gıdaya da gerek yoktur. Sağlıklı anne sütü için her şeyden dengeli bir şekilde yemek en önemli konudur. Güçten düşmemek için yağlı, şekerli, unlu gıdalara da yüklenilmemelidir.

Zararlı Maddelerden Uzak Durulmalı

Lohusalık döneminde ve emzirirken, kola, kahve, salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri içeren besinler, unlu, yağlı, şekerli gıdalar, alkol, sigara ve yapay tatlandırıcılardan uzak durmanız gerekmektedir.

Dermoailem’de Yer Alan Emzirme Ürünleri

Mycey Emzirme Ve Destek Minderi Pinky Flowers

Mycey Emzirme Ve Destek Minderi Pinky Flowers

Emzirme sırasında ergonomik olarak doğru pozisyonu almanızı sağlayan Mycey Emzirme ve Destek Minderi, sizi sırt ve bel ağrılarından kurtarır. Bebekler bu mindere sırtüstü ve karınları üzerinde oturabilirler. Mycey ürününün minderi de kılıfı da çamaşır makinasında yıkanabilmektedir. Ürünün mavi rengi de bulunmaktadır.

Mycey Göğüs Kalkan Seti

 

Mycey Göğüs Kalkan Seti

Mycey’in bir diğer ürünü olan göğüs kalkanları göğüs uçlarını sürtünmelerden korumak ve sızan anne sütünü biriktirmek amacıyla sutyenin içinde kullanılır. Uyguladığı nazik basınç sayesinde şiş göğüsleri rahatlatan ürün, hava alma özelliğine de sahiptir. Bu sayede, acıyan ve çatlak göğüs uçlarının da iyileşmesine katkısı olur. Kullanılmadan önce elektrikli ya da mikrodalga buharlı strelizatörde veya kaynatılarak sterilize edilmelidir. Üründe biriken anne sütü daha sonra hijyenik bir ortama aktarılmalıdır.

Tüm ürün çeşitlerimiz için lütfen web sitemizi inceleyiniz : www.dermoailem.com

Etiketler: anne sütü, bebeğin beslenmesi, annenin beslenmesi, anne sütü önemi
Aralık 23, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR