Selülit Nedir? Selülit Nasıl Geçer?

Selülit Nedir? Selülit Nasıl Geçer?

Selülit Nedir? Selülit Nasıl Geçer?

Selülitin anlaşılması: nedir ve selülit neden olur?

Pek çok kişide bulunur ama hep merak edilir. Selülit nedir? Selülit; derialtı yağ hücrelerinin dolaşımının bozulmasıyla ciltte girintili çıkıntılı görünüme neden olan bir cilt problemidir. Yağ hücreleri arasında oluşan fibrotik bantlar deride çöküntülere sebep olur. Selülit 4 evreden oluşur. İki elle deri sıkıştırıldığında portakal kabuğu görünümü oluşur. Bu, 2’nci evredir. Çatlak ise kilo almaya bağlı gerilmeler ya da kortikosteroid ilaçlar ile cilt elastin liflerindeki hasarlanmaya bağlı olarak oluşur. Önce pembe, morumsu renkte başlayıp sonra beyaz renk alan, derideki görüntüye çatlak (sitria) denir. Cilt destek dokusu, kolajen ve elastin liflerinden oluşan gözenekli balık ağı benzeri yapıya sahiptir. Elastin, cilde esnekliğini veren ve gerilmesini mümkün kılan bir proteindir[1].

Selülit nedir? Selülit, ciltteki yağın bağ dokusuna doğru itilmesiyle oluşur. Bu, hepimizin çok iyi bildiği o düzensiz, engebeli görünümü yaratır. Selülitin tek bir görüntüsü yoktur, herkeste farklı derecelerde görünebilir. Hatta selülit kendi içinde 3 farklı dereceye ayrılır:[2].

Selülit sorununun nedeni tam olarak bilinmese de, birden fazla etkene bağlı oluşabildiği bilinir. Genetik faktörler, hormonal dalgalanmalar, kilo alımı, kilo kaybı, yanlış beslenme alışkanlıkları, sedanter (hareketsiz) yaşam tarzı, diyabet gibi bazı dahili hastalıklar selülit oluşumunu kolaylaştırır. Bununla birlikte sağlıklı beslenen ve hareketli bir yaşam tarzına sahip olan kadınlarda da selülit oluşumu görülebilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, selülit oluşum riskini artırabilir. Multifaktöriyel bir oluşuma sahip olan selülit, birçok kadının yaşamlarının belirli dönemlerinde karşılaştığı ve çeşitli yöntemlerle ortadan kaldırılabilen bir estetik cilt sorunudur. Selülit, bir hastalık değildir ve tedavisi şart değildir[3].

Yaşam tarzı değişiklikleri ve tıbbi tedaviler de dahil olmak üzere selülitten kurtulmanın yolları.

Selülit tedavi edilebilen ve birçok tedavi seçeneği olan bir problemdir. Tedavi yöntemlerinin uygulanması halinde faydalı olabilmesi için bireyin sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesi önemlidir. Sağlıklı ve dengeli bir diyet programı ile egzersizin gündelik yaşama uyarlanması gerekmektedir. Zayıflama sürecinin vücudun sıkılaşmasına yönelik planlanması tedaviden maksimum sonuç elde edilmesi bakımından önemlidir[4].

Selülit tedavisi, birden fazla dala ayrılmakta ve birbirinden farklı prosedürlerle uygulanmaktadır. Kozmetik ürünlerle veya klinik uygulamalarla yürütülen bu tedaviler, selülit görünümünün nispeten azalmasına olanak tanımaktadır. Hiçbir tedavi, net ve kesin bir çözüm sunmamaktadır. Kişilerin, bu durumu göz önünde bulundurarak beklentiye girmesi önem arz etmektedir[5].

Selülit oluşumunun en kalıcı tedavisi, kilo alma – verme dengesinin kurulması olarak gösterilmektedir. Söz konusu bozukluğun, oluşmadan yok edilmesi; zamandan ve enerjiden tasarruf edilmesine olanak tanımaktadır. Bununla birlikte, selülit tedavisi amacıyla uygulanan işlemlerin tümü; maliyet açısından külfetli bir yapı sergilemektedir. Söz konusu bozukluğun, önlem uygulamaları ile engellenmesi; mali kayıpların önlenmesi açısından da önem arz etmektedir[5].

İlk etapta selülit oluşumunu önlemeye yönelik ipuçları.

Selülit oluşumunu tamamen önlemek mümkün değildir. Ancak bazı yöntemlerle azaltmak mümkündür. Hareketli bir yaşam sürmek, sağlıklı beslenmek ve sabit bir kiloda kalmak selülit görünümünü azaltmaktadır. Kas güçlendirici egzersizler yapmak da bölgesel olarak şekillenmeye ve portakal kabuğu görünümünü azaltmaya fayda sağlamaktadır[5].

Selülit oluşumunun engellenmesi için yaşam standartlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Kilo alma ve verme dengesi, selülit oluşumunun ana nedenleri arasında yer almaktadır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersiz ile kilo kontrolü yapılmaktadır. Bu bağlamda, yaşam standartlarının yükseltilmesiyle; selülit oluşumunun önüne geçilebilmektedir[5].

Yaygın inanışın aksine selülite bir takım hayali toksinler neden olmaz. Aynı zamanda selülit oluşumunun bütünüyle önlenmesi henüz mümkün değildir. Ancak sağlıklı bir yaşam tarzı, selülit gelişimini yavaşlatabilir ya da ortaya çıkması ihtimalini azaltmaya yardımcı olabilir[6].

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Referanslar

1. Selülit ve Çatlak ile İlgili Merak Edilenler. (n.d.) geri alındı May 3, 2024, itibaren www.acibadem.com.tr
2. Kadınların Baş Belası: Selülit Neden Olur ve Nasıl Geçer?. (n.d.) geri alındı May 3, 2024, itibaren www.hurriyet.com.tr
3. Selülit Nedir? Nedenleri ve Tedavisi. (n.d.) geri alındı May 3, 2024, itibaren www.florence.com.tr/selulit
4. Selülit Nedir? Selülit Nasıl Geçer?. (n.d.) geri alındı May 3, 2024, itibaren hospitalturk.com/selulit-nedir-selulit-tedavisi/
5. Selülit Nedir? Selülit Nasıl Geçer? Hangi Yiyecekler Selülite Neden Olur?. (n.d.) geri alındı May 3, 2024, itibaren www.maruderm.com/blog/icerik/selulit-gorunumu
6. Selülit. (n.d.) geri alındı May 3, 2024, itibaren www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/selulit/

Selülit Ürünlerini İncelemek İçin TIKLAYINIZ.

Swisscare CelluCare Anti-Cellulite And Slimming Cream 200 ml

HHS Dermaplus Selülit Jel 125 ml

Mustela Stretch Marks Prevention Set 2x150 ml

Etiketler: selülit, selülit oluşumui selülit nedenleri, selülit tedasi, selülit kremleri
Mayıs 03, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR