Sağlıklı Bir Cilt İçin Nasıl Beslenmelisiniz?

Sağlıklı Bir Cilt İçin Nasıl Beslenmelisiniz?

Sağlıklı Bir Cilt İçin Nasıl Beslenmelisiniz?

Çeşitli besinleri içeren dengeli bir diyet yiyin.

Yeterli ve dengeli diğer bir ifade sağlıklı beslenme; süt ve ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.), et ve ürünleri, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut vd.) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.), taze sebzeler , taze meyveler, ekmek ve sebzeler (bulgur, pirinç, makarna vb.) besin gruplarının yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmesidir[1].

Vücut ağırlığının denetiminde posa içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi önemlidir. Bunun için beyaz ekmek yerine tam ürünler, pirinç yerine bulgur pilavı, sebze ve meyve sularının yerine sebze ve meyvenin kendisi tüketilmelidir. Kuru baklagillerin tüketimi artırılmalıdır[1].

Sağlıklı besinler tüketin ve yeterince sıvı alın: Tam depolu ürünler, süt ürünleri ve yeterli meyve ve sebze içeren dengeli bir beslenme tarzınız varsa ve yeterli miktarda sıvı alıyorsanız, sızıntı de en uygun şekilde besliyorsanız demektir. Lütfen yağlardan hiç kaçınmayın! Çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin hücre duvarlarının esnek olmasını sağlar. Bu sayede değiştirilebilen temel besin seçeneklerini daha kolay emebilir[2].

Antioksidanlar ve antiinflamatuar yapılar açısından zengin gıdalar dahil edin.

Cilt sağlığının korunmasında etkili olan antioksidanlar; yumurta, protein ve süt tüketiminde bol miktarda bulunur. Bunlar A vitamini açısından oldukça zengindir. Yağlı tohumlar arasında yer alan fındık ve ceviz E vitamini açısından yüksek potansiyele sahiptir. Yine yeşil yapraklar sebzelerde E vitamini mevcuttur. Vücudun ihtiyacı olan C vitamini için ise limon, portakal, çilek, biber ve çoğu sebze meyve günlük diyette yer almalıdır. Ispanak, havuç, yaprak, mango gibi parlak renge sahip sebze ve meyvelerin beta karoten açısından zengin olduğu biliniyordu. Mısır, portakal ve papaya tüketimi ile birlikte zengin bir lutein alımı gerçekleşebilir (8,9)[3].

Güçlü bir antioksidan olan domates kalp hastalığı riskini azaltan ve seviyesini koruyan etkilerle öne çıkan bir da, cilt sağlığı için olmazsa olmazlardan biri. Domates, beta karoten içeriği sayesinde çevresel yıkıcı olumsuz etkilerinden koruyabildiğini ve kırışıklıkların oluşumunu engelleyici etki göstermektedir. Kahvaltı, öğle yemeği veya akşam yemeklerinde yemeğinizin yanında domatesli bir salata veya ara öğün olarak bir kase domates salatası tüketebilirsiniz[4].

Kolajen doğal olarak; kemik suyu, kabuklu deniz ürünleri, tavuk, balık, yumurta akı, ginseng, turunçgil, yaprak dökümleri, kükürtten zengin kereviz, sarımsak, soğan ve turpta bulunur. Bu besinlerin cilt bakımı ve beslenme diyetinde özellikle tüketilmesi tavsiye edilir. Sağlıklı besinlere sahip olmak için kaliteli ürün kullanmak çok önemlidir. Vitabiotics ürünleri, cilt bakımlarını destekçisi içerir[3].

İşlenmiş yiyecekler ve şeker gibi cilt sorunlarına katkıda bulunabilecek gıdalardan kaçınmak.

Dermatologlara göre akne kaynağına sahip olanlar, tam yağlı olmayan süt ürünlerinden uzak durmalı”“Sivilce konusunda yapılan çalışmalar, az yağlı süt ürünleri ve işlenmiş karbonhidratların (örneğin beyaz ekmek, makarna, tatlılar) tüketilmesinin sivilceleri daha da kötüleştirilebileceği gösteriliyor.Pizza ya da çikolata gibi yağlı yiyecekleri daha da kötüleştirmez. İşlenmemiş karbonhidratlar, tam yağlı süt ürünlerinden şaşmayın. Peynir altı suyu ile yapılan protein tozlarından kaçınmanızı ve akneye daha uygun cihazlar için cildi optimize etmek amacıyla yağsız proteinler tüketmenizi sağlar.”[5].

İşlenmiş gıdaları öğünlerinizden çıkarın. Özellikle rafine edilmiş beyazdan eskitilmiş ve tras yağ asitlerini içeren ürünler cilt yaşlanmasını hızlandırır unutmayınız. Mümkün olduğu kadar doğala yakın, işlenmemiş gıdaları tercih ederek cilt sağlığınızı katkı sağlayabilirsiniz[6].

Vücuda hiçbir şey olmayan şeker ve şekerli yiyecekleri azaltmanın. Çünkü fazla miktarda alınan şeker proteinlerinin depolanması, esnekliğini sağlayarak elastin ve kolajenin depolanmasına neden oluyor. Bu sorun da ciltte kırışıkların artmasına yol açar[4].

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

İhtiyaç Duyduğunuz Takviye Edici Gıdaları Hemen İncele

 

Referanslar

1. Hastalıklar. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren tektiklabilgielinde.saglik.gov.tr
2. Sağlık ve Güzellik. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren www.metabolic-balance.com.tr
3. Cilt Sağlığı ve Beslenme Arasında Nasıl Bir İlişki Var? - Vitabiotics. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren www.vitabiotics.com.tr/cilt-sagligi-ve-beslenme/
4. Cilt sağlığına iyi gelen 8 besin. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren www.acibadem.com.tr/hayat/cilt-sagligina-iyi-gelen-8-besin/
5. Mükemmel cilt için ne yemeli?. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren gazeteoksijen.com
6. Cilt Dostu Beslenme Önerileri. (n.d.) geri alındı April 19, 2024, itibaren www.aylinaydin.com.tr

Etiketler: dengeli beslenme, sağlıklı beslenme, cilt sağlığı
Mayıs 01, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR