Blog Başlık

  • Nisan 23, 2024 Haberler

    Türkçeye Fransızcadan geçen menopoz sözcüğü 19. yüzyılın sonlarında modern Latincemenopausis sözcüğünden türetilmiştir. Meno- öneki, Yunancamen (ay) kelimesinden gelir ve 'menstrüasyon (âdet kanaması) ile ilgili' anlamında kullanılır. Poz kelimesi ise yine Yunanca pausein (durmak) sözcüğünden gelir[1].

    menopoz, menopoz nedir, menopoz belirtileri
  • Epifiz bezi tarafından salgılanan bir hormon olan melatonin, genellikle uyku-uyanıklığın tutulmasının düzenlenmesiyle birlikte bulunur[1]. Vücuttaki akşam seviyeleri artar, rahatlamayı ve uyuşukluğu teşvik eder ve gün içinde azalır[2]. Düşük melatonin seviyesi uykusuzluk gibi uyku bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir ve yorgunluk, halsizlik ve diğer ilgili durumlara yol açabilir[3]. Sonuç olarak melatonin takviyeleri özellikle uyku problemleri olan bireylerde uyku düzeninin düzenlenmesine ve uykunun iyileştirilmesine yardımcı olmak için kullanılmaya başlandı[2].

    melatonin, uyku, uyku proeblemi
  • Melatonin, bir hormon ve aynı zamanda bir nörotransmiter olarak bilinen bir kemikalidir. Vücudunuzda doğal olarak üretilen melatonin, beyin bölgesi olarak bilinen epifiz bezinizde üretilmiştir. Pineal bez, gözlerinizin maruz kalma seviyesine göre çalışır ve vücudunuzun uyku-uykuya dalma düzenini ayarlar. Özellikle gece vücudunuzun uyku düzeninin ayarlanması önemlidir[1].

    Melatonin, uyku, jetlag, uyku düzeni, melatonina
  • Vücudun enfeksiyonlara karşı mücadelesinde ve genel sağlık durumunun korunmasında bağışıklık sistemi önemli rol oynar. Yeterli uyumak, düzenli fiziksel aktivite yapmak ve sağlıklı bir beslenme programını takip etmek bağışıklık sistemini güçlendirme ve enfeksiyonlara karşı vücudunuzu korumayı sağlayabilir. Yeterli ve dengeli bir diyet programına bağışıklığı güçlendiren meyveler ve sebzeler ekleyerek enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltabilirsiniz. (1) Peki, bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler ve meyveler hangileridir? İşte, bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler ve meyvelerin listesi…[1].

    c vitamini, vitamin c, c vitamin
  • Askorbik asit olarak bilinen C vitamini, yaşamsal kapasitesinin devamı için gerekli olan temel bir besindir[1]. Sağlıklı cilt, kıkırdak, kemik ve kan damarlarının korunmasında çok önemli bir role sahiptir. Aşırı C vitamini eksikliği, anemiye, halsizliğe, vücut ağrılarına ve hareketsizliğe neden olan iskorbüt kişilere yol açabilirsiniz[2]. Bu nedenle bu tür sağlık sorunlarının önlenmesi için yeterli miktarda C vitamini tüketilir.

    c vitamini, vitamin c, c vitamini faydaları
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR